MuziekMuziek

Leren sigaar roken. Tijd voor een mooie sigaar.

Iedereen heeft wel een mening over het roken, toch is het roken van een sigaar echt heel wat anders dan het roken van een sigaret. Ik ga niet prediken dat het roken van een sigaar gezond is, dat is het niet. Maar goed, ik drink ook graag een glas whisky en dit is net zomin goed voor de gezondheid.

image

Mijn passie voor sigaren en dan vooral de betere sigaren is afgelopen februari ontstaan na mijn bezoek aan de Dominicaanse Republiek. Ik was uitgenodigd door Davidoff om daar de fabriek te komen bezichtigen en naar het verhaal achter de sigaren van Davidoff te luisteren. Wauw, wat was dit een gave trip. Ik ben daardoor heel anders tegen een sigaar gaan aankijken. Ik heb natuurlijk heel veel over het merk Davidoff gehoord en daarnaast ook heel erg veel geleerd over het genieten van sigaren.

image
De Davidoff Nicaragua is echt één van mijn favoriete sigaren

Je eerste sigaar

Wanneer ben je klaar voor een sigaar? Ik denk dat je hier langzaam naar toe groeit, er komt een keer een moment dat je toe bent aan de eerste sigaar. Natuurlijk moet je een sigaar leren roken, het is immers geen sigaret en een sigaar rook je dan ook totaal anders. Waar koop je de eerste sigaar? Dit is totaal verschillend, er zullen veel mannen een sigaar proberen nadat ze al zijn begonnen met sigaretten, voor hen is het dus een logische stap om een sigaar aan te schaffen bij de sigarettenwinkel. Vaak hebben zij een klein assortiment waar je prima mee kan beginnen. Ikzelf heb ooit de stap van de sigaret naar de sigaar gemaakt via de Moods sigaartjes, die met de vanillesmaak. Nu rook ik ze echt niet meer maar zo zijn volgens mij veel mannen begonnen. Nu rook ik echt niet alleen maar dure sigaren…zo rijk ben ik helaas (nog) niet. In het midden segment rook ik momenteel graag sigaren van Balmoral en Oud Kampen. Wat hiervan ook wel leuk is, is dat het allebei Nederlandse sigaren zijn. Pas geleden ben ik in contact gekomen met sigaren van het merk Camacho. Ik vind dit erg lekkere sigaren en na een onderzoek naar het merk bleek dat deze sigaren geproduceerd worden de Oettinger Davidoff Group, ofwel Davidoff.

image

Ik koop mijn sigaren heel graag in Amsterdam bij de nieuw flagshipstore van Davidoff op de Van Baerlestraat maar ook Hajenius in Amsterdam is een aanrader. Deze winkels hebben de mooie sigaren voor een redelijk budget of voor mannen met een heel groot budget. Onderschat echter niet de kracht van de kleinere speciaalzaak. Nu ik echt wat meer sigaren rook vind ik het leuk om ook wat meer bij de kleine zelfstandige te kijken en ik verbaas me iedere keer weer met hoeveel passie de eigenaren van deze zaak praten over hun product.

Smaak is voor iedereen anders

Vraag in de winkel waar je het beste mee kan beginnen en vertel wat je ervaring is. Smaak is voor iedereen verschillend, het is dus heel erg moeilijk om vooraf te bepalen waar je van houdt. Toch zijn er wel een aantal spelregels. Kies in het begin niet voor een te grote sigaar, ze staan wel heel stoer maar hiervoor heb je veel tijd en ook wat ervaring nodig. Kies voor sigaren met een milde smaak, dit voorkomt dat je na je eerste sigaar nooit meer een sigaar opsteekt, want dat zou zonde zijn. Een sigaar moet je vaak ook leren roken.

image

Neem de tijd voor een sigaar en geniet

Het allerbelangrijkste voor het genieten van een sigaar is om er de tijd voor te nemen. Een sigaar rook je niet als een sigaret, niet over de longen (niet inhaleren dus) en trek je niet even snel op. Een sigaar is genieten. Hoe meer tijd je hebt hoe groter de sigaar kan zijn. De grote van de sigaar zegt dus iets over de tijd die je hiervoor kan nemen. Een sigaar steek je niet opnieuw aan, een goede sigaar is goed gerold en brand dus rustig en gelijkmatig op. Wanneer een sigaar uitgaat en je moet hem opnieuw moet aansteken zal je merken dat de smaak veranderd en niet ten goede van de sigaar.

Kortom een sigaar is genieten en wanneer je rookt met mate en ervan geniet met volle teugen is er niets mis mee 🙂

image

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
5 comments
 • Wat een onzinnig omsamenhangend verhaal. Het draait vooral om de reclame voor Davidoff en de gebruikelijks fotos van jou zelf waar je kijkt alsof je geweldig bent.

  Vertel eens iets inhoudelijk over de sigaar. Waar is het dekblad van gemaakt, waarvan het omblad, waarvan het binnengoed? Welke maat rook je, hoe knip je en waarmee en vooral hoe steek je een sigaar aan? Hoe bewaar je ze?

  Daar hebben je lezers wat aan.

 • “kies niet voor een te grote sigaar”. Fout advies, kies juist niet voor een te kleine sigaar. Bij een kleine en dunne sigaar is de brandtemperatuur hoger waardoor de sigaar veel sneller scherp en bitter zal smaken als je te snel rookt. Beginners moeten juist kiezen voor een dikkere sigaar, vanaf het formaat robusto en dikker.

  Ook je opmerking dat je niet zo rijk bent heeft niets met sigaren maar alles met Davidoff te maken. Davidoff sigaren zijn duur, maar er zijn al goede longfillers te krijgen voor minder dan 5 euro, dat is dus minder dan een pakje sigaretten terwijl het genot veel hoger ligt (en de gezondheidsrisico’s veel lager).

  Zowel Davidoff Flagship Store als Hajenius zijn rechtstreeks onderdeel van een grote fabrikant (respectievelijk Davidoff en STG), dat valt ook heel duidelijk te zien aan hun assortiment. Persoonlijk vind ik dat jammer, daardoor kan ik veel van mijn favoriete sigaren daar niet vinden. In Amsterdam vind ik Van Lookeren (Gelderlandplein) en Hartman Cigars (Beethovenstraat) veel fijner om te shoppen maar ik begrijp dat je deze niet noemt in deze “this message is brought to you by Davidoff” advertorial.

 • Geachte kenner, Ik sta altijd zeker open voor kritiek. Sommige punten heb je gelijk wanneer je een ervaren sigaren roker bent. Veel mannen die beginnen nemen graag een grote sigaar omdat het stoer staat. Wanneer je echter niet de tijd neemt om een sigaar in een keer op te roken gaat de kwaliteit van de sigaar achteruit. Daarom mijn advies om te kijken naar de tijd die je kan nemen voor de sigaar en daarop je maat te bepalen. Het laatste punt kritiek is echter volslagen onzin. Dit artikel is in geenszins gesponsord!! Ik ben begonnen met Davidoff en ik waardeer hun sigaren erg. Echter rook ik graag ook andere merken zoals aangeven in het artikel.

 • Beste Hans, Jammer van je kritiek. Ik wil best wat doen met je kritiek en de opties die je geeft om een keer dieper te vertellen over de sigaren vind ik een goed idee. Dit artikel was alleen niet op die manier geschreven. De blog is echter persoonlijk en er zullen dus veel foto’s van mij op staan. Als je dit vervelend vind en een andere manier van schrijven zoekt dan is B4men niet het juiste platform voor jou.

Written by Jan Willem Huffmeijer