MuziekMuziek

Ford BuzzCar: veiliger maar ook leuker!

Ford werkt in de Focus-RS- BuzzCar aan veiligheid en fun. Iedereen in en rond de auto-industrie is bezig met het verhogen van de veiligheid van de auto’s en het autorijden. Het uiteindelijke doel is het autonome rijden, m.a.w. de auto brengt ons vanzelf naar het opgegeven adres. Natuurlijk gaat het niet alleen om veiligheidssystemen voor personenauto’s, maar ook voor vrachtwagens, bussen en motoren. Systemen die jou als bestuurder in de gaten houden en systemen die de weg en de omgeving voortdurend scannen. Bij motorrijders wordt bijvoorbeeld niet alleen de vermoeidheid in de gaten gehouden maar ook de lichaamstemperatuur van de motorrijder.

Kortom de ontwikkelingen gaan razendsnel en als je nu een nieuwe auto koopt heb je bijna een cursus nodig om je nieuwe auto te leren kennen.

Ford BuzzCar: veiliger maar ook leuker

Maar naast de veiligheid gaat het bij autorijden natuurlijk ook om het plezier van het autorijden, en juist door veel technieken wordt het rijden ook steeds leuker.

Zo is Ford bijvoorbeeld met een groep van 30 partners waaronder neurowetenschappers en ontwerpers bezig om de emoties van bestuurders in kaart te brengen. Dit project met de naam ADAS & ME kost negen miljoen euro en duurt 42 maanden. Voor dit project hebben ze een Ford Focus RS vol gestopt met apparatuur die de kick-momenten van de bestuurder tijdens het rijden registreert en analyseert, dit is de BUZZ-CAR. Het bedrijf Sensum is marktleider op het gebied van empathische technologie en zij zetten de emoties van de bestuurder tijdens het rijden om in een prachtige animatie via zo’n 200.000 led-lampjes in en op de auto. In de BUZZ-CAR zitten ook een ZOTAC VR-GO-gamecomputer, dagrijverlichtingsstrips van 500 lumen met 110 led ’s en 82 weergavepanelen met 188416 afzonderlijk aanstuurbare led ’s.

Ford BuzzCar

Ford Buzz Car

Ford Buzzcar Ford Buzzcar

Je kickmomenten in LED-kleuren

Kortom een wel hele bijzondere hi-Tech auto deze Ford-Focus-RS. Ik was voor B4men uitgenodigd om op een racecircuit in Lelystad kennis met dit “monster” en het project te komen maken. Aangesloten op de systemen ging ik eerst met een coureur aan het stuur het circuit op die mij natuurlijk zijn beste kunstjes liet zien en ervaren met de bedoeling de meters van de apparaten flink uit te laten slaan. Daarna was het mijn beurt om de BUZZ-Car op z’n staart te trappen met de coureur in de passagiersstoel. En je begrijpt wel dat het echt kicken is om deze auto over het circuit te jagen. Geweldig om alle remmen los te gooien en op bijna twee wielen door de bochten gaan. Heerlijk en wat een mooie ervaring en de led-lampjes maar schijnen en verkleuren van blauw via geel en oranje naar rood. En het is precies zoals ze bij Ford zeggen, “Autorijden zou een prettige emotionele ervaring moeten zijn. Het onderzoek naar de toestand van de bestuurder dat Ford met partners verricht helpt met het veiliger maken van de weg en met gezonder en leuker autorijden”.

Ford Buzzcar met led verlichting

Ford Buzz Car met Led verlichting

Ford Buzzcar

Jos Huffmeijer voor www.b4men.nl.

Jos Huffmeijer B4men

Foto’s: Eric van Vuuren / Ford.

Written by
Jos Huffmeijer

In 1994 raakte ik bijzonder gepassioneerd door de drank cognac. In de jaren daarna bouwde ik mijn kennis hiervan uit en startte in 1998 mijn bedrijf Le Nez Promotion om professioneel het mooie distillaat cognac te gaan promoten. In 2004 werd ik ambassadeur van Rémy Martin cognac waar ik mij nog steeds met heel veel plezier voor inzet.
Sinds ’n jaar of 8 schrijf ik ook voor B4men over drank en auto’s wat ik heel leuk vind en hier heel veel plezier aan beleef. Dat hoop ik nog vele jaren te blijven doen.

View all articles
Written by Jos Huffmeijer