Hoe belangrijk zijn de juiste glazen voor de juiste dranken?

De cocktails zijn gelukkig weer helemaal terug van weggeweest. De gin-tonic heeft de aandacht voor de mixdranken weer helemaal op de kaart gezet. Alles is dus inmiddels uitgebreid, de drankvoorraad, de accessoires en tegenwoordig ook het glaswerk. Maar waarom schenken we niet gewoon iedere drankje of cocktail in hetzelfde glas, dat is toch veel makkelijker? Waarom moeilijk doen om voor ieder drankje de juiste glazen te hebben?

De juiste glazen
De juiste glazen voor de juiste dranken.
Gin Glazen
Twee verschillende Gin Glazen. Het rechter glas (coupe glas) wordt ook vaak gebruikt voor Champagne of klassieke cocktails.
whisky karaf met bijpassende tumblers whisky glazen
Whisky Karaf met bijpassende tumblers geven je whisky nog meer uitstraling.

De juiste glazen zijn echt wel belangrijk

Goed iedere drankje dus zijn eigen glas maar waarom eigenlijk? Het antwoord is eigenlijk best simpel. De beleving van je drank of cocktail verandert bij een ander glas. Sommige dranken hebben meer ruimte nodig in een glas om tot ontwikkeling te komen en andere dranken wil je juist weer meer concentreren in je glas. Zo kan je de drank of cocktail beter beleven. Beter beleven klinkt een beetje vaag natuurlijk, dat snap ik best. Toch is dat wel de beste uitleg. Proeven is niet alleen maar drinken en het doorslikken van wat er in je glas zit. De manier waarop het geserveerd wordt doet al iets met jouw smaak. Je zou verwachten dat daarna je tong het belangrijkste is om te proeven. Fout, je neus is misschien nog wel belangrijker. Met je tong proef je de 5 basissmaken (zout, bitter, zoet, zuur en umami). De reden waarom je producten en smaken uit elkaar kan houden komt door je neus. Je ruikt dus eigenlijk wat je proeft…..snap je hem nog? Hoe de geur van je drankje of cocktail dus tot je komt is erg belangrijk. Goed glaswerk zorgt hiervoor en iedere drankje krijgt zo de beste smaak.

Een mooie karaf geeft je whisky nog meer uitstraling
LSA International Gin Glas
Een heerlijke Gin-Tonic.
LSA International coupe glas
Een heerlijke cocktail drink je lekkerder weg uit een coupe.

Glazen van LSA International

Nu je weet waarom het belangrijk is de juiste glazen te hebben, heb ik nog wel een mooie tip voor je. Ik kreeg pas diverse glazen van LSA International. Super strakke en mooie glazen die mijn bar in de woonkamer echt een upgrading gaf. Nu ben ik niet per se van een whiskykaraf maar eerlijk is eerlijk, het staat wel erg mooi. Ziet er wel sjiek uit om hier je gasten een lekker glas whisky uit te serveren. Het geeft toch wel een beetje een Peaky Blinders gevoel. De beleving van je gin en tonic veranderd direct wanneer je hem in één van de verschillende glazen inschenkt. Besteed jij al extra aandacht aan de glazen waarin jij jouw dranken of cocktails schenkt? Ze verdienen het!

LSA International Whisky karaf en Tumbler glas
Het perfecte whisky plaatje!
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer