MuziekMuziek

Mijn kennismaking met het roken van sigaren

Ik heb het al vaker verteld, maar mijn passie voor sigaren is vorig jaar februari ontstaan na mijn bezoek aan de Dominicaanse Republiek. Ik was uitgenodigd door Davidoff om daar de fabriek te komen bezichtigen en naar het verhaal achter de sigaren van Davidoff te luisteren. Dit was echt een ontzettend mooie reis en ik ben daardoor heel anders tegen een sigaar gaan aankijken. Ik heb daar heel erg veel geleerd over het genieten van sigaren en het maken van sigaren.

sigaar4
Mijn eerste kennismaking met sigaren. Hier ben ik mijn eigen sigaar aan het rollen in de fabriek van Davidoff. Echt super gaaf om te hebben mogen ervaren.

je eerste sigaar

Er komt een keer een moment dat je toe bent aan je eerste sigaar. Natuurlijk moet je een sigaar leren roken, het is immers geen sigaret en een sigaar rook je dan ook totaal anders. Ik was vroeger echt een fervent roker, ik rookte 2 pakjes gauloises per dag en moest er niet aan denken om een sigaar te roken. Het leek mij smerig en vond het totaal niet interessant. Hoe anders is dat tegenwoordig. Ik rook nu heel graag een sigaar, zo graag dat ik een periode echt teveel ging roken. In plaats van te genieten van een sigaar, rookte ik sigaren alsof het sigaretten waren. Marie Louise begon dat echt tegen te staan, omdat ik een wandelende sigaar was qua geur. Nu ik wat minder sigaren rook, kan ik mij dat ook helemaal voorstellen. Ik ben geen kenner en ga ook niet prediken wat nu de beste sigaren zijn. Ik heb veel kritiek eerder gekregen op mijn berichten over sigaren omdat sommige lezers dachten dat het allemaal gesponsord was door Davidoff. Ik ga je nu alvast vertellen dat dit niet het geval is en ook nooit is geweest. Ik vind oprecht de sigaren van Davidoff erg lekker en ik snap niet zo goed waarom mij dit door sommige aangerekend word. Als ik zou zeggen dat mijn favoriete sigaar van La Paz is (ook een sigaren merk voor diegene die dit niet weten) , zou je niemand erover horen.

Waar koop je je eerste sigaar

Dit is totaal verschillend. Er zullen veel mannen een sigaar proberen nadat ze al zijn begonnen met het roken van sigaretten. Voor hen is het dus een logische stap om een sigaar aan te schaffen bij de sigarettenwinkel/tabakswinkel. Vaak hebben zij een klein(er) assortiment waar je prima mee kan beginnen. Ikzelf heb ooit de stap van de sigaret naar de sigaar gemaakt via de Moods sigaartjes, die met de vanillesmaak. Nu rook ik ze echter niet meer, maar zo zijn volgens mij veel mannen begonnen met het roken van sigaren.  Nu rook ik tegenwoordig echt niet alleen maar dure sigaren. In het midden segment rook ik  graag sigaren van Balmoral en Oud Kampen. Niet zolang geleden ben ik in contact gekomen met sigaren van het merk Camacho. Dit zijn ook erg lekkere sigaren en spreekt denk ik een wat jongere doelroep aan.

sigaar6
Lekkere sigaar met een stoer logo in een stoere koker. Daarom denk ik dat dit een jongere sigaren roker snel zal aanspreken. Bron foto: www.jansenquicken.nl

Mijn sigaren koop ik niet bij één specifieke winkel, ik vind het veel te leuk om overal eens een kijkje te nemen en te ontdekken. Voorheen kwam ik veel bij de flagshipstore van Davidoff op de Van Baerlestraat in Amsterdam en bij Hajenius, tevens in Amsterdam. Onderschat echter niet de kracht van de kleinere speciaalzaken, ze hebben misschien niet het grootste assortiment, maar hebben soms juist wel iets heel speciaals te bieden qua sigaren. Ik vind het belangrijk dat er tijd voor mij genomen wordt om mij te adviseren en ik vind het ontzettend leuke als de verkoper mij mooie verhalen over de sigaren kan vertellen.

sigaar5
Je koopt je sigaren in ieder geval niet rechtstreeks vanuit de fabriek.

