MuziekMuziek

RÉMY MARTIN 1738 ACCORD ROYAL: EEN KONINKLIJKE COGNAC OOK GESCHIKT VOOR REPUBLIKEINEN.

Terwijl de ene na de andere whiskyvariant de markt op stuitert blijft bij cognac opmerkelijk stil. Het lijkt alsof het de meeste cognacproducenten weinig deert dat de cognacconsumptie ook in Nederland nog steeds wat afneemt. Er zijn wel een aantal redenen hiervoor aan te geven. Op de eerste plaats is de productie van cognac, in tegenstelling tot whisky, uiterst beperkt. Cognac mag alleen in een klein gebied in zuidwest Frankrijk worden gemaakt. Whisk(e)y wordt over heel de wereld gemaakt van graan en kent daardoor maar weinig beperkingen. Ook de economische opgang in China en Rusland heeft ervoor gezorgd dat de nieuwe rijken in die landen heel veel dure cognac kopen waardoor er weinig overblijft voor jongere en goedkopere cognac in o.a. Nederland.

Remy_martin_logo

Rémy Martin innoveert

Maar gelukkig wijkt Rémy Martin positief af van zijn collega’s. Rémy Martin is een onafhankelijk familiebedrijf en kan daardoor zelfstandig een eigen koers varen. Zo zie je bij hun wel innovatieve ontwikkelingen en productvernieuwingen. Zo’n 7 jaar geleden kwamen zij met een totaal nieuwe cognac op de markt. Deze “Coeur de Cognac” brak in alle opzichte met het oubollige imago van cognac. De hele fruitige en zachte smaak vindt gretig aftrek en trekt een jonger publiek die voorheen voornamelijk whisky dronken en ook opvallend veel vrouwen. Een paar jaar later durfde Rémy Martin het zelfs aan om zijn icoon, de V.S.O.P. cognac in de mat/groene fles te moderniseren. Nu wordt de V.S.O.P. na de finale blending nog ’n vol jaar op kleine hele oude eikenvaten gelegd. Hierdoor is deze cognac zachter en wat kruidiger van smaak geworden. Bovendien hebben ze de cognac in een transparante fles gedaan met een moderner etiket. Voor sommige vaste afnemers was het even wennen, maar het is nog steeds de meest verkochte V.S.O.P. cognac ter wereld.

Remy martin

Rémy Martin 1738 Accord Royal

Nu komt Rémy Martin met weer een innovatieve cognac op de Nederlandse markt. De Remy Martin 1738 Accord Royal. Dat de naam koninklijk klinkt klopt met de achtergrond van deze heerlijke drank. Deze cognac is ontwikkeld om de gebeurtenis te herdenken dat in 1738 de toenmalige koning van Frankrijk Lodewijk XV aan Rémy Martin I toestemming verleende om in het gebied van de Charente, wat nu de Grande Champagne heet, wijngaarden aan te leggen voor het maken van cognac. Lodewijk XV was flink onder de indruk van het vakmanschap van Rémy Martin en van de kwaliteit van zijn cognac. Sindsdien heeft Rémy Martin het gebied niet meer verlaten. Na de indeling van het cognacgebied in de zes verschillende cru’s in 1915 gebruikt Rémy Martin alleen maar druiven uit de twee beste cru’s: de Grande en Petite Champagne in het hart van de streek. Rémy Martin is al vele jaren  de grootste producent van Fine Champagne cognac.

De wijn voor de 1738 A.R. cognac wordt sur lie dus met de droesem (gebruikelijk bij Rémy Martin) twee keer gedistilleerd in kleine roodkoperen ketels. Je krijgt dan een heel fruitig en zacht distillaat van zo’n 71 %. Deze eaux de vie de vin worden daarna jarenlang gerijpt in kleinere en dieper ingebrande vaten dan gebruikelijk. De cognac krijgt hierdoor een diepere koperen kleur, wordt heel zacht en vol en rijk aan aroma’s. Uiteindelijk worden er voor de 1738 A.R. zo’n 300 vaten cognac van verschillende leeftijden met elkaar gehuwd tot een prachtige cognac van gemiddeld zo’n 15 jaar oud.

Met deze heerlijke 1738 A.R. laat Rémy Martin zien dat zij de Nederlandse cognacliefhebbers heel serieus neemt en geven zij een antwoord op de veranderende smaak van de consument. Met 1738 Accord Royal verrast Rémy Martin ons met een majestueuze cognac voor een aantrekkelijke prijs.

DSC05202

Proefnotities Rémy Martin 1738 Accord Royal:

Kleur: Diepe roodkopere kleur;

Geur: Eik, toffee, chocolade, zacht rijp fruit, koffie, iets gember en kokos, kaneel, vanille en jasmijn.

Smaak: Zacht en rond, volle rijke smaak met zacht fruit, iets zoet van vanille, toffee, butterscots, amandel, geroosterd eikenhout, kokos, wat bloemig.

Afdronk: Heerlijke zachte en lange afdronk met een hele prettige tinteling op de tong. Smaken blijven lang hangen met zelfs nog een prettige ontwikkeling.

Prijsindicatie: Tussen €45,- en €50,-

Rémy Martin 1738 Accord Royal is een schitterende cognac die gezien de reacties zijn weg naar de consument zeker zal vinden. Het is een prachtige cognac om ’s-avonds van te genieten. Maar ik vind het ook een heerlijke cognac om een gezellige maaltijd mee af te sluiten met een kopje koffie en wat pure chocolade.

Tchin tchin!

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion voor B4Men.nl

Jos geretoucheerd en in gekleurd

Geniet maar drink met mate en ben je nog geen 18 jaar, dan geen alcohol.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer