MuziekMuziek

The BenRiach 10 yo. Een bijzonder volle en zachte whisky. Review B4men.nl

Ik heb al heel veel mooie whisky’s op de blog gezet en inmiddels ook gedronken. Een merk wat ik nog maar weinig ben tegengekomen is The BenRiach, een distilleerderij in het midden van Speyside. The BenRiach heeft mij al eerder een keer weten te verrassen met erg lekker whisky. Deze keer mag ik The BenRiach 10 yo. gaan proeven.

p9081063

The BenRiach 10 yo.

Ook deze BenRiach heeft mij weer kunnen verassen en laten inzien dat je voorzichtig moet zijn met vooroordelen. Ik zou verwachten dat een jonge Speyside whisky een zachte maar vrij vlakke whisky zou zijn. Niets bleek minder waar! Maar voor ik jullie meer ga vertellen over de whisky, is een beetje verdieping in het merk ook belangrijk. The BenRiach distilleerderij werd opgericht in 1898 en is na een paar jaar in “andere handen” te zijn geweest sinds 2004 weer onafhankelijk. BenRiach ligt in het midden van de regio Speyside. Benriach werd in 1898 opgericht door John Duff. Na twee jaar moest John Duff de distilleerderij verkopen aan The Longmorn Distilleries Company Ltd. Deze besloten dat één van de twee distilleerderijen moest sluiten en dat werd Benriach. Deze sluiting duurde vijfenzestig jaar. De moutvloeren bleven echter wel in gebruik om de Longmorn distilleerderij van mout te kunnen voorzien. Om de kolen, gerst, turf en vaten heen en weer te brengen reed er tot 1980 een eigen locomotief, de Puggy genaamd, tussen de twee distilleerderijen. In 1965 werd Benriach na een grondige renovatie weer heropend, daar er in die tijd een grote vraag naar top kwaliteit Speyside malt was. Na zo’n lange periode van sluiting en ontmanteling, moest de distilleerderij weer geheel nieuw geïnstalleerd worden. In 1978 werd de Longmorn Distillery Comp. Ltd. door Seagram’s Distillers overgenomen en door de grote verkopen verdubbelde Seagram in 1985 het aantal stills. Door de recessie werd de distilleerderij echter weer in 1999 gesloten. De distilleerderij is half juli 2004 weer in productie gegaan en daar de nieuwe investeerders ook de voorraden hebben overgenomen is Benriach nu weer in verschillende jaargangen verkrijgbaar. Ook gaat men weer de eigen moutvloeren gebruiken, wat belangrijk is om een kwaliteitsmalt te produceren.

p9081067 p9081069

Proefnotities van The BenRiach 10 yo.

Kleur: Licht amberkleurig

Geur: Een frisse combinatie van citrusfruit. Citroen, munt en gember voeren de boventoon. Verder zit er een duidelijke geurtoon van zoete gerst.

Smaak: Het eerste mond gevoel tintelt. De whisky is gebotteld op 43% en dat geeft de whisky een lekkere dosis pit. Smaken van fris fruit zoals citroen en grapefruit, maar ook anijs en verder in de smaak de zoete tonen van vanille en gerst.

Afdronk: Lang! De lange afdronk van de BenRiach wordt niet gevormd door smaak, maar door de warmte die de whisky in de mond afgeeft.

p9081070

De whisky van BenRiach is lekkere en een hele mooie whisky om een avond mee te beginnen of überhaupt met whisky te beginnen. Ben je een gevorderde whiskydrinker, dan zal dit een hele mooie whisky zijn die altijd in de basis staat. De prijs van de whisky ligt rond de € 35,- en hij is daarmee ook goed geprijsd voor een goede basis whisky.

Cheers

Jan Willem Huffmeijer voor B4men.nl

p9081071

 

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer