Is Red Bull nog het juiste team voor Max Verstappen?

F1 auto van Max Verstappen

Max Verstappen is alweer bezig aan zijn vijfde seizoen in de Formule 1 en het vierde seizoen bij het team van Red Bull Racing. Nadat hij in 2015 zijn race debuut maakte voor het zusterteam van Red Bull, Torro Rosso, ging het snel met Verstappen. Dat eerste jaar eindigde hij op de 12e plaats in het coureurskampioenschap en haalde hij twee knappe vierde plaatsen. In 2016 maakte hij na vier races de overstap naar Red Bull Racing, hier verving hij de Rus Daniil Kvyat. Sindsdien heeft Verstappen 5 overwinningen behaald en in totaal 24 podiumplekken, toch heeft hij nog nooit echt mee kunnen strijden voor het kampioenschap. Gaat hem dat bij Red Bull nog wel lukken?

De jaren met Renault

Sinds Verstappen de overstap naar Red Bull maakte, zijn er drie teams die de lakens uitdelen: Mercedes, Ferrari en Red Bull. Mercedes heeft sinds de intrede van de 1,6 V6 hybride motoren alle titels gewonnen, Ferrari heeft in de persoon van Sebastian Vettel in 2017 en 2018 lang kunnen meedoen echter ging het na de zomerstop altijd mis. Red Bull heeft mede dankzij het zeer sterke chassis ook goede resultaten behaald, echter was de zwakke en onbetrouwbare Renault motor altijd een doorn in het oog voor het Oostenrijks team. Verstappen klaagt al jaren over het tekort aan PK’s dat ze hebben tegenover de concurrenten, ook is hij al vaak uitgevallen dankzij de Renault motor die er in lag. Toen halverwege 2018 bekend werd gemaakt dat Red Bull de overstap ging maken naar een Honda motor werd er eerst hard gelachen, omdat Honda sinds hun intrede in 2015 veruit de zwakste en onbetrouwbaarste motor was. Echter hadden ze sinds ze vanaf 2018 de motoren voor Toro Rosso leverden veel progressie geboekt, met Honda hoopt Red Bull dichterbij de concurrenten te komen en weer mee te kunnen strijden.

Max verstappen op B4men

De eerste GP’s van 2019

Tijdens de GP van Australië maakte de Honda motor zijn debuut achterin de wagens van Red Bull. Verstappen haalde hier een knappe derde plaats achter de twee Mercedessen, zij bleken echt nog een maatje te groot. Dit was opvallend aangezien Ferrari tijdens de testdagen veruit de snelste bleken en Mercedes toen wat tegen viel, beide Ferrari’s kwamen er in Melbourne nooit echt aan te pas. In Bahrein waren de Ferrari’s wel de snelste, echter ging Mercedes er weer met de overwinning vandoor door een motorprobleem en een spin van Vettel. Red Bull kwam er in Bahrein totaal niet aan te pas en er bleek een groot probleem te zitten in het chassis. Gelukkig voor Red Bull waren er aansluitend aan deze race twee testdagen in Bahrein waar ze het probleem hadden opgelost. De daaropvolgende races in respectievelijk China, Baku en Barcelona eindigde Mercedes weer op de twee hoogste posities, Mercedes blijkt echt te snel te zijn voor zowel Red Bull als Ferrari. De overmacht van het Duitse team blijkt nog groter dan de seizoenen hiervoor. Waar Red Bull jarenlang het snelste was in de bochten, blijkt Mercedes hen op dit gebied ook ingehaald te hebben. Het is dus nog maar de vraag of Red Bull dit seizoen nog kan aanhaken.

De toekomst

Red Bull en Honda hebben altijd aangegeven dat 2019 nog een ontwikkeljaar is, aangezien dit hun eerste jaar samen is. Vanaf 2020 willen ze echt meedoen om de titels, echter is het nog maar de vraag of dit gaat lukken gezien de overmacht van beide Mercