Eigen bedrijf beginnen als videograaf: hoe pak je dat goed aan?

Ga je een onderneming starten als videograaf? Een goed vooruitzicht, want er liggen veel mooie en creatieve kansen voor je! Zorg wel dat je de start van je bedrijf goed aanpakt. Je hebt waarschijnlijk met name zin om direct aan de slag te gaan met het videowerk, maar vergeet niet dat er bij de oprichting van een bedrijf ook andere zaken komen kijken. In dit artikel informeren we je over belangrijke punten om aan te denken.

Reizen en vervoer

Het ligt een beetje aan de precieze invulling van je business, maar over het algemeen geldt dat je als videograaf veel op pad bent. Je filmt op veel verschillende locaties, en soms op afgelegen plekken. Daarom is het wel zo prettig als je een auto of busje hebt, om overal comfortabel naartoe te kunnen reizen. Bij de keuze voor je vervoersmiddel is het verstandig om rekening te houden met de spullen die je mee wilt nemen. Voor een paar camera’s heb je niet zoveel ruimte nodig, maar als er ook statieven, sliders of schermen bij komen kijken, is een busje toch al snel welkom. Denk er verder aan dat er helaas vaak wordt ingebroken in bedrijfsbussen. Een verzekering bedrijfsauto is daarom wenselijk. Bepaal zelf op welke manier je je auto of busje verzekert: van een kleine tot een grote schadedekking. Je kunt een zakelijke autoverzekering vergelijken om tot de beste keuze te komen voor jouw bedrijf. Hoe uitgebreider de verzekering is, hoe meer bescherming je hebt.

Apparatuur voor een videobedrijf

Als videograaf kun je allerlei apparatuur gebruiken. Je kunt klein beginnen, met een goede camera en enkele objectieven, maar de kans is groot dat je dit al snel wilt uitbreiden. Maak het liefst een plan voor de benodigdheden die je voor je bedrijf wilt aanschaffen. Wat koop je in welke periode? Zo heb je een overzicht van de benodigdheden en kun je de bijbehorende financiële kosten bijhouden. Houd ook zeker aanbiedingen in de gaten. Een ander idee is om apparatuur te huren, zodat je er minder geld aan kwijt bent. Dit vormt tevens een ideale manier om nieuwe gear uit te testen.

starten als videograaf

Specialisatie in de wereld van video

Denk erover na om je te specialiseren in een bepaald onderwerp als videograaf. Veel filmers beginnen als allround videomaker, maar een duidelijke richting kiezen, kan zorgen voor meer succes. Zo ga je immers echt uitblinken in een bepaalde vaardigheid. Er komen meer klanten op je pad, die precies weten waar ze jou voor moeten inhuren. Of het nu gaat om bedrijfsvideo’s of het filmen van bruiloften: dat is uiteraard volledig aan jou om te bepalen. Ga na wat je het interessantst vindt om te doen én houd ook in gedachten waar veel vraag naar is: dit maakt een gouden combinatie.

bedrijf beginnen als videograaf
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer