MuziekMuziek

Wat heeft 4K ons eigenlijk daadwerkelijk te bieden?

Wat heeft 4K te bieden? Daar de mond vroeger al openviel van Video, dvd of Blu-ray, ligt nu ook 4K niet ver meer bij ons vandaan. Steeds meer tv’s zijn van 4K voorzien en het prijskaartje dat hieraan hangt begint steeds menselijker te worden. Zelfs HBO’s Game of Thrones speelt hier inmiddels op in. Maar waar staat 4K eigenlijk precies voor? En hoe gaan we dit terugzien in film? En ben ik zelf eigenlijk een beetje te spreken over de opkomst van 4K?

Waar staat 4K nou eigenlijk voor

4K (ook wel Ultra HD genoemd) is eigenlijk niets meer dan de aanduiding van de resolutie van een display. Zonder al te veel op het technische vlak in te gaan, houd dat dus in dat de pixelsdichtheid toeneemt. De pixels liggen dus dichter bij elkaar dan op de televisiemodellen van voorheen, namelijk 1080 bij 1920(Full HD). Deze pixels vullen je beeld op met kleur en licht, om zodoende in zijn geheel een lopend beeld te kunnen weergeven. Nu kun je je wel voorstellen dat hoe meer pixels er bij elkaar liggen, hoe scherper en gedetailleerder het beeld op ons overkomt. Al hoewel het in technische zin klinkt als een enorme stap vooruit, moeten we wel realistisch blijven. Voor het blote oog zijn de verschillen tussen Full HD en Ultra HD (4K) uiteraard wel te zien, maar niet enorm groot. Ook heeft het effect van 4K te maken met de kijkafstand tussen jou en de televisie. Daarnaast is het verstandig om in het achterhoofd te houden dat er wel degelijk een verschil zit tussen ‘native 4K’ en ‘4K upscaled’. Native 4K is de originele content, met de resolutie waar 4K voor bedoeld is. Bij 4K upscaled wordt de scherpte softwarematig en door verschillende technieken scherper gemaakt. Bij het tweede geval treedt er helaas wel kwaliteitsverlies op, zoals je wellicht al vermoedde.

Films & series binnenkort in 4K

Misschien herinner je je de ontwikkeling van dvd naar Blu-ray nog wel. Tijdens de introductie van Blu-ray lagen de schappen opeens vol dvd-hoesjes met een blauwe bovenrand en het bekende ‘Blu-ray Disc’ bovenin het hoesje. Inmiddels zijn nu ook de eerste films en series voorzien van 4K resolutie.  Een voorbeeld daarvan is het welbekende avontuur vanuit Westeros, namelijk Game of Thrones. HBO brengt op 6 juni 2018 het eerste seizoen van Game of Thrones opnieuw uit, maar dan in 4K Ultra HD. Ook gaat deze nieuwe versie een bak aan extra content en behind the scenes extra’s met zich meebrengen. Daarnaast is ook Star Wars: The Last Jedi, Blade Runner 2049 in 4K en zijn alle Harry Potter delen in deze haarscherpe resolutie te bemachtigen. Nu heb ik alleen nog maar de meest bekende titels genoemd, er ligt nog veel meer in het verschiet. Een lijst die voorlopig nog even zal blijven groeien, denk ik zo.

Is 4K blijvend of waait het snel weer over

Wat mij betreft is de opkomst van 4K echt een enorme verbetering ten opzichte van het huidige aanbod. Ik heb 4K meermaals met mijn eigen ogen mogen ondervinden en ik kan je vertellen: Het is een enorme vooruitgang! Voorheen – en dan spreken we van ongeveer een jaar geleden – hing er een flink prijskaartje aan 4K displays. Tegenwoordig is de markt zich al aan het aanpassen en is een beetje 4K televisie al een heel stuk minder duur. Ook denk ik dat het niet lang meer gaat duren voordat we helemaal niet meer om 4K heen kunnen bij de aanschaf van een nieuwe televisie. Het huidige aanbod aan dvd’s in 4K is wat mij betreft wel al vrij groot, alleen vraag ik me wel af in hoeverre ‘oudere’ films ook opnieuw in 4K uitgebracht gaan worden. Een pareltje als The Lord of The Rings trilogie in 4K, 2160p en op een 55 inch televisiescherm is in mijn geval een instant buy!

Ben jij ook zo’n Marvel fan? Vanaf 26 april 2018 draait Avengers: Infinite War in de bioscoop. 26 april staat mijn filmrecensie van deze film dus ook online!

Blijf b4men.nl dus goed in de gaten houden.

Bronnen:

Chel, M. (2013, 20 februari). Wat is 4K Ultra HD en wat is het verschil met Full HD? Geraadpleegd op 12 april, 2018 van https://www.homecinemamagazine.nl/2013/02/wat-is-4k-ultra-hd-en-wat-is-het-verschil-met-full-hd/4K-UHD (2017). 4k Ultra HD. Geraadpleegd op 12 april, van https://4k-uhd.nl/

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer