Focaccia met pittige gekarameliseerde ui en kaas

Mijn favoriete Italiaanse brood is toch echt wel een Focaccia. Ik heb een ontzettend lekker basisrecept voor een Focaccia die echt niet kan mislukken. Het voordeel van dit recept is dat het super makkelijk te maken is, niet kan mislukken en een goede basis is voor heel veel andere recepten, maar dat gaan jullie de komende tijd nog wel zien op de site!

DSC00938

Wat heb je nodig voor de Focaccia

Basisdeeg:

500 gram bloem (ik gebruik altijd spelt)

1 flinke eetlepel honing

2 flinke eetlepels Italiaanse kruiden

flinke snuf zeezout

300 ml lauwwarm water

1,5 eetlepel gedroogde gist

Wat heb je nodig voor de topping

100 gram geraspte kaas jong

100 gram geraspte kaas oud

3 rode grote uien, in ringen gesneden

1 bol mozzarella, in plakjes gesneden

1,5 eetlepel honing

1 eetlepel sambal badjak

zout/peper

Begin eerst met de Focaccia te maken, deze moet namelijk ook nog rijzen.

DSC00939 DSC00943 DSC00955 DSC00957

Hoe maak je de Focaccia

– Meng door de 300 ml lauwwarm water 1 flinke eetlepel honing en roer dit goed door

– Doe in een mengkom 500 gram bloem, een flinke snuf zeezout, 2 flinke eetlepels Italiaanse kruiden en meng dit alvast goed door

– Maak een kuiltje en doe daar 1,5 eetlepel gedroogde gist in

– Giet het water/honing mengsel eroverheen en roer met een vork beetje bij beetje de bloem erdoor

– Als je niet meer met de vork kan roeren, begin dan met het deeg goed door te kneden (ongeveer 3-5 minuten)

– Doe de deegbal in een ingevette mengkom en dek het af met huishoudfolie

– Laat het 30 minuten op een tochtvrije plek rijzen

Ga nu verder met de topping

– Verhit in een koekenpan een flinke scheut olijfolie

– Bak op middelhoog vuur de uien glazig

– Als de uien glazig zijn, meng er dan 1 eetlepel sambal bij en 1,5 eetlepel honing

– Zet het vuur lager en laat de uien sudderen in het sambal mengsel

– Als de uien mooi zacht geworden zijn, zet het vuur hoog en bak de uien ongeveer 1 minuut zodat de uien goed karameliseren

– Zet het vuur nu uit en haal de pan van de warmtebron

Als het deeg na 30 minuten mooi gerezen is ga je verder met de Focaccia

– Pak 1 vel bakpapier en verfrommel dit

– Leg het vel bakpapier in een braadslede of ovenschaal

– Leg hier het deeg in en druk het plat en werk goed naar de zijkanten toe

– Bestrooi met een klein beetje kaas

– Beleg daarna met de plakjes mozzarella

– Dan beleg je de Focaccia verder met de gekarameliseerde ui

– Bestrooi tenslotte weer met de geraspte kaas en laat voor weer 30 minuten rijzen. (dit keer niet afdekken)

DSC00959 DSC00961

Verwarm de oven voor op 250 graden hetelucht en bak de Focaccia in ongeveer 10- 15 minuten af.

DSC00967 DSC00972 DSC00975

De dag erna is de Focaccia eigenlijk nog lekkerder!!

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer