GezondheidGezondheid

SEAT LEON CUPRA 300: een sportwagen met de ruimte van een gezinsauto.

Vroeger was er een benzinemaatschappij met de slogan: “Stop een tijger in je tank.” Ik moest hieraan denken toen ik de eerste keer het gaspedaal intrapte van de SEAT LEON CUPRA 300. Zowel het geluid van de motor als de felheid waar hij mee wegspoot leken wel alsof ik een tijger hard op zijn staart trapte. Jeetje wat een prachtig geluid en ongekend snelle reactie van deze wagen. Heerlijk fel en razendsnel trok hij weg. Als hij in 5.6 seconden van 0 naar 100 km/u gaat kan je je voorstellen dat je behoorlijk in de rugleuning van de fijne sportstoelen wordt gedrukt. Deze nieuwe LEON CUPRA 300 is zo fel dat als je even je best doet in een krap half uurtje het volledige profiel van je banden kan rijden.

Seat Leon Cupra 300 een sportwagen met veel ruimte.

Maar wat ook opvallend is is dat deze SEAT heel veel ruimte heeft. De meeste sportwagens zijn lage tweezitters en hebben een bagageruimte waarin je hooguit twee kleine toilettasjes en een verschoning per persoon kan opbergen. Als ik met mijn liefje een weekendje weg ga neemt zij alleen al drie koffers met kleding mee en een op een loodgieterstas lijkende beautycase. Dus zijn dit soort auto’s voor mij geen optie. Daar komt bij dat dit soort tweezitters vaak zo zijn “uitgekleed” om ze zo licht mogelijk te houden dat ze voor mij te spartaans zijn en dus niet bepaald comfortabel. En als derde punt, ze zijn zo laag dat je echt een jonge en sportieve dertiger moet zijn om er gemakkelijk in en uit te komen. Nou voor mij is het indalen in zo’n sportwagen nog wel te doen, maar eruit klimmen is toch een ander verhaal geworden.

Sportwagen met heel veel comfort.

Dit alles dus niet bij de SEAT LEON CUPRA 300. Dit is een hele ruime vierzitter met heerlijke stoelen en veel comfort. De auto heeft ook een behoorlijk grote kofferbak en een fantastische vering. Met zijn geweldige uitrusting bewijst SEAT niet alleen dat een sportwagen geen Romeinse strijdwagen hoeft te zijn om je als bestuurder het gevoel te geven een Lewis Hamilton of Daniel Verttel te zijn. Misschien waan je jezelf een nieuwe Max Verstappen in een auto met wel een hele goede motor.

SEAT LEON CUPERA 300:

Dankzij een 221 kW/300 pk sterke 2.0 TSI-motor is de vernieuwde SEAT Leon CUPRA 300 het topmodel van de Leon-reeks, en tevens de krachtigste in serie gebouwde SEAT ooit. De krachtbron produceert 10 pk meer dan voorheen en is goed voor een maximumkoppel van liefst 380 Nm (voorheen 350 Nm) tussen 1.800 en 5.500 tpm. SEAT voorziet de Leon CUPRA 300 van een handgeschakelde zesbak of zestraps DSG-transmissie. Verder is de Leon ST CUPRA 300 ook beschikbaar met 4DRIVE vierwielaandrijving. Zijn topsnelheid is elektronisch begrensd op 250 km/u

De Leon CUPRA 300 is uitgerust met elektronisch gestuurde schokdempers en Adaptive Chassis Control (DCC). Dat systeem reageert binnen milliseconden op de toestand van de weg en de rijstijl van de bestuurder en staat daardoor garant voor een uiterst comfortabel weggedrag. Eveneens standaard is een progressieve stuurinrichting die de gevoeligheid aanpast aan de situatie.

Hydraulisch sperdifferentieel
Belangrijk element van de aandrijflijn van de Leon CUPRA 300 is zijn hydraulische Haldex VAQ-sperdifferentieel. Het wordt elektronisch aangestuurd, verdeelt de aandrijfkrachten actief over de wielen en kan in extreme gevallen honderd procent van de aandrijfkrachten naar één wiel sturen. De bestuurder kan met het CUPRA Drive Profile overigens zelf instellen hoe de auto zich op de weg gedraagt. Er zijn vijf rijstanden beschikbaar: Comfort, Sport, Eco, Individual en CUPRA.

De beste technologie
Net als alle andere modellen in de SEAT Leon-serie, wordt de CUPRA 300 geleverd met een overvloed aan nieuwe technologieën, assistentiesystemen en functionaliteiten.

Europese top
In 2016, precies twintig jaar na de lancering van het merk CUPRA (een samenvoeging van CUP RACER), verkocht SEAT 9.000 exemplaren van de sportieve Leon, waarvan er 8.300 hun weg vonden naar Europese consumenten. Daarmee nestelt het snelste productiemodel van SEAT zich in de Europese top vijf van zijn segment.

Nu te bestellen
Prijzen van de SEAT Leon SC CUPRA 300 beginnen bij € 41.250*. De 5-deurs Leon CUPRA 300 is er vanaf € 41.600*, de Leon ST CUPRA 300 start bij € 42.600*. De meerprijs voor de DSG-transmissie bedraagt € 2.000. Het topmodel, de Leon CUPRA 300 4DRIVE, is er vanaf € 49.200*. De SEAT Leon CUPRA 300 is inmiddels te bestellen en staat vanaf medio april bij de dealers.

 

Jos Huffmeijer voor B4men.nl

Written by
Jos Huffmeijer

In 1994 raakte ik bijzonder gepassioneerd door de drank cognac. In de jaren daarna bouwde ik mijn kennis hiervan uit en startte in 1998 mijn bedrijf Le Nez Promotion om professioneel het mooie distillaat cognac te gaan promoten. In 2004 werd ik ambassadeur van Rémy Martin cognac waar ik mij nog steeds met heel veel plezier voor inzet.
Sinds ’n jaar of 5 schrijf ik ook voor B4men over drank en auto’s wat ik heel leuk vind en hier heel veel plezier aan beleef. Dat hoop ik nog vele jaren te blijven doen.

View all articles
Written by Jos Huffmeijer