MuziekMuziek

Elektromagneten zijn een bijzonder elektronisch component. Lees het verhaal erachter.

Elektromagneten vallen onder de elektronische componenten. Het was in het jaar 1820 dat de Deen Hans Ørsted een bijzonder experiment vertoonde. Hij bracht spanning op een draad aan en liet zien dat een kompas van richting veranderde. Het grappige was dat hij niet precies wist waarom dit gebeurde, hij constateerde dit alleen. Het was de wiskundige André-Marie Ampère die de verklaring ervoor gaf. Magnetische veldsterkte wordt nog steeds aangegeven in Oersted of afgekort Oe, dus vernoemd naar Hans Ørsted. Maar hoe is dit relevant aan de elektromagneten?

Elektromagneten en magnetisme

Wist je dat als je een magneet langs een stroomdraad beweegt er stroom doorheen kan gaan lopen? Deze ontdekking is de basis geweest voor de elektromotor en de dynamo. Je ziet nu niet vaak meer een dynamo op een fiets omdat alles via een batterij gaat, maar de werking laat mooi zien hoe het opwekken van stroom gaat. Een wieltje van de dynamo draait rond, binnenin draait hierdoor een magneet rond. Dit wekt stroom op die door het draadje naar de fietslamp gaat.

Magnetisme en elektriciteit: de kleefmagneet

Je weet nu hoe het ronddraaien van de magneet stroom in een draad opwekt en dat andersom een draad met stroom erin magnetisch werkt. Een mooi voorbeeld is de kleefmagneet. Dit type magneet werkt als er stroom op komt te staan. Deze elektromagneten worden gebruikt in talloze toepassingen. Van vergrendelingen van deuren en kleppen tot het gebruik in machines. 

Elektromagneten kopen

Je kunt zelf als particulier of als bedrijf elektromagneten kopen. Dit kan van een kant-en-klaar oplossing zijn om bijvoorbeeld een deur te kunnen vergrendelen tot een component. Zo’n elektronisch component kopen is handig bijvoorbeeld om een defecte elektromagneet te vervangen. Je hoeft namelijk vaak niet het volledige product weg te gooien of te vervangen, alleen de elektromagneten vervangen is voldoende. Dit bespaart je geld en zorgt voor een kleinere afvalberg. Het is dus ook beter voor het milieu. Een elektromagneet kopen kost in veel gevallen maar enkele tientjes: https://www.tme.eu/nl/katalog/elektromagneten_100637/ 

Webshop voor elektromagneten en andere componenten

Een elektromagneet kopen zal voor een professional niet moeilijk zijn. Voor een hobbyist zullen er zeker vragen komen. Welk type heb ik nodig? Hoeveel kracht wekt een elektromagneet op en welke elektromagneet heb ik nodig? Door bij een webshop met kundig personeel te bestellen, kun je precies vinden wat je zoekt. Wanneer je aan de slag gaat met elektromagneten dan zul je vast en zeker ook andere elektrische componenten nodig hebben. Kijk op tme.eu voor een groot assortiment van hoogwaardige elektrotechnische componenten.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer