MuziekMuziek

EEN NIEUW GELUID IN HUIZE HUFFMEIJER. HIFI OP Z’N BEST.

Ja, het werd echt tijd. Tijd voor wat?? Tijd voor een nieuw geluidssysteem. Toen Marie Louise en ik zijn gaan samenwonen (16 jaar geleden) hebben wij een mooie dolbyset gekocht van Philips. Een super mooi geluid voor die tijd en wat bijzonder was dat de subwoofers waren verwerkt in de zuilen. Na een aantal jaar werd de receiver echt snel slechter en kreeg ik de kans de set van mijn schoonouders over te nemen. Een receiver van Sony en boxen van Bose. De boxen van mijn Philips set heb ik erbij geplaatst omdat het zonde was deze weg te doen. Best een aardig geluid voor een bij elkaar geplaatst geheel. Echter was het nu en misschien al wel een paar jaar eerder tijd voor wat nieuws. Zeker Marie Louise ergerde zich al jaren aan mijn boxen omdat ze niet mooi waren (vrouwen)…. ik heb ze met hand en tand verdedigd omdat ik van geluid ben….de rest van het huis is van haar. Tijd voor een ander geluid…..maar wat dan??

JBL neemt al mijn twijfels weg

Ik heb een te gekke samenwerking met JBL en ik begin het merk steeds meer en meer te waarderen. O, dus hier krijgen we dus een mooi verhaal over een te gekke JBL set die super gesponsord is zeker!!! Nou nee, eerlijk is eerlijk. Bijna alles klopt aan die eerste zin. Het is een super mooie JBL set maar ik hoefde hier niet over te posten. Ik wil het namelijk zelf! Zo, dat is dus uit de lucht…. ik schrijf altijd eerlijk mijn mening op, zelfs binnen een samenwerking. Ik heb de site van JBL doorgespit en zag hier een paar geweldige boxen staan. De JBL Arena 180 luidsprekers (specificaties zet ik onder deze post voor de Hifi-liefhebbers) en de AVR 101. Aangezien ik toch mijn contacten heb bij JBL, heb ik contact met hen opgenomen om eens te horen hoe ik dit moet gaan aanpakken. Ik kreeg een heel eerlijk antwoord terug. De JBL Arena luidsprekers en de AVR van JBL passen eigelijk niet helemaal bij elkaar. Ik kreeg terug dat ik dan beter kon gaan voor de AVR 171S van Harman Kardon. Tja, ik heb geen enkele reden voor twijfel dus dat werd mijn basis. Nu even verder uitbouwen!

Dit is mijn set geworden

De basis is dus de Harman Kardon AVR 171S met de Arena 180 JBL luidsprekers. Nu werd het tijd om verder te bouwen. Ik ben in dezelfde serie gebleven en ik heb aan mijn basis toegevoegd de Arena SUB 100P (subwoofer), Arena 125C (midden kanaal luidspreker) en 2 Arena 130 (boekenplank luidspreker). Een paar dagen later werd de set thuis geleverd. Whahaha de bezorger kon het niet laten om te vragen of wij ruzie met onze buren wilde hebben. Toen die kwam aanrijden met een pallet met luidsprekers begrepen wij wat hij bedoelde. Ik kon aan de bak! Opruimen van de oude set en opbouwen van de nieuwe set. Eenmaal een eind verder kon ik het niet laten om toch even te luisteren….hum het viel mij heel erg tegen..oeps! Nu heb ik in al die jaren nooit meer naar mijn bedrading gekeken, zou dit de oorzaak kunnen zijn? Ik ben het internet opgedoken om mij eens te verdiepen in luidsprekerdraad en wat blijkt, het zou heel goed de oplossing kunnen zijn. Het draad wat ik had en zeg eigenlijk maar draadjes, waren helemaal op. Ik heb diezelfde avond nieuw draad besteld. De volgende dag werd het geleverd en ik schrok mij eigen een hoedje, het was wel een stuk dikker dan ik verwacht had. De eerste draad wel meteen op maat gemaakt en vervolgens stiekem toch even luisteren….mijn mond viel open van verbazing, wat een verschil! Zo’n mooi en dik geluid uit nog maar één box. Zelfs Marie Louise, en die geeft niets om geluid, kon haar verbazing niet onderdrukken. Snel verder opbouwen.

 

Na een paar weken nooit meer zonder

Tegenwoordig moet alles kleiner en het liefst draadloos, natuurlijk niets mis mee. Toch heb ik nooit geloofd dat dit mijn muziek op de beste manier kan brengen. Ik blijk hier toch echt wel gelijk te hebben. Er gaat niets boven een goede set. Wij zijn nu inmiddels een paar weken verder en ik heb nog geen ruzie met mijn buren, al hebben ze wel een aantal keer mogen meegenieten van mijn fantastische muzieksmaak 😉 Van rock tot Zuid Amerikaanse beats alles komt met een geweldig, ruimtelijk en vol geluid de luidsprekers uit knallen. Ook films en tv hoef ik niet meer via omwegen in te stellen om met het juiste geluid te bekijken. Zeker bij films en serie’s merken we toch heel veel verschil met onze oude set. Nu komt alles tot leven. Wij zijn geen enorme helden, dus we schrikken soms nog harder dan we al deden. Maar dat muziek belangrijk voor mij was wist ik wel maar dat de juiste apparatuur ook zo belangrijk voor mij was nog niet. Vanaf nu alleen nog maar goede hifi in huize Huffmeijer!!