Groot, klein, dik of dun

Vraag in de winkel waar je het beste mee kan beginnen en vertel wat je ervaring is. Smaak is voor iedereen verschillend en het is dus heel erg moeilijk om vooraf te bepalen waar je van houdt. Of je kiest voor een grote, dikke of dunne sigaar valt of staat met de tijd die je aan een sigaar wilt besteden. Hoe meer tijd je te besteden hebt, hoe groter en dikker je sigaar mag zijn. Een sigaar steek je niet opnieuw aan omdat dan de smaak veranderd en dit gaat niet ten goede van de sigaar. Een goede sigaar is goed gerold en brand dus rustig en gelijkmatig op. Een dunne sigaar is over het algemeen wat scherper van smaak dan een dikkere sigaar. Kies voor je eerst sigaar een sigaar met een milde, niet al te uitgesproken smaak. Dit voorkomt dat je na je eerste sigaar nooit meer een sigaar opsteekt, want dat zou zonde zijn. Een sigaar moet je vaak ook leren roken.

Mijn favoriete sigaren

Davidoff Nicaragua Robusto

Dit is echt al geruime tijd een favoriet van mij en ik denk niet dat dit snel zal veranderen. De sigaar heeft een mooi roodbruin dekblad. De geur is krachtig en ik ruik veel peper en hooi maar hij heeft tevens een zoeterige toon in zich, denk aan karamel en cacao. Het is echt een genot om te ruiken. De sigaar brand gelijkmatig op. De smaak is voortreffelijk, de eerste proefnotitie is inderdaad wat zoet maar al snel komt de noterige smaak meer naar voren. Naarmate je de sigaar langer rookt komt ook meer de cacao smaak naar voren. Al met al een topper!
Dekblad: Habano Seed Nicaragua Rosado ( 10 jaar oud )

Omblad: Habano Jalapa

Tabak: Esteli Viso, Condegas Ligero, Ometepe Viso en ¼ Esteli Ligero

sigaar
Dit is en blijft mijn favoriet en nee dit is niet gesponsord. (blijft raar dat ik dit altijd moet vermelden maar goed, ik heb ook geen zin in gedoe)

 Balmoral Añejo XO, Rothschild Masivo

Deze Balmoral is echt een ontzettend lekkere sigaar. Zijn voorganger de Balmoral Añejo 18 vond ik al erg lekker maar deze overtreft zijn voorganger. De sigaar heeft een mooi donkerbruin dekblad met een ietwat rode ondertoon. In de neus is hij zeer aangenaam, niet te krachtig maar ook zeker niet te mild. In de mond heeft hij een volle smaak en je proeft duidelijk cederhout, gedroogd fruit, cacao, noten en karamel. Het is een sigaar met een heerlijke smaakexplosie van diverse aroma’s. De sigaar brand tevens mooi op.

Tabak: Dominicaans, Nicaraqua en Brazil

Omblad: Dominican Olor

Dekblad: Sungrown Arapiraca Brazil

sigaar1
Ik weet niet eens meer hoe ik aan deze sigaren gekomen ben, maar ze zijn echt heel erg lekker.

Hajenius Jaarsigaar 2015 Sequens

De kleur van de sigaar is mat bruin. De geur is heel zacht, eerlijk gezegd vind ik de geur te zacht in de neus. Van mij had de geur wel iets meer aanwezig mogen zijn. Niet iedere sigaar is even mooi gerold, dat vind ik jammer en ik ben bang dat de sigaar niet even mooi zal opbranden. Waar de geur te zacht is in de neus, vind ik hem qua smaak wel weer lekker. Hij is in de mond kruidiger en voller dan ik verwacht had. Gelukkig brand de sigaar wel degelijk mooi op en heeft hij zeker niet de neiging om halverwege uit te gaan.  Ik vind dit een prima sigaar en zeker ook geschikt voor de beginnende sigaren roker.

Dekblad: Sumatra

Tabak: Java Besuki, Brasil Mata, Fina Cruz en Havana Remedios.

sigaar2
Deze sigaren heb ik van een vriend gekregen en inmiddels heb ik meerdere sigaren van Hajenius gekocht.

 

Kortom een sigaar is genieten en wanneer je rookt met mate en ervan geniet met volle teugen is er niets mis mee. Ben jij een liefhebber van sigaren, laat me dan weten op de B4men Facebook pagina wat jouw favoriete sigaar is.

sigaar3
Enjoy!
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer