GezondheidGezondheid

Je onderbewustzijn bepaalt jouw leven! Column Pascal Meulenbelt

95% van onze beslissing worden genomen in en door onze onderbewustzijn. 95%! Bijna iedere beslissing die jij ‘spontaan’ denkt te nemen is dus niet spontaan. Dus als jij ergens fietst en besluit volledig last-minute niet rechtsaf te slaan maar rechtdoor te blijven fietsen, dan is dat niet spontaan maar een keuze die jouw onderbewustzijn maakt. De hele dag door registreren wij blijkbaar ‘dingen’ die wij zelf niet bewust waarnemen.

Hoe weten we wat er in ons onderbewustzijn gaande is? Zelf heb ik geen flauw idee uiteraard. Ik heb mijn psychologielessen ‘vroeger’ met interesse gevolgd, het vak met een voldoende afgesloten maar daar is het bij gebleven. Maar volgens ene Sigmund Freud, u allen wel bekend, zijn je dromen een weerspiegeling van je onderbewustzijn. Je dromen zorgen ervoor dat je jouw onderbewustzijn, ‘bewust’ meemaakt. Ik hoop niet dat het in alle gevallen waar is want dan weet ik niet waarom ik droomde dat ik achtervolgt door een reuze-broccoli. Dat terzijde, je dromen zouden dus een weerspiegeling zijn. Wat is jouw laatste droom en wat denk jij dat het inhoudt? Mijn laatste droom ging als volgt:

Het is een regenachtige, grijze en donkere dag. Niet heel veel anders dan de dagen ervoor. Waar ik was weet ik niet goed, het leekt op Schotland of Engeland. Ik loop in een verlaten en donker dorpje. Het is er uitgestorven, het enige wat ik zie door de regen is het stoplicht die op rood staat. Ik ben een wandelaar, het rode licht geldt niet voor mij. Ik loop alleen, maar voel mij niet eenzaam.

Ondanks de regen geniet ik van het moment en tel ik de druppels. Ik tel net druppel 343 en hoor een krakende deur op de achterdrond. Niet zomaar een krakend geluid maar een krakend geluid wat ervoor zorgt dat ik kippenvel over mijn hele lijf krijg. Ik kijk om mij heen en zie nog steeds niets. Ik besluit om tijgerend, over de kletsnatte straten, in de richting van het geluid te tijgeren. (Het blijkt best ver te zijn dus dat kwartier dat ik tijgerend over de grond kruip sla ik even over.) Eenmaal dichtbij het geluid aangekomen zie ik een groot en leeg plein. Exact in het midden, op de cm nauwkeurig, staat een groene telefooncel. Ik kijk vanaf de grond en zie er een klein meisje in foetushouding in het hoekje weggedrukt zitten. Ze is kletsnat van de regen en lijkt doodsbang. Het duurt niet lang voordat ik snap waarom. Er staat een heel groot paars monster aan de andere kant van de telefooncel. Een monster met drie ogen, 1 hoorn en bijzonder veel haar. Ik bedenk mij geen moment en tracht het meisje te moeten redden. Ik trek mijn cape aan en ren (zelfs in mijn droom kan ik niet vliegen) er naar toe. Ik wil mijn superkrachten gebruiken om de monster uit te schakelen maar het werkt niet. Ik sta voor het monster die op mij af komt lopen, wil hem slaan maar ben al mijn krachten kwijt. Hij komt dichterbij en dichterbij. Ik doe verwoede pogingen hem te slaan maar mijn armen werken niet. Op dat moment merk ik dat het monster dwars door mij heen loopt, ik ben een spook! Ik kan niets doen en moet toezien hoe het meisje verslonden gaat worden. De deur kraakt weer maar nu gaat de deur open open, het monster steekt zijn arm uit met zijn dodelijke klauwen en grijpt 1 keer.

Hij tilt het meisje op en zegt dat ze veilig is, ze hoeft niet meer bang te zijn zegt hij. De harige drieoog neemt haar in zijn armen en gebruikt zijn vele haren als paraplu. Samen lopen ze naar haar huis en legt haar weer in bed. Hij knipoogt met 1 van de drie ogen en zegt dat ze lekker moet gaan slapen. ‘Ik waak wel onder jouw bed’ zegt het monster.

Hoe ik erbij kom weet ik niet precies, maar volgens Freud zou mijn onderbewustzijn de oorzaak zijn. Wat ik wel weet is dat ik altijd al een ‘superheld’ zou willen zijn en graag anderen zou willen ‘redden’. Tevens weet ik ook dat ik mijzelf daar niet toe in staat acht. Hoogstwaarschijnlijk heeft mijn onderbewustzijn de afgelopen dingen geregistreerd die van toepassing zijn hierop. Waar het meisje, het monster, de omgeving, de telefooncel en het weer vandaan komen heb ik geen idee van maar is voer voor mij om de strijd aan te gaan met mijn onderbewustzijn.

Wat is jouw laatste droom geweest en heb je enig idee waar het vandaan komt?

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Written by Jan Willem Huffmeijer