MuziekMuziek

BACH-GABRIELSEN COGNAC: LEKKER ANDERS.

Toen in begin twintigste eeuw de cognacproducenten weer wat begonnen op te krabbelen na 20 jaar ellende door de ramp met de druifluis, waren er intussen al heel wat cognac- en wijnboeren failliet. Ook was zo’n beetje de helft van alle wijngaarden in de Franse Charente gerooid. Veel cognacproducenten die het die 20 jaar wel hadden weten te overleven hadden vaak geen geld meer om hun wijngaarden opnieuw aan te planten met resistente druivenstokken of een nieuwe voorraad cognac op te bouwen. Gelukkig kregen veel van deze cognacmakers hulp van enkele grote cognacproducenten zoals Rémy Martin. Maar de grootste hulp kwam van cognac-handelaren in binnen en buitenland. De buitenlandse handelaren kwamen vooral uit Scandinavische landen en uit de U.K..  Zelfs uit Rusland kwam hulp. Door hun hulp kregen zij ook steeds meer grip op de kwaliteit en de smaak van de cognac. Sommige handelaren vestigden zich in de Charente en namen het bedrijf dat zij steunde helemaal over en gaven er vaak ook hun naam aan. Zo werd ook het cognachuis A.E. Dupuy in 1905 gekocht door twee Noren Peter Rustad en Thomas Bach-Gabrielsen. Een aantal van hun cognacs worden nog wel onder de oude naam op de markt gezet, maar de meeste hebben de naam Bach-Gabrielsen gekregen. Dat zij handelaren waren blijkt ook uit het feit dat ze de eigen distilleerderij hebben afgestoten en alleen nog jonge distillaten uit vier van de zes cognac-districten kochten. Ook tegenwoordig wordt er alleen jonge cognac gekocht die ze laten rijpen in vaten van Limousin eikenhout. Ze rijpen eerst op nieuwe vaten en vervolgens wordt de cognac overgeheveld in vaten van minstens 10 jaar oud. De cognacs van Bach-Gabrielsen worden vooral verkocht in Noorwegen, Duitsland en Japan. Maar tegenwoordig zijn ze ook in Nederland bij de cognacspeciaalzaken te verkrijgen.

Als hele grote cognac-liefhebbers heeft B4men twee van deze cognacs geproefd en beoordeeld.

Bach-Gabrielsen XO Fine Champagne:

Fine Champagne cognac valt in tegenstelling tot “fine cognac” onder de strenge cognacwetten net als de aanduidingen V.S., V.S.O.P. en X.O. Fine Champagne cognac moet voor minstens 50% bestaan uit cognac van druiven uit de Grande Champagne cru aangevuld met maximaal 50% uit cognac van druiven uit de  cru Petite Champagne. X.O. staat voor extra old en moet een rijping hebben gehad van minimaal 6 jaar.

Bach-Gabrielsen XO Fine Champagne bestaat voor 65% uit Grande Champagne en 35% uit Petite Champagne cognacs. Heel bijzonder is wel dat deze cognac is gemaakt van drie soorten cognacdruiven t.w. Ugni Blanc, Colombard en Folle Blance. De eerste soort is na de ramp met de druifluis de meest gebruikte druif, de tweede geeft veel wat zoetere aroma’s en de derde druif is de oorspronkelijke cognacdruif en geeft verfijning en fruitigheid aan de cognac.

  • De kleur van deze cognac is licht goud en helder.
  • In de neus valt de zoete alcohol op. Rijpe peer en abrikozenconfituur zijn de voornaamste fruitgeuren. Vanuit het eiken vat is hazelnoot duidelijk in de geur aanwezig. Ook de typische geuren van iris en rozen en wat peper zijn waarneembaar.
  • In de mond tintelt hij lekker op je tong een kenmerk van een cognac uit de twee Champagne cru’s. Hij is wel wat zoet (toegevoegde suiker(stroop)?). Hij heeft wat chocolade, gember, sinaasappel en abrikoos.
  • In de afdronk komen marmelade en lelie naar voren.

Totale indruk: hij is zacht en toegankelijk, complex en kruidig. Wel vinden wij hem iets te zoet naar onze smaak.

Dupuy X.O. Tentation.

  • De kleur is prachtig mahonie rood.
  • In de neus is hij krachtig en ruik je veel noten zoals walnoot, hazelnoot en amandel. Ook zijn er mooie bloemenaccenten van Borderies cognac.
  • In de mond is hij krachtig, rond, warm en ook hier wat zoet. Mooie smaken van chocolade, pruimen en sinaasappel, abrikoos, wat leer en muskaat.
  • De afdronk is kruidig, zacht, lang en zoals gezegd wat zoet.

Doordat deze cognacs wat zoeter zijn, zijn ze toegankelijk en prettig vooral bij beginnende cognacdrinkers. Lekker met koffie en chocolade na de (kerst)maaltijd.

 

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion voor B4men.

Foto’s: B4men.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer