MuziekMuziek

onderhoudsarme en stoere tuin inrichten doe je zo

onderhoudsarme en stoere tuin inrichten

Onderhoudsarme en stoere tuin inrichten doe je zo! Het voorjaar staat weer voor de deur, dus we kunnen weer gaan kijken hoe we onze tuin kunnen gaan opknappen. De tuin is inmiddels echt een verlengstuk van de woonkamer geworden. Toch vinden veel mensen het ook lastig om een tuin in te richten. Ik wil jullie met onderstaande tips inspireren om je tuin onderhoudsarm in te richten maar wel stoer en mannelijk.

onderhoudsarme en stoere tuin inrichten

Een belangrijk onderdeel van je tuin is natuurlijk de bestrating en beplanting. Voor een onderhoudsvriendelijke tuin kiezen mensen vaak voor een stenen bestrating. Maar is dit eigenlijk wel onderhoudsvriendelijk? Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat dit zeker niet het geval is. Tussen de stenen gaat namelijk heel vaak onkruid groeien en dat is toch echt een enorme rotklus om ertussenuit te halen. Niets onderhoudsvriendelijk aan dus! Echt gras moet je natuurlijk bijhouden met grasmaaien en in de zomer maak je ook nog eens kans dat je mooie groene grasveld eruitziet alsof het een grasveld is wat in de Sahara ligt. Eén grote dode boel dus! Daarom kiezen steeds vaker mensen voor kunstgras.

kunstgras

Het voordeel van kunstgras is dat je het nooit hoeft te maaien en je hoeft ook geen rekening te houden met het weer. Kunstras is compleet onderhoudsvrij en je kan dus 365 dagen per jaar genieten van een mooie groene grasmat in je tuin. Kunstgras is er in verschillende prijscategorieën en voor iedere portemonnee is er een juiste keuze te maken. Er is gelukkig niets mis met een budget kunstgras. Waar je vroeger echt zag wanneer iemand kunstgras in zijn tuin had, is dat tegenwoordig zeker niet meer het geval. Kunstgras is tegenwoordig verkrijgbaar in vele soorten, kleuren groen en maten. Mijn schoonouders hebben sinds afgelopen zomer ook kunstgras in hun tuin liggen en dit zie je echt niet.

kunstgras ofwel nep gras voor een onderhoudsarme tuin

voordelen van kunstgras op een rijtje

 • Waterdoorlatend & bestendig tegen vorst: Je kan het hele jaar door genieten van kunstgras in je tuin of op het balkon.
 • Onderhoudsarm: Weinig tot geen onderhoud nodig
 • Natuurlijke uitstraling: Kunstgras is tegenwoordig bijna niet meer te onderscheiden van echt gras
 • Betaalbaar: Mooi kunstgras hoeft tegenwoordig echt niet meer heel duur te zijn.

Verschillende soorten schuttingen

Nog een belangrijke basis van je onderhoudsarme tuin is de keuze van een schutting. Als je kiest voor een haag als omheining van je tuin, dan weet je zeker dat je veel werk hebt. Een haag moet je meerdere keren per jaar snoeien om netjes te houden. Wij hebben zelf in onze tuin gekozen voor zwarte Douglashouten planken. Dit geeft onze tuin meteen een stoere en robuuste uitstraling, die super onderhoudsvriendelijk is. Wil je een meer natuurlijke tuin zonder onderhoud, dan kan je eventueel ook kiezen voor een schutting van bamboe.

Beplanting

Een tuin zonder beplanting vind ik geen tuin. Planten geven je tuin echt een enorme upgrade. Gelukkig heb je veel keuze in beplanting en niet iedere plant vraag om evenveel onderhoud. Voorbeelden van stoere en onderhoudsvriendelijke planten zijn:

 • Varens
 • Vetplanten
 • Bamboe
 • Palmen
 • Olijfbomen
 • Vijgenbomen
 • Grassen
 • Lavendel
beplanting in een onderhoudsarme tuin

Onderhoudsarme Tuinset

Tegenwoordig heb je een enorme keuze om een tuinset uit te zoeken. Kleur en materiaal bepalen heel erg veel als het gaat om de uitstraling van je tuin. Een houten tuinset kan heel erg mooi staan maar vraagt natuurlijk om wel veel meer onderhoud. Je moet namelijk het hout behandelen om het in de juiste conditie te houden. Tegenwoordig heb je ook veel keuze in verschillende soorten kunststoffen tuinsets. Deze zijn onderhoudsvriendelijk en ze kunnen het hele jaar buiten blijven staan. Wij hebben bijvoorbeeld een loungeset van grijs wicker en deze staat al een paar jaar buiten zonder af te dekken. In het voorjaar zetten we de hogedrukspuit erop en hij is weer gebruiksklaar voor de zomer. Door te kiezen voor een grote tuinset, ziet onze tuin er ook meteen een stuk robuuster en stoerder uit. Durf dus te kiezen voor grote elementen in je tuin. Tevens hebben wij een zitgedeelte gemaakt met betonnen U-elementen. Ook dit ziet er stoer en robuust uit en is onderhoudsvriendelijk.

onderhoudsarme tuin inrichten
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer