MuziekMuziek

Sukade gegrild als biefstuk van de BBQ. Recept en uitleg B4men.nl

Vandaag leg ik jullie meer uit over de sukade. Deze keer geen draadjesvlees of stoofpot (deze komt later) maar we gaan de sukade zo voorbereiden dat je hem kan grillen als biefstuk. Voordeel, lekkerder en simpeler gaat het niet worden. De sukade gegrild van de bbq is zo makkelijk dat iedereen het kan maken ongeacht ervaring en/of welke bbq je hebt. Zo kan iedereen het lekkerste stukje vlees op de bbq bereiden.

Sukade gegrild van de BBQ

Sukade kennen we allemaal wel, het stukje vlees waarmee oma het lekkerste stukje draadjesvlees op tafel toverde. Vandaag behandel ik de sukade op een andere manier, waardoor we de sukade geen sukade meer noemen maar Flank Steak. De Flank Steak klinkt niet alleen stoer maar we gaan hem ook stoer grillen op de bbq. WAT niet langzaam garen…dan is hij toch niet te eten?? BAM, echt wel!! Dit vlees kan je heerlijk grillen en door de volle smaak van het vlees zal iedereen smeken om meer. Zelfs mensen die niet van roodvlees houden kunnen dit niet weerstaan.

Iers Rundvlees. Foto Stoervlees.com
Iers Rundvlees. Foto Stoervlees.com

Wat moet je doen voor een sukade van de grill

Allereerst is het vlees zelf belangrijk!! Ik kies voor een heel mooi stuk Iers rundvlees. Waarom Iers? Omdat deze runderen de beste van Europa zijn. In Ierland lopen de runderen bijna het hele jaar door buiten en genieten zij van het Ierse gras. Ierland wordt omringd door zeewater en er waait altijd een stevig windje. Dit zorgt ervoor dat het gras in Ierland een andere smaak heeft en dit proef je ook terug in het vlees. Daarom kies ik dus voor Iers vlees. Nu is het ook heel belangrijk dat je vlees in de juiste winkel koopt. Deze sukade komt van Stoervlees.com. Zij zorgen voor de mooiste stukken vlees en bezorgen het onder de juiste omstandigheden bij je thuis. Zij krijgen bijna iedere dag vlees aangeleverd en snijden het uit tot de mooiste stukken vlees voor jou. Zo krijg je het mooiste Iers rundvlees op de juiste manier bij jouw thuis.

Doos met stoervlees.com
Zo kreeg ik mijn Ierse Sukade thuis gebracht door Stoervlees.com
Verpakking van de Sukade van Iers Rundvlees
Sukade van Iers Rundvlees

Van Sukade naar Flank Steak

Oké, ik heb nu de mooiste Ierse sukade van Stoervlees.com thuis, kan je hem nu zo op de bbq leggen?? Nee, niet doen! Het is nu heel belangrijk om de bekende zeen eruit te snijden. Sukade heeft een hele grote zeen door het midden van het vlees lopen. Wanneer je je vlees wilt grillen is het belangrijk deze te verwijderen. Het verwijderen van de zeen is niet moeilijk maar als je hier geen ervaring mee hebt, kijk eens op YouTube naar de juiste filmpjes hiervoor. Belangrijk is een scherp mes en voorzichtigheid. Wanneer de zeen is verwijderd is de sukade omgetoverd tot flank steak.

Sukade van Iers Rundvlees. Foto: Stoervlees.com
Sukade van Iers Rundvlees. Foto: Stoervlees.com

Zo maak je de Sukade gegrild van de bbq:

Sukade gegrild van de BBQ
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
8 personen 20 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15 minuten 10 minuten
Porties Prep Tijd
8 personen 20 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15 minuten 10 minuten
Sukade gegrild van de BBQ
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
8 personen 20 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15 minuten 10 minuten
Porties Prep Tijd
8 personen 20 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15 minuten 10 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Rub (smeer) je vlees in met peper en zout. Ik voeg zelf nog wat pit toe in de vorm van de pul biber.
  2. Verwarm je bbq met hierop een gietijzer rooster tot minimaal 200 graden.
  3. Leg nu het vlees op de warme bbq. Draai na 2,5 minuten (bij 220 graden) het vlees om en grill nu de andere kant voor 2,5 minuten.
  4. Draai het vlees nu weer om en leg hem een kwartslag gedraaid op het rooster. Zo krijg je die mooie ruitjes in het vlees. Dit is niet alleen mooier maar zorgt ook voor meer smaak. Nu weer voor 2,5 minuten en dan ook de andere kant 2,5 minuten.
  5. Nu is het belangrijk om de kerntemperatuur in de gaten te houden. Deze zegt alles over de garing van het vlees. 55 tot 58 graden voor medium rare (vind ik het lekkerste). 60 tot 63 graden voor medium verder door zou ik niet doen.
  6. Het belangrijkste en moeilijkste gedeelte komt nu. Laat je vlees rusten!! Minimaal 5 tot 10 minuten, zo kunnen alle vleessappen terug naar de kern trekken.
  7. Trancheer (in dunne plakjes snijden) het vlees. Let op dat je tegen de draad in snijd anders blijf je kauwen op het vlees. Bestrooi het vlees nog met een extra snuf zeezout en/of zwarte peper.
Deel dit Recept

De hoeveelheid vlees en porties wat je uit het vlees kan halen kan wat verschillen. Belangrijke verschillen zijn de dikte van het vlees en hoe je de flank steak / sukade gaat eten. Is dit een snack waarbij dit stoere stukje vlees alle aandacht krijgt (mijn voorkeur) dan zal je snel iets meer nodig hebben. Is het vlees onderdeel van een compleet gerecht, dan zijn een paar mooie plakjes voldoende. Wij eten deze sukade als snack zodat je hem lekker kan eten met je handen. Serveer hem op een mooie plank en genieten maar.

Gegrilde Sukade van de Big Green Egg
Gegrilde Sukade / flank steak van de Big Green Egg
Sukade gegrild als biefstuk op de bbq.
Sukade / flank steak gegrild als biefstuk op de bbq.
Medium rare gegrilde sukade / flank steak van de bbq
De sukade gegrild / flank steak gegrild medium rare

 

Dit artikel is in samenwerking met Stoervlees.com en ter promotie van Iers rundvlees. Wij hebben de sukade van hen gekregen en dankzij deze lekkere samenwerking konden wij jullie van dit recept laten genieten. 

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer