MuziekMuziek

Alleen voor stoere mannen, zo maak je sambal badjak!!

Koken is super gaaf, erg lekker en tegenwoordig mag ook de man gewoon in de keuken staan. Jullie hebben op de blog al aardig kunnen zien dat wij houden van smaakvol eten en meestal ook best pittig. Nu is het natuurlijk heel erg makkelijk om naar een supermarkt, of beter nog een toko te rijden voor een lekkere sambal, maar ik wil je echter uitdagen om eens zelf je sambal te maken. Het is niet alleen super gaaf om te zeggen dat jij gewoon je eigen sambal maakt, het is ook gewoon onwijs lekker.

Zelf sambal maken

Sambal is voor iedereen namelijk anders en wanneer je het zelf maakt kan je het dus helemaal naar eigen smaak maken. Nu bestaan er heel erg veel soorten sambal met heel erg veel verschillende pepers. Ik zal het nu niet gelijk te moeilijk maken, ik ben zelf een liefhebber van de net iets zoetere maar echt wel pittige sambal, de sambal badjak. Deze sambal is gekookt en dus echt totaal iets anders dan de rauwe sambal oelek. Het leuke van zelf sambal maken is dat jij ook naar wens de pittigheid kan bepalen. Wanneer je de zaadjes en de zaadlijsten verwijderd zal je een minder pittige sambal krijgen, je kan er ook voor kiezen om dit van sommige pepers wel te doen en van sommige niet zo kan je op die manier kan de pittigheid opvoeren. Ik ga voor heel pittig en laat alles in de pepers zitten 🙂

DSC05760

recept sambal badjak

wat heb je nodig om zelf sambal badjak te maken:

250 gram pepers, ik vind het leuk om voor verschillende pepers te kiezen omdat dit ook een verschil in smaak geeft( let op hetere pepers maken je sambal nog heter)
3 kleine uien
5 tenen knoflook
3 eetlepels basterd suiker, wil je je sambal zoeter gebruik dan meer eetlepels
1 theelepel trassi
1 limoen
5 eetlepels ketjap manis
Snufje zout
Zonnebloem olie

DSC05765 DSC05768 DSC05770 DSC05775 DSC05776 DSC05777 DSC05778 DSC05781 DSC05786

Zo maak je sambal badjak klaar:

 • Was de pepers en snijd ze fijn. Voor een hete sambal laat de zaadlijsten en de zaadjes zitten, voor een mildere sambal kan je ze deels en/of helemaal verwijderen
 • Snipper de uien (wil je een wat grovere sambal snijd ze dan in kleine ringetjes)
 • Hak de knoflook fijn
 • Neem een pan met een dikke bodem en fruit zachtjes de uien tot ze glazig zijn. (zorg ervoor dat je dit doet op klein vuur en laat de ui niet bruin worden)
 • Voeg de knoflook en de pepers toe
 • Snijd de limoen in tweeën en doe het sap van de twee helften in de pan
 • Voeg nu de trassi, suiker en de ketjap manis toe
 • Een snufje zout voeg je naar smaak toe, ik ben minder van het zout en gebruik dus heel weinig
 • Zet het vuur hoog en voeg een klein beetje water toe. Kook je sambal in tot deze droog is, blijf roeren anders verbrand de sambal
 • Hoe ver je de sambal laat inkoken is naar eigen inzicht. Ikzelf kook hem vrij ver in omdat hij dan ook weer wat scherper zal worden. Vergeet tijdens het koken geen raam open te zetten, je zal na een paar minuten gaan merken dat de dampen ook scherp zijn en je veel moet hoesten……Hahaha je moet er wat voor over hebben.
 • Doe de sambal in een afsluitbare pot, bijvoorbeeld een weckpot of een uitgekookte jampot. De Sambal bewaar je in de koelkast en is ongeveer 3 maanden houdbaar

DSC05788 DSC05790

De sambal is nu klaar en super lekker! Geloof mij dat geen sambal op kan tegen je zelfgemaakte variant. De liefde die jij in jouw recepten stopt, betalen zich voor 100% uit. Wil je meer lekkere recepten maken? Neem dan ook eens een kijkje op onze foodblog Familie over de Kook.

DSC05795 DSC05794

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
3 comments
 • Mooi recept,

  Recent nog harissa gemaakt maar deze wil ik ook wel proberen! Altijd een meerwaarde als je zelf kan afroepen en naar je eigen hand zetten!

 • Erg lekker!

  Nog een tip: gebruik de sambal bij het maken van een tosti 🙂

Written by Jan Willem Huffmeijer