MuziekMuziek

Maak je eigen Ginger Beer, zo doe je dat!

Ginger beer zelf maken

Maak je eigen Ginger Beer, zo doe je dat! Wij zijn thuis helemaal fan van dit geweldige drankje. Nu kan je het gewoon kopen in de winkel maar wat als je het nu zelf kan maken. Daarom gaan we deze keer de keuken in, niet om te koken maar op te brouwen! Er is niets leuker dan het creëren van je eigen drankjes, en ginger beer is de perfecte drank om mee te beginnen. Deze heerlijke en pittige drank is eenvoudig te bereiden, het enige dat je nodig hebt is geduld en een beetje lef. Dus als je klaar bent om je innerlijke brouwer te bevrijden, lees dan verder.

Wat is Ginger Beer?

Ginger Beer is een traditionele, licht alcoholische drank die wordt gemaakt van gember, suiker, water en een bacterie- en gistcultuur bekend als een “Ginger Beer Plant”. Deze natuurlijke fermentatie zorgt voor de kenmerkende bruisende textuur en unieke smaak.

Ingrediënten voor je zelfgemaakt gember bier

 • 200g verse gember, grof gesneden
 • 200g suiker
 • 1 liter water
 • 1 citroen (sap en zeste)
 • ¼ theelepel droge gist (biergist of champagne gist is het beste)

Stap voor Stap

 1. Maak je gemberwater: Doe de gember in een grote pot en voeg het water toe. Breng dit aan de kook en laat het ongeveer 20 minuten sudderen. Zeef vervolgens de gember uit het water en bewaar het water.
 2. Maak je suikersiroop: Doe de suiker in een pan en voeg net genoeg gemberwater toe om het te bedekken. Verwarm op middelhoog vuur totdat alle suiker is opgelost.
 3. Voeg alles samen: Giet het suiker-gemberwater mengsel, citroensap en de zeste in een grote, schone glazen pot. Vul de pot met de rest van het gemberwater tot het ongeveer ¾ vol is. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
 4. Start de fermentatie: Als het mengsel is afgekoeld, voeg je de gist toe en roer je goed door. Dek de pot af met een schone doek en zet deze op een warme, donkere plaats.
 5. Wacht: Laat het mengsel minimaal 48 uur (en maximaal een week) fermenteren. Je zult zien dat het begint te borrelen – dat is een goed teken.
 6. Bottelen: Als je tevreden bent met de smaak en koolzuur, zeef je het mengsel en giet je het in steriele flessen, laat daarbij wat ruimte vrij aan de bovenkant. Sluit de flessen en zet ze in de koelkast om de fermentatie te stoppen.
 7. Genieten: Serveer je zelfgemaakte ginger beer met ijs en een schijfje citroen, of gebruik het als basis voor een pittige cocktail zoals de Moscow Mule. Binnenkort veel meer leuke ideeën om te maken met gember beer.

Mannelijkheid is niet alleen kracht en bravoure, het is ook de kracht om iets met je eigen handen te maken. En er zijn maar weinig dingen bevredigender dan het drinken van je eigen zelfgemaakte, zelfgebrouwen ginger beer. Proost!

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer