MuziekMuziek

Jura Whisky is whisky zoals het is bedoeld

Jura whisky is whisky zoals het is bedoeld. Zijn andere whisky’s dit dan niet? Vast wel! Toch heb ik afgelopen week een heel bijzondere avond gehad met Jura. Wat mij daar het meeste opviel was iets wat ik al heel lang zeg “Haal het snobisme van de whisky”!

Het is heel tof als je ervaart dat een merk of een product heel goed bij je past, gewoon omdat zij hetzelfde denken. Ik heb deze ervaring met Jura gehad en dat smaakt echt naar meer. Ik hoop dat dit voor jullie na mijn verhaal ook geldt, dat verdient deze lekkere whisky echt.

Jura, whisky proeverij met een heerlijk diner

Ik ben na jaren van rust (iets met corona) eindelijk weer op een heel tof evenement geweest. Op een heel mooi landgoed in Naarden werden wij Demys, (een goede vriend) en ik, ontvangen met een eerste whisky cocktail.

Alles wat goed moest gaan was gelukt. Whahaha twee petrolheads op pad met de trein en de Uber. We waren keurig op tijd en het weer was echt geweldig. De cocktail die wij in onze handen gedrukt kregen was een Aperol Spritz met een goede scheut Jura 10 jaar oud erin. Een Aperol op steroïden zeg maar.

Na wat rond gekeken te hebben werden wij verwezen naar een kleine binnenplaats… met hoe kan het anders… twee Schotse muzikanten die het plaatje helemaal compleet maakten. Tijd voor nog maar een cocktail en een welkomstwoordje.

Aan ons werden voorgesteld Lennie en Toon, zij zullen de avond verder leiden. Na wat uitleg over het het Schotse eiland Jura, waar de whisky van vanavond vandaan komt, sprak Toon de wijze woorden “geniet vooral van je whisky zoals jij dat lekker vindt!”

Uhhh, hoor ik dat goed. Een goede whisky cocktail gebruiken, in de cola, op ijs of in een cocktail, ja natuurlijk! Daar wordt ie namelijk lekkerder van. Dit zijn mensen en een merk naar mijn hart.

Aan het diner met Jura whisky

Ook tijdens het diner werd duidelijk dat Jura de stelling echt meent. Het vier gangen-menu is bereid op basis van de beste match met de whisky. Iedere gang werd geserveerd met een glaasje pure Jura whisky om te proeven en een Jura cocktail die paste bij het gerecht. Tja…. die trein hebben wij niet voor niets genomen 😉 Ons menu voor de avond was

  • Een ceviche van zeebaars
  • Gerookte zalm
  • Wild zwijn
  • Creme brûlée
  • Jura whisky Bourbon Cask
  • Jura whisky 12 YO
  • Jura whisky 18 YO
  • Jura whisky Seven Wood

Wat is er zo bijzondere aan de whisky van Jura?

Jura is bijzonder omdat het komt van het kleine eilandje Jura aan de Schotse westkust. Op dit eiland leven ongeveer 200 mensen die allemaal betrokken zijn bij het maken whisky. Het eiland is ruig, rauw en heeft een rijke flora en fauna.

De mensen zijn zoals je misschien niet zou verwachten juist open, vriendelijk en gastvrij. De beide karakters van zowel de mensen als het eiland zijn heel mooi terug te vinden in de whisky van Jura. Alle Jura whisky’s zijn vriendelijk, open en toegankelijk maar hebben ook zeker wat ruige en rauwe kantjes.

Het maakt de whisky uitermate geschikt om puur te drinken, op ijs of in een geweldige cocktail. Ik ga snel aan de slag om jullie binnenkort wat toffe cocktails te laten zien op mijn blog.

De whisky van Jura is daarnaast bijzonder omdat zij alle whisky’s starten op bourbonvaten. Dit geeft iedere whisky een zacht en lichtzoet karakter. Daarna krijgen de verschillende whisky’s een ander vat van een ander houtsoort om het specifieke karakter aan de whisky mee te geven.

De Jura Signature Collection

Om het allemaal een beetje overzichtelijk te houden heeft Jura een hele mooie collectie gemaakt waar iedere liefhebber mee uit de voeten kan. Het gaat om de Jura Signature Collection. Deze collectie omvat alle whisky’s die ik heb mogen proeven en er is er niet één die mij niet heeft kunnen bekoren. Ik stel ze graag aan je voor:

Jura Bourbon Cask:

De nieuwste toevoeging aan de Signature Collection. Goudachtig gekleurde fruitige en heldere single malt whisky. Gerijpt in Amerikaanse witte eiken bourbon-vaten. Een whisky die een aroma van vanille en kokosnoot op de tong legt, gevolgd door een hint van abrikoos en romige toffee, een vleugje peer, kaneel en cacao. Ontwikkeld door een kleine gemeenschap van meesterblenders. Een whisky die je dan ook bij voorkeur proeft in fijn gezelschap van vrienden of familie.

Jura Rum Cask:

Een single malt die soepel, zoet en tegelijkertijd licht rokerig van karakter is. De bijzondere Jura Rum Cask Finish is zacht en levendig van smaak met hints van vanille, karamel en kokosnoot met als aanvulling tropische tonen door de rijping op Caribische rum-vaten.

Jura 10 Year Old:

Een whisky die alleen Jura kan maken. Vervaardigd in uitzonderlijk hoge stills en 10 jaar gerijpt in Amerikaanse White Oak ex bourbonvaten. De finishing touch van deze single malt ontstaat door een perfecte rijping in Oloroso Sherry-vaten uit Jerez, Spanje. Dit resulteert in een zoete, soepele whisky met aroma’s van rijke pure chocolade en vanillecrème.

Jura 12 Year Old:

Jura op zijn krachtigst. Bourbon-vatrijping gevolgd door een verrijking op aged oloroso sherry-vaten zorgen voor een honingzoete zoetheid die warme tonen van kruiden, banaan en zachte citrus oplevert.

Jura Seven Wood:

De Jura Seven Wood wordt gerijpt in zeven verschillende eikenhouten vaten. Eerste rijping op het bourbon-vat, gevolgd door een verrijking op maar liefst 6 verschillende soorten nieuwe eikenhouten vaten, allen uit een andere regio in Frankrijk. Dit resulteert in een aromatische single malt met hints van koffie, gember en melkchocolade. Waarna smaken van perzik, zoethout en gesuikerde sinaasappel opdoemen.

Jura 18 Year Old:

De Jura 18 Year Old is gerijpt in bourbon-vaten en vervolgens verrijkt in Premier Grand Cru Classé Bordeaux vaten. Een whisky met een rijke smaak van rood en zwart fruit, toffee, kaneel en chocolade.

Ik en Jura zijn zeker nog niet klaar met elkaar en de komende tijd zal ik jullie zo af en toe mee nemen in het verhaal over de mooie whisky’s van Jura.

https://www.gall.nl/ontdek/whisky/jura-whisky/

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer