MuziekMuziek

B4men persoonlijk: Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg!

Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg, het is een slogan waar ik helemaal achter sta. Ik krijg de laatste tijd heel vaak te horen dat ik zo “normaal” ben. Wat is dan zo normaal? Nee, ik zit niet onder de tattoo’s, heb geen stretchers in mijn oren, draag niet de meest “trendy” kleding en sta niet ieder weekend in de kroeg te zuipen met mijn “matties”. Is dit raar? Maakt mij dit dan zo normaal en wat is daar zo verkeerd aan? In mijn trainingen die ik door het hele land geef, krijg ik ook vaak te horen dat ze een heel ander type hadden verwacht. Een extravaganter iemand, iemand die veel meer aanwezig is. Eenmaal klaar met de training zijn ze juist heel blij en voelden de cursisten zich juist heel erg op hun gemak bij mij, juist omdat ik  zo “normaal” ben en daardoor heel aanspreekbaar ben.

Een verwachting hebben we eigenlijk altijd wel van iemand, maar dit is niet altijd terecht. Door de blog verwachten veel mensen een heel uitsprekend iemand en vaak hebben mensen ook het idee dat ik heel arrogant zou zijn. Als ze mij dan eenmaal ontmoet hebben, moeten ze daar op terug komen. Ik wil juist met mijn blog laten zien dat je als “normale” man ook tijd en aandacht aan jezelf kan besteden. Binnen het barbiersvak lijkt het ook wel steeds vaker te gelden dat je alleen een goede barbier bent als je helemaal onder de tattoo’s zit, stretchers in je oren hebt en grove taal spreekt. Wat een onzin! Ik zit al 19 jaar in het herenvak en ik vind dat uiterlijk er absoluut niet toe doet. Het gaat om de kwaliteit die je aflevert en dat je je klant een bijzondere ervaring geeft. Ik ben geen “schorem” type en ook mijn barbershop is heel anders, dit trekt ook een ander publiek aan. Ik heb klanten die het heel fijn vinden dat ik juist wat rustiger ben en op afspraak werk en zij de enige in de shop zijn waardoor ze het gevoel hebben er echt toe te doen, maar er zijn ook klanten die zich niet kunnen vinden in mijn shop. Die het te rustig vinden (geen andere wachtende klanten) en die juist een wat drukkere zaak fijner vinden. Ieder zijn keuze natuurlijk! Begrijp me niet verkeerd, ik vind niet per definitie dat een barber met tattoo’s en strechers zijn werk niet goed doet, dat is grote onzin. Ik vind het alleen apart dat dit wel de gedachtengang tegenwoordig is om een goede barber te zijn.

Qua kledingstijl lijkt het wel alsof je er als barbier alleen toe doet als je je kleedt alsof je zo uit de jaren 30′ komt. Hoe sta ik dan te werken? In een jeans met trui en /of blouse en tegen de haren draag ik inderdaad steeds vaker een lederen schort. (hipster, ik hoor het je denken maar het is echt heel praktisch) Natuurlijk vind ik het leuk om trends te volgen en over te schrijven, maar ik geef er wel mijn eigen draai aan en hoeft inderdaad voor mij niet te “trendy” te zijn. Het moet vooral draagbaar zijn en ik vind het belangrijk om met de blog te laten zien dat het draagbaar kan zijn voor veel mannen. Ik vind het heel belangrijk dat je draagt waar jij je goed in voelt. Dit predik ik ook altijd op de blog en ik vertel dit ook aan mijn klanten in de B4men Barbershop. Dus doe maar normaal dan doe je al gek genoeg, gaat op voor iedereen! Ben je van nature wel extravaganter… helemaal prima, dan rock je je eigen look van nature. Iedereen die iets of iemand na wilt doen omdat ze denken dat dit cool is, dat is niet ‘natuurlijk’ en daar prikken andere doorheen. Ik sluit af met Leef en laat Leven. Laat elkaar wat meer in elkaars waarde, zonder altijd maar zo (negatief) te oordelen over anderen.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer