Ardbeg Grooves Limited edition bijzonder “groovy”!!

Make Love No War en als je daar niet van houdt maak dan een geweldige whisky. Ik mag voor de blog deze nieuwe en zeer bijzondere Ardbeg Grooves reviewen. Het is alweer een tijdje geleden dat ik over whisky op de blog heb geschreven. Ik ga snel weer meer dranken en cocktails op de blog beschrijven, reviewen en maken. Om dit op een bijzondere manier weer te beginnen heb ik dus een hele leuke whisky. Maar is hij eigenlijk wel net zo lekker als dat ie eruit ziet?

Ardbeg Grooves Whisky

Ardbeg Grooves limited edition

De naam doet mij gelijk terugdenken aan Austin Powers met zijn gevleugelde uitspraak “O Groovy Baby”. De verpakking heeft genoeg “mojo” om mij te verleiden tot een grote glimlach. Ik hoop dat de whisky in de fles net zo “shakeble” is als dat ie eruit ziet. Oké, ik word er zelf nu ook gek van, dus geen Austin Powers meer 😉 Eerst eens zorgen voor een nette review. Toen ik de verpakking van deze Ardbeg zag wist ik het zeker…. deze wil ik een keer proberen. Het is namelijk echt het tegenovergestelde van wat ik van Ardbeg verwacht. Ook de naam zou ik nooit bij een rokerige whisky als de Ardbeg verwachten.  Waar komt de naam Grooves vandaan? Het heeft helemaal niets met de 60e jaren te maken. De Ardbeg Grooves heeft deels gerijpt op nieuw gebrande rode wijnvaten. Het gebruik van rode wijnvaten is voor Ardbeg iets wat ze bijna nooit doen. Door de vaten opnieuw te branden ontstaan er diepe groeven of grooves. En daar ontstaat de naam! Deze diepe groeven moeten voor een bijzondere diepe smaak zorgen.

Ardbeg Grooves whisky

Grooves in het vat en in de fles

Door op deze manier de vaten te behandelen, moet er volgens Ardbeg een diepere smaak ontstaan. De smaken die naar voren moeten komen zijn gerookte kruiden, bbq en pittig gekruid vlees. Nu vind ik dat deze smaken vaak terug te vinden zijn in een rokerige whisky, dus ik zal hem ook eens vergelijken met een andere Ardbeg. Dan kan ik goed vergelijken of deze behandeling van het vat ook echt een andere effect heeft op de smaak.

Ardbeg Grooves whisky

De Ardbeg Grooves proefnotities

  • Kleur: Een diepe en licht rode amber kleur
  • Geur: Uiteraard begint alles met rook. Wees dus even voorzichtig met het ruiken. Begin ver weg van het glas met ruiken en kom steeds een stukje dichterbij, zo kan je neus heel even wennen. Wat ook erg mooi werkt bij de Ardbeg Grooves is om een drupje water toe te voegen. Dit brengt de diepere aroma’s naar voren. Ik ruik BBQ, gerookt vlees maar ook zeker zoete en bloemige tonen. Opvallend is de zilte zee die je ook lekker kan ruiken.
  • Smaak: De smaak is helemaal niet zoals je hem verwacht. Ik had mij voorbereid op een hele dikke alles verblindende rooksmaak. Echt niet dus! De entree is een bijzondere combinatie van zilte zee en zoete toffee. Een hele dikke en volle smaak maken zich meester van je mond zonder enige vorm van agressie. Daarna komt de rook naar voren en krijg je mooie smaken van houtvuur en gerookte paprika.
  • Afdronk: Diep en lang. Een heerlijke zoete en fruitige afdronk waar je echt een paar minuten van moet genieten. Wees niet te snel met het volgende slokje maar geniet even van de smaken die je terug krijgt voor je geduld.

Helaas is deze Ardbeg Grooves een special edition en dus bijna niet meer te krijgen. Prijs is dus ook niet te benoemen omdat hij tegen opbod te koop is. Natuurlijk zijn ook de andere Ardbeg whisky’s erg lekker en zeker het proberen waard.

Ardbeg Grooves whisky Ardbeg Grooves whisky

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer