MuziekMuziek

Welke motor heeft jouw boot nodig? 

Als je van plan bent om deze zomer het water op te gaan, zul je een goede motor voor je boot moeten hebben. In dit artikel willen wij bespreken hoe je de perfecte buitenboordmotor voor je boot kunt vinden. Je moet namelijk met een aantal dingen rekening houden wanneer je er zeker van wilt zijn dat je de ideale motor voor je boot, maar ook voor je portemonnee koopt. Hou je daarom rekening met de onderstaande tips, dan kan het bijna niet anders dan dat je niet alleen een goede motor voor je boot vindt, maar dat je ook binnen je budget blijft. 

welke motor heeft je noot nodig

Heb je een vaarbewijs? 

Een van de meest belangrijke dingen wanneer je een buitenboordmotor kopen gaat, is of je een vaarbewijs hebt? Als je namelijk geen vaarbewijs hebt, is het niet nodig om een heel zware motor te kopen omdat je het vermogen van je motor dan nauwelijks nodig zult hebben. Heb je geen vaarbewijs dan mag je niet harder dan 20 km per uur varen. Deze snelheid wordt doorgaans bereikt met een motor van 6 PK of meer. Koop je dus een motor van 250 PK terwijl je maximaal 20 km per uur mag varen, dan steek je heel veel geld in vermogen dat je niet kunt gebruiken. Blijf daarom onder de 6 PK wanneer je geen vaarbewijs hebt, of zorg ervoor dat je je vaarbewijs haalt zodat je met de motor mag varen die jij graag wilt. 

Welk soort besturing wil je? 

Een buitenboordmotor kan met twee soorten besturing komen: de knuppelbesturing en de afstandsbediening. Voor de kleinere boten kun je kiezen voor de knuppelbesturing, dat is een motor die je met de hand bedient. De afstandsbediening wordt vaak toegepast op de wat luxere boten waar de kapitein wat verder van de motor zit. Vaak bieden merken beide soorten besturingen aan, zo kun je bijvoorbeeld een Suzuki buitenboordmotor kopen met beide besturingssystemen. Let ook altijd goed op de staartlengte. Hoe langer de staart, hoe dieper de motor in het water steekt. Dat is belangrijk wanneer je op kleine binnenwateren wilt gaan varen. Een lange staart kan dan zorgen dat je vast komt te zitten. 

motor voor een boot

Heb je een oude motor om in te ruilen? 

Vaak zien we dat mensen die eenmaal een motor gekocht hebben, na een aantal jaar voor een wat zwaarder exemplaar gaan. In dat geval is het goed om te weten dat je bij de meeste leveranciers je oude motor kunt inruilen. Dat kan je een mooi voordeel opleveren. Eveneens kun je eens kijken of tussen deze occasions een geschikt model zit voor jouw boot. De motor is namelijk door de leverancier nagekeken waardoor je er zeker van kunt zijn dat je een goede motor achter je boot hangt. Informeer daarom naar de mogelijkheden.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer