De geschiedenis van de barbier

De geschiedenis van de barbier. Een barbier is een ambachtsman met een heel groot verleden. Een barbier heeft ook niet zomaar een beroep. Hij is onderdeel van een cultuur die over de hele wereld op dezelfde manier beleeft wordt.

De geschiedenis van het beroep Barbier

Het ambacht barbier is al eeuwen oud. Bij de oude Egyptenaren stond het ambt al hoog in aanzien. In de middeleeuwen stond de barbier beter bekend als chirurgijn een medisch behandelaar. De chirurgijn werd overal ingezet. Daar waar veel bloed bij kwam kijken zoals tanden trekken, ader latingen en amputaties. De gasthuizen in de 17de eeuw hadden eigen verbandzalen voor de chirurgijn. Daar ligt ook de oorsprong van de wereldberoemde kapperspaal. Als de patiënten lagen bij te komen van het aderlaten of een amputatie, werden de bloederige verbanden gewassen en te drogen gehangen. De paal zelf staat symbool voor de paal waar patiënten zich aan konden vastgrijpen om de doorbloeding te bevorderen.

Rond de 12de eeuw werden de chirurgijns en de barbiers van elkaar gescheiden. De barbiers kregen een korte witte mantel en de academische chirurgijns de lange witte mantel. Vanaf de 14de eeuw zijn er al gildes bekend van barbiers. Het woord barbier is afgeleid van het Latijnse woord barba, dat baard betekent. Een barbier houdt zich bezig met het scheren, knippen en verzorgen van baarden en snorren. Nadat in 1901 uitvinder King Camp Gillette het veiligheidsmes uitvond en dat in de jaren die volgende steeds populairder werd, kwam het vak barbier onder druk te staan. Tegenwoordig is de barbier gelukkig weer helemaal terug van weggeweest. De barbier staat weer in aanzien daar waar hij moet staan. Een echte ambachtsman die zijn vak met passie en klasse uitvoert!

Barbier worden

Omdat “de barbier” nu dus weer helemaal terug van weggeweest is, willen veel (jonge) mannen barbier worden. Waar je vroeger uitgelachen werd als je vertelde dat je herenkapper bent, is het tegenwoordig stoer als je verteld dat je barbier bent. Dit is natuurlijk een goede ontwikkeling maar het brengt voor mijn gevoel ook wel gevaar met zich mee. Ik ben namelijk van mening dat het barbier zijn in je zit of niet. Het vak moet namelijk draaien om passie en vakmanschap! Je wordt dan dus ook zeker niet zomaar barbier. Ik heb hierover een duidelijk artikel geschreven, waarin ik uitleg geef hoe je een barbier kunt worden. Wil jij barbier worden, lees dan eens het volgende artikel. Barbier worden: hoe en waarom? Ik vertel je alle ins en outs van het barbiersvak.

Jan Willem Huffmeijer met scheermes

Onderstaande artikelen over baarden, scheren en kapsels vind je misschien ook interessant

Wat zijn de beste kapsels bij inhammen en dunner wordend haar

Kiezen voor een lange of korte baard

Verschillende soorten scheerkwasten