 

Specificaties van mijn JBL luidsprekers:

JBL Arena 180: 

 • Aanbevolen versterkervermogen: 20 – 225W
 • Frequentiebereik: 39Hz – 40kHz
 • Gevoeligheid: 88 dB
 • Nominale impedantie: 8 Ohm
 • Crossover frequenties: 2.1kHz – 18 dB/octaaf
 • Type behuizing: Bass-Reflex via Rear-Firing Port
 • Afmetingen (B x H x L):
 • 42-3/4″ x 8-17/32″ x 12-3/8″ (1.086mm x 217mm x 314mm)
 • Gewicht: 15,2 kg

JBL Arena 125:

 • Aanbevolen versterkervermogen: 20 – 150W
 • Frequentiebereik: 90Hz – 40kHz
 • Gevoeligheid: 89 dB
 • Nominale impedantie: 8 Ohm
 • Crossover frequenties: 2,5kHz – 18 dB/octaaf
 • Type behuizing: Bass-Reflex via Rear-Firing Ports
 • Afmetingen (B x H x L): 7-1/32″ x 21-1/2″ x 7-7/8″ (179mm x 546mm x 200mm)
 • Gewicht: 7,0 kg

JBL Arena 130:

 • Aanbevolen versterkervermogen: 20 – 125W
 • Frequentiebereik: 55Hz – 40kHz
 • Gevoeligheid: 87 dB
 • Nominale impedantie: 8 Ohm
 • Crossover frequenties: 2kHz – 18 dB/octaaf
 • Type behuizing: Bass-Reflex via Rear-Firing Port
 • Afmetingen (B x H x L): 15″ x 8-17/32″ x 10-5/8″ (381mm x 217mm x 270mm)
 • Gewicht (per stuk): 6,1 kg

JBL Arena SUB 100:

 • 10″ (250mm) Polycellulose lage frequentie woofer
 • Voeding: 100W RMS (200W Dynamisch)
 • Frequentiebereik: 41Hz – 150Hz
 • Crossover frequenties: 50Hz – 150Hz (variabel) 24 dB/octaaf
 • Regelaars: Auto Power, Crossover, Level, Phase Input: Een (1) Line-Level LFE Input
 • Type behuizing: Bass-Reflex via Rear-Firing Ports Stroomvereisten: 100V-240V, 50/60Hz
 • Stroomvebruik (Idle/Full/Power): <0.5W (standby) / 160W/2.1A (max – 120V) / 160W/1.5A (max – 230V)
 • Afmetingen (B x H x L): 14-5/16″ x 14-1/2″ x 16″ (364mm x 368mm x 406mm)
 • Gewicht: 10,9 kg

Harman Kardon AVR 171S:

 • Stereo power: 100 watts per channel, two channels driven @ 6/8 ohms, 20Hz – 20kHz, <0.07% THD
 • Multichannel power: 100 watts per channel, two channels driven @ 6/8 ohms, 20Hz – 20kHz, <0.07% THD
 • Input sensitivity/impedance: 250mV/27k ohms
 • Signal-to-noise ratio (IHF-A): 100dB
 • Surround-system adjacent channel separation:
  • Dolby Pro Logic®/DPLII: 40dB
  • Dolby Digital: 55dB
  • DTS®: 55dB
 • Frequency response (@ 1W): 10Hz – 130kHz (+0dB/–3dB)
 • High instantaneous-current capability (HCC): ±42 amps
 • Transient intermodulation distortion (TIM): Unmeasurable
 • Slew rate: 40V/sec

FM Tuner Section

• Frequency range: 87.5MHz – 108.0MHz
• Usable sensitivity IHF: 1.3μV/13.2dBf
• Signal-to-noise ratio (mono/stereo): 70dB/68dB • Distortion (mono/stereo): 0.2%/0.3%
• Stereo separation: 40dB @ 1kHz
• Selectivity (±400kHz): 70dB
• Image rejection: 80dB
• IF rejection: 80dB

AM Tuner Section

• Frequency range: 522kHz – 1,620kHz • Signal-to-noise ratio: 38dB
• Usable sensitivity (loop): 500μV
• Distortion (1kHz, 50% mod): 1.0%

• Selectivity (±10kHz): 30dB

Video Section

 • Television format: PAL
 • Input level/impedance: 1Vp-p/75 ohms
 • Output level/impedance: 1Vp-p/75 ohms
 • Video frequency response (composite video): 10Hz – 8MHz (–3dB)
 • HDMI 2.0: Supports up to 4K x 2KGeneral Speci cations
 • Power requirement: 220V – 240V AC / 50Hz – 60Hz
 • Power consumption: <0.5W (standby); 510W maximum
 • Dimensions (H x W x D): 121mm x 440mm x 300mm (4-3/4” x 17-5/16” x 11-13/16”)

• Weight: 5.1kg (11 lb)

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer