MuziekMuziek

“DISCOVER COGNAC” Heerlijk leesvoer voor een ontdekkingsreis over cognac

discover cognac
cognac leesboek Discover cognac

Eindelijk is er weer een boek over cognac op de markt gebracht. In de afgelopen 22 jaar zijn er eerder twee boekjes in het Nederlands verschenen waarvan de laatste in 2008. Als je dit vergelijkt met boeken over whisky is dit wel heel erg mager.

Het nieuwe boek is geschreven door Rowin Niewerth en is, in tegenstelling tot de voorgaande boeken, heerlijk leesbaar en toegankelijk en met minder technische details. Het is zeker een ontdekkingsreis van cognac met veel aandacht voor de nieuwe generatie cognacmakers. Rowin laat zien dat er heel veel meer is dan wat er bij de gemiddelde slijter op het schap staat. Rowin is een echte ambassadeur voor de cognac van deze nieuwe generatie die heel gepassioneerd bezig is met nieuwe technieken en vooral met milieuvriendelijk verbouwen van de druiven. 

cognac

Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is voor hen niet meer vanzelfsprekend. Op natuurlijke manieren, zoals met insecten, worden de druivenstokken beschermd tegen vijanden. Een heel groot voordeel van die nieuwe manieren is dat de grond veel minder te lijden heeft dan bij de bestrijding met chemicaliën. De grond wordt nu veel rijker waardoor ook de vruchten rijker worden zodat de cognac meer aroma’s krijgt en daardoor meer diepgang en smaak.

Rowin laat met zijn boek zien dat cognac geen oubollig drankje is wat je opa vroeger dronk. Jammer is wel dat de (grote)cognacproducenten in Nederland weinig doen aan het promoten van cognac. Voor een groot deel komt dat doordat er een tekort aan cognac is en dat grotere producenten het met gemak kunnen verkopen in o.a. Amerika en Azië. Hierdoor worden door de grote producenten veel cognacs van de kleinere cognacmakers opgekocht waardoor er maar weinig overblijft om nieuwe cognacs in de (buitenlandse) markt te zetten.

Gelukkig hebben de Franse autoriteiten twee jaar geleden toestemming gegeven aan de cognacmakers om 15.000 ha nieuwe wijngaarden aan te planten. Hier zijn ze dan ook heel druk mee bezig, maar het zal minstens zo’n zeven jaar gaan duren voordat de cognac hiervan op de markt kan komen.

discover cognac

Maar het nieuwe boek van Rowin laat al zien dat er ook nu veel te beleven valt wat cognac betreft. Hij maakt je nieuwsgierig om op zoek te gaan naar die onbekende cognacsoorten. 

En wil je je nieuwsgierigheid op korte termijn bevredigen zonder af te reizen naar de Charente in Frankrijk, ga dan eens naar de Cognactheek in Apeldoorn. Dit is het cognac-walhalla in Nederland met bijna 400 verschillende cognacs waarmee ze de grootste keuze hebben van ons land.

Ik zelf ben een paar weken geleden wel afgereisd naar de cognacstreek om aan de hand van het boek van Rowin een aantal voor mij nieuwe cognachuizen te bezoeken en om hun producten te proeven. Het was zeker een prachtige ontdekkingsreis die ook mijn cognaccollectie weer wat mooie flesjes heeft opgeleverd. Maar het heeft mij nog nieuwsgieriger gemaakt voor wat er nog meer te ontdekken valt. Kortom, het boek “Discover cognac” is niet alleen heel prettig om te lezen, het is tevens een mooie reisgids van, voor en over deze prachtige drank.

discover cognac

“DISCOVER COGNAC” van Rowin Niewerth is voor €25,- te koop in de boekhandel.

jos huffmeijer
Foto’s: Jos Huffmeijer/ B4men.
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer