MuziekMuziek

Nanofixit vloeibare screenprotector gadget review

Krassen met een sleutel

Zijn screenprotectors nu eindelijk echt verleden tijd?

Ik had mijn bedenkingen over Nanofixit toen ik het zag. Hoe kan een vloeistof nou een hardheid van 9H geven aan je smartphone scherm en het ook nog eens beschermen tegen krassen? Nanotechnologie met kleine titanium deeltjes is het geheim.

Krassen met een sleutel

Ik was bij de lancering van het product Nanofixit, een vloeibare schermbeveiliging die je mobiele apparaten zoals smartphones, tablets en laptops tegen krassen en stoten beschermt. Daarbij komt ook nog eens kijken dat de straling en de hoeveelheid bacteriën vermindert op je scherm. Persoonlijk vind ik het verhaal over straling toch wel een beetje sceptisch maar het is wel uitvoerig getest door SGS. Een wereldleider op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering en er is aangetoond dat de straling tot wel 90% gereduceerd werd. Dit moeten we dan maar op hun woord geloven, want hoe ga je dit zelf testen?

Podium vragen tijd

Er werden een paar goede vragen gesteld aan Danny Cortenraede van Nanofixit Nederland. Waarbij ik zelf aan het einde ook nog een leuke vraag aan hem had, daar kom ik straks nog op terug. Het idee bij Nanofixit is dat je een universeel product hebt dat je op ieder scherm kan gebruiken. Het maakt niet uit hoe groot en of het of curved is, zoals bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Edge series, maar ook de 3D Touch van Apple tast hij niet aan. Dat vind ik zelf wel fijn, want ik merk bij mijn vriendin haar telefoon, die een S6 Edge heeft, dat als ik een curves 9H tempered glass bestel dat ze nooit lekker passen en dat soms een zijkant gewoon ook niet goed reageert op je aanraking en het vuil blijft altijd aan de randjes zitten. Zo ook bij mijn eigen Samsung Galaxy Note 4, die toch lichtjes ‘gebogen’ afloopt.

de drie producten die in nederland uitkomen

Je hebt mij nu al een paar keer over het woordje ‘9H gehoord ook wel vaak ‘9H Tempered Glass’ genoemd, maar wat is dit nou eigenlijk? De H staat voor hoe hard een mineraal is. Alle mineralen zijn gerangschikt op schaal van 1 tot en met 10. Diamant is hierbij het sterkste mineraal met een hardheid van 10H. Je eigen smartphone scherm valt onder de categorie 6H. Hoe mooi is het dat je met een vloeistof hem meteen 3 stappen omhoog krijgt!

Toen de vragen waren gesteld konden we het zelf testen! Ik ben meteen maar in de rij gaan staan, want ik was wel heel erg benieuwd hoe het nou precies werkte. Er stonden drie dames, die ervoor zorgde dat je het op je smartphone kreeg. Het proces is vrij simpel en kan gemakkelijk zelf gedaan worden, je hebt namelijk maar drie stappen. Waarbij stap één het ontvetten van je scherm is met een alcohol doekje. Dit was ook mijn vraag aan Danny Cortenraede of dat niet je oleophobische laag hierdoor ook verwijdert werd, dit was gelukkig niet het geval legde hij uit ‘Het alcohol doekje zorgt ervoor dat je scherm vetvrij wordt, zodat Nanofixit goed blijft zitten en je geen plekje op je scherm overslaat’

scherm schoonmaken

Ik schoof een plekje op en kwam bij dame nummer twee die de vloeibare screenprotector horizontaal en verticaal over het beelscherm voor 30 seconden wreef. The moment of truth, of nou ja bijna. Het enige wat ik nu nog moest doen was 60 seconden wachten en door dame drie laten uitbuffen. Zo gezegd zo gedaan en had ik Nanofixit op mijn telefoon! Hij voelde voor mij gevoel na het aanbrengen iets gladder aan. Nu voelt mijn telefoon gelukkig nog hetzelfde aan na ongeveer één week het erop te hebben zitten. Zelf heb ik er ook echt flink op gekrast met mijn sleutels en zelfs een nieuw afbreekmesje deed niks op mijn scherm! Nanofixit blijft één jaar zitten en daarna geven ze geen garantie meer op de werking. Ik heb al in mijn agenda staan wanneer ik het er weer op moet doen, want het is echt letterlijk onzichtbaar.

Nanofixit op mijn scherm

NanoFixit lanceert in Nederland drie uitvoeringen: NanoFixit Phone (€14,99) is er voor de mobiele telefoon, NanoFixit Tablet (€19,99) beschermt het scherm van tablet en NanoFixit 3in1 (€24,99) is er speciaal voor de apparaten die het meest worden gebruikt. De prijzen vallen gelukkig mee vind ik, want als je hier in Nederland kijkt voor een 9H Tempered glass screenprotector, ben je ook al gauw een tientjes kwijt.

Nu ben ik benieuwd wat jullie van dit product vinden, zouden jullie je screenprotector inruilen voor een vloeibare variant? Ik hoor het graag in de comments!

EDIT:

Ik ben overgestapt naar een iPhone sinds 22-11-2016 en heb per direct Nanofixit op mijn toestel gedaan. Een maand later kreeg ik toch een klein haarscheurtje te zien. Niet op mijn scherm zelf gelukkig maar net naast mijn speaker rechts boven in. Ik heb daarbij toch nog even contact opgezocht tot hoe ver hij krassen tegenhoud, daarbij vertelde ze mij ook dat de maximale druk van 6kg, krassen moet tegenhouden. En ik ga echt super netjes met mijn toestel om dus het kon zo maar een zandkorreltje zijn die toch met iets teveel druk tegen mijn scherm aan drukte. Enfin nu is het medio maart en heb ik een diepe kras zitten, helaas op mijn scherm dus als je scherm aanstaat en de achtergrond wit is zie je een regenboog verschijnsel. Deze splinternieuwe telefoon die vanaf dag een in een hoesje zit die nog nooit gevallen is en altijd netjes weer terug gaat in de broekzak heeft een paar haarkrasjes en een flinke diepe kras. Dit betekend dat ik waarschijnlijk toch terug ga naar de ‘oldschool’ glazen screenprotector. Jammer maar het werkt blijkbaar toch niet zo goed als ze beweren. Terwijl dit toch wel echt een hele mooi uitkomst had geweest.

Geschreven door Nick Strijbos

Written by
Nick Strijbos

Ik ben Nick, 28 jaar en schrijf voornamelijk over games en gadgets op B4men. Op de platformen van PlayStation, Switch en PC. In mijn vrije tijd game ik niet alleen hoor, maar hou/maak ik ook (van) muziek.

View all articles
Leave a reply
9 comments
 • Mooi artikel Jan Willem! En beschermd het ook tegen schermbreuk bij het laten vallen? Dat doet mijn huidige screen protector wel.

 • Hi Gert,

  Nanofixit beschermt niet tegen schermbreuk, enkel tegen krassen.

  Groetjes Nick

 • Nick,

  Is dit ook aan te raden over je glazen screenprotector te doen in plaats van direct op je scherm?

  Groet, Gijs

 • Hi Gijs,

  Ik weet niet of dit verstandig is. Het zal inprincipe wel kunnen hoor want het is ook gewoon glas. Alleen omdat vaak glazen screenprotectors ook al een hardheid van 9H hebben zal je daarna nog een 9H laag eroverheen doen. Maar het is juist dat je van je glazen protector af kan, of je normale plastic protector.

  Ik hoop dat je hier wat mee kan!

  Groetjes Nick

 • Nick,

  Een glazen protector vindt ik vrij stroef. Aangezien jij hierboven uitlegt dat het toestel gladder aanvoelt leek het me wel voordelig om dit op mijn screenprotector aan te brengen. Sony toestellen zijn vrij kras gevoelig, ik weet niet of ik nanofixit volledig vertrouw om direct op het scherm aan te brengen.

  Bedankt voor je antwoord.

  Gijs

 • Dat er geen krassen komen als je over je scherm krast met een sleutel zegt helemaal niks, want schermen zijn uit zichzelf al krasbestendig op die manier. Op XDA hebben ze het getest (krassen voor en na het er op doen) en kwamen ze tot de conclusie dat het geen verschil maakt en Nanofixit dus oplichterij is.

 • Klinkt leuk, maar ik heb het aangeschaft (maar nog niet gebruikt) omdat het scherm van mijn Galaxy S7 Edge gebarsten is na een val en was benieuwd of de vloeistof dan niet in de scheurtjes komt en je scherm nog verder verpest.
  Iemand hier ervanring mee?

 • Beste Gerhard,

  Ik hoop dat je de laatste alinea nog hebt gelezen alvorens je dit product hebt gekocht. Ik raad het wel af te gebruiken nadat je scherm gebarsten is. Dit omdat vaak het eerste gedeelte van scherm scheurt en dat is de glas laag. Het is vloeistof en kan dus door de scheuren heen lopen naar de digitizer. Het beste was dit product meteen te appliceren op het moment van aanschaf nieuwe telefoon. Maar bij mij zijn de haarkrasjes wel degelijk aanwezig en werkt het product niet naar behoren in mijn ogen achteraf.

  Hopelijk heb ik je hier wat meer mee geholpen.

  Groetjes,
  Nick

Written by Nick Strijbos