MuziekMuziek

Oud geuren zijn het helemaal.

Oud zul je denken, deze oud spreek je alleen uit als oed. Het gaat om een bestandsdeel dat wordt gebruikt in parfum. Waar vorig jaar veel vrouwen parfums werden vervaardigt met oud, zie je dit jaar dat het ook bij de mannen helemaal hip is. Maar wat is oud eigenlijk.

Oud is een soort hars dat ontstaat wanneer het hout van de Agar boom in aanraking komt met een specifiek mos (Phialophora Parasitica). De Agar bomen groeien in Zuidoost Azië maar komen waarschijnlijk uit de Assam regio. Wanneer het hout en het mos met elkaar in aanraking komen ontstaan er een donkere en geurige hars. Dit hars noemt men oud of Agar hout.

Oud word al heel lang gebruikt voor parfum, er word al over oud gesproken bij de klassieke beschavingen. Ook bij de Egyptenaren werd het gebruikt bij het mummificeren, ook in de oudste Chinese medicijnboeken staat oud al beschreven als een medicijn dat de slechte ‘chi’ uit het lichaam zou kunnen halen.

Oud is een heel duur en niet onomstreden, dit komt door de zeldzaamheid en de gevaren voor de werknemers bij het oogsten. De waarde van oud is dan ook heel hoog en word vergeleken met goud.

Oud in parfum zorgt voor verdieping, het is wel een bestanddeel waar je voor open moet staan. Het geeft een voor sommige een beetje stoffige en muffe geur, uiteindelijk zal na een kwartier het scherpe van de geur af zijn en krijgt men verdieping en een rijke donkere geur.

Geuren die momenteel gebruikmaken van dit bestanddeel zijn onder andere.

– Versace Pour Homme Oud Noir

– Acqua di Parma Colonia Intensa Oud

– Dsquared2 Potion for man Royal Black

– Dior Leather Oud

 

 

Bron: Versace

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer