MuziekMuziek

Filmrecensie – Hotel Artemis (2018)

Waar ga je als zware crimineel in een geval van spoedeisende hulp in het jaar 2028 in LA naartoe? Precies, hotel Artemis! In dit hotel, onder streng toezicht van eigenares Jean Thomas (Jodi Foster) kun je, mits je een peperduur abonnement hebt lopen terecht in geval van nood terecht. De film is geregisseerd door Drew Pearce (Mission Impossible, Iron Man 3) en de hoofdrollen worden vervuld door onder anderen oudgediende Jodi Foster, Dave Bautista (Drax the Destroyer uit Guardians of the Galaxy) en Sofia Boutella (Atomic Blonde, The Mummy).

Een toevluchtsoord voor gespuis
Een toekomstig America wordt afgeschetst als een land vol rellen. Losgeslagen rebellen zwerven door de straat en gaan de confrontatie aan met zowel de (zwaarbewapende) politie-eenheden als de hardwerkende burger. Wanneer er gewonden vallen onder een groep criminelen na een mislukte bankroof, besluit één van hen samen met zijn broer gebruik te maken van zijn privileges. Ze zoeken het grote Hotel Artemis op, waar ze onder veilige omstandigheden behandeld kunnen worden met de nieuwste medische technieken. Het jongere broertje gooit echter roet in het eten door te bekennen een enorme schat gestolen te hebben van ‘The Wolf King’ (Jeff Goldblum). Deze steenrijke gangsterbaas beheerst niet alleen zo’n beetje elk gebouw in de stad, hij heeft ook nog eens een leger aan zwaarbewapend uitschot om zich heen. Of de beveiliging van Hotel Artemis, onder toezicht van de enorme uitsmijter Dave Bautista, veilig is voor The Wolf King en zijn voetvolk, is nog maar de vraag..

Gepast geweld toedienen? Niets daarvan!
De film is van origine een sciencefiction, al weegt dit niet enorm zwaar mee. Er zijn verschillende scenes waarin criminelen opgelapt worden en bijvoorbeeld door middel van een laser de wond weer dichtgenaaid wordt, maar veel gekker dan dit wordt het ook niet. Actie en pijn voert toch echt de boventoon. Hotel Artemis bevat rauw en grof geweld, maar in gepaste mate. Het is allesbehalve een over the top actiefilm met extreme stunts en veertien ontploffingen per minuut. Dit zorgt ervoor dat het verhaal op een overzichtelijke manier vertelt kan worden. Wel moet ik erbij zeggen dat wanneer de film naar het einde toe werkt, je als kijker met een golf van geweld overspoeld wordt. Dat was voor mij de finishing touch aan het werk van regisseur Pearce en voelde als een overtuigende afsluiting van de film.

Jodi Foster als pittig, bazig vrouwtje.
Foster mag dan wel een dagje ouder worden, haar rol in deze film laat dit absoluut niet doorschemeren. Ze weet het verste uitschot in toom te houden. ‘This hotel has rules..’, herinnert ze haar gasten meermaals. Toch zit er een diepere laag aan de personage in kwestie. Ze weet Hotel Artemis al 22 jaar in stand te houden, maar toch zit ze niet best in haar vel. Uiteraard ga ik hier niet verder op in om spoilers te vermijden, maar ik vond dit het noemen wel waard.

Er had meer in kunnen zitten
Het plot was vrij eenduidig, maar aardig. De cast is zorgvuldig uitgekozen en hier valt dan ook weinig aan op te merken. Toch laten ze naar mijn mening een aantal steken vallen. Als kijker word je herhaaldelijk teruggeworpen naar het verleden van de hotelgasten, maar over de toedracht van de verafschuwde staat waarin de omliggende stad zich in verkeerd wordt aardig in het midden gelaten. Waarom is er zo’n enorme opstand? Hoe komt het dat The Wolf King de halve stad in zijn binnenzak heeft? En hoe heeft het hotel zich in de afgelopen twintig jaar, voor het incident staande weten te houden? Dit zijn vragen die bij me opkwamen en niet of maar gedeeltelijk beantwoord werden.

Aanradertje!
Het mocht wellicht niet op elk gebied top zijn, toch ben ik overwegend positief over Hotel Artemis. Het concept an sich, een toevluchtsoord voor criminelen onder leiding van een ‘oud, verpleegkundige vrouwtje’ leent zich voor een prima verhaal. Spanning, verraad en gedoseerd geweld op de juiste momenten is wat je kunt verwachten. Een bioscoopfilm? Niet per se, maar zeker eentje voor op de lijst!

Ben jij fan van Netflix? Blijf dan b4men.nl in de gaten houden, volgende week post ik een special over Netflix!  Hotel Artemis is vanaf 28 juni in de Nederlandse bioscopen te zien. Bekijk de trailer hieronder:

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer