MuziekMuziek

Alles over sherry en zijn geschiedenis

Alles over sherry op b4men

Alles over sherry en zijn geschiedenis. In dit artikel wil ik jullie graag wat meer vertellen over de wereld van Sherry. Een drankje wat onze ouders dronken maar wat langzaamaan weer wat aan het opkomen is. Port kennen we inmiddels wel maar wat weet jij eigenlijk van dit drankje?

Jerez de la Frontera is sherry

Sherry is een versterkte wijn uit het zuidwesten van Spanje. Sterker nog Sherry mag alleen maar uit het gebied rond Jerez de la Frontera komen. Nergens ter wereld mag er dus sherry worden geproduceerd. Deze kruidige en zoete drank is voor zover wij weten meegebracht door de oude Phoeniciërs (uit het huidige Libanon). De naam sherry is de Engelse verbastering van Sherish, de oude Moorse naam voor Jerez de la Frontera.

Hoe wordt Sherry gemaakt?

Net zoals bij wijn is de soort druif heel erg belangrijk bij het maken van sherry voor de kleur en zijn smaak. Bijna alle sherry’s uit Jerez worden gemaakt van één druivensoort, de palomino druif. De twee andere druivensoorten zijn Pedro Ximenez en de Moscatel.

Lichte sherry’s zoals Fino en Manzanilla rijpen onder zogenaamde flor, een natuurlijk gistlaagje. Hierdoor ontstaat een fijne droge smaak. 

Oloroso en Medium rijpen in eikenhouten vaten, zonder het beschermende florlaagje. Hier verandert de smaak enorm door de invloed van zuurstof op de wijn. Dit noemen we oxidatieve rijping.  Dit zorgt voor een hele andere diepere smaak.

Het rijpen

Het rijpen van de sherry’s doen ze via een heel bijzonder en zeer traditioneel systeem. Ze noemen dit het Solera systeem “systeem in criaderas en solera”. Dit systeem begint in de bovengrondse opslagplaatsen. Hier vind je de ‘solera’s ’: Opgestapelde sherryvaten. Het solerasysteem werkt als volgt:

  • In de bovenste vaten zit je jongste wijn, in de onderste vaten zit de oudste wijn. 
  • Vanuit het onderste vat wordt de sherry ‘getapt’. Maximaal 33% mag worden afgetapt. 
  • Vervolgens wordt deze aangevuld met sherry uit de laag daarboven (de 1e ‘criadera”) en dit vat wordt weer aangevuld met sherry uit de laag daarboven (2e ‘criadera’), enzovoorts. 

Zo is deze drank altijd een blend van verschillende jaren. Op deze manier zorgen ze voor een constanten smaak en kwaliteit. Je vind dus op sherry meestal geen jaartallen. Uitzonderingen zijn vintage sherry’s, deze zijn gemaakt van wijn uit één wijnjaar. De twee andere leeftijds symbolen zijn V.O.S en V.O.R.S. De eerste V.O.S. staat voor Very Old Sherry en is minimaal 20 jaar. De tweede V.O.R.S. staat voor Very Old Rare Sherry en is minimaal 30 jaar.

Welke soorten sherry zijn er?

Sherry is een soort naam en komt in verschillende vormen. Er is lichte, droge, zoete en donkere sherry. Je kan hem drinken als aperitief, voor het eten dus… of als digestief, na het eten. Je kiest wel voor iedere gelegenheid een andere type. Dit zijn de verschillende sherry’s op een rij:

  • Fino: Deze lichte en droge sherry heeft tonen van amandel. Hij wordt jong gedronken. Bewaartip “Laat deze sherry niet te lang open staan, want dan verliest hij snel zijn kwaliteit en zijn smaak”.
  • Manzanilla: Deze lichte, kruidige en ziltige sherry is een variatie op de Fino. De wijn is gerijpt in Sanlucar de Barrameda. Manzanilla is trouwens het Spaanse woord voor kamille. Iets wat je duidelijk terugproef in deze sherry.
  • Oloroso: Hier begint de donkere sherry. De Oloroso is een soort die donkerder en sterker van smaak is dan de meeste sherry’s. Deze sherry is gerijpt doormiddel van oxidatie. De wijn heeft dus heel veel zuurstof gehad tijdens het rijpen. Het geeft deze sherry zijn typische smaak van noten en zijn donkere kleur.
  • Amontillado: Deze sherry heeft een dubbel rijpingproces. Ten eerste rijpt de wijn onder flor van het type Fino of Manzanilla, gevolgd door een periode waarin de flor zachtjesaan verdwijnt en de wijn blootgesteld wordt aan oxidatie. Hij wordt gemaakt van palomino druiven. Deze fusie van rijpingsprocessen maakt van de Amontillado een complexe en bijzondere sherry.
  • Medium sweet: een zoetige sherry met notensmaak. Deze sherry ruikt ook heerlijk! Het is bijna altijd een mix van Amontillado en Pedro Ximenénez.
  • Pedro Ximénez: volle en stevige sherry die erg zoet is. Heel donker van kleur en licht stroperig met de smaak van rozijnen. Heerlijk na het eten tijdens een dessert of kaasplankje. Serveer hem koud.
  • Cream sherry: een zoete variant en meestal een blend van verschillende soorten. De smaak is zacht met tonen van noten en rozijnen.

Sherry bewaren en schenken bij welke temperaturen?

Sherry bewaren en schenken doe je in de koelkast. Het is heel belangrijk te kijken naar je soort sherry. Iedere sherry heeft namelijk een zijn eigen kenmerken. Niet iedere sherry kan je namelijk even lang bewaren of drink je op dezelfde temperatuur. Dit is net als bij het bewaren van wijn.

Sherry bewaren doe je het liefst in een afgesloten fles in de koelkast. Let op hoe voller de fles hoe langer je hem kan bewaren. Omdat er meer zuurstof in de fles zit bederft de sherry sneller. Wanneer je dus nog maar een klein laagje in de fles hebt kan je er beter voor kiezen nog een glaasje in te schenken, is niet erg toch? Wanneer je sherry wilt drinken is de koelkast ook belangrijk maar dan wel anders dan met het bewaren. Sherry is lekker als je het koel drinkt maar zeker niet te koel. Wanneer je sherry te koud drinkt, blijft deze gesloten zoals ze dat noemen. Niet alle smaken komen zo tot hun recht. Wanneer je sherry te warm drinkt proef je daarentegen eigenlijk alleen maar alcohol.

Dit zijn de beste temperaturen om te drinken en te bewaren

  • Fino & Manzanilla: drink je op 5˚ tot 7˚C. Bewaren kan je deze sherry het best in de koelkast voor maximaal 1 week.
  • Pale cream: drink je op 7˚ tot 9˚C. Bewaren doe je in de koelkast voor maximaal 1 week.
  • V.O.S. en V.O.R.S.: drink je op 15˚C dit is net geen kamertemperatuur. Bewaren in de koelkast kan tot 3 maanden.
  • Andere soorten drink je rond de 12˚C. Bewaren kan de andere soorten tot 2 maanden.
Alles over sherry op b4men
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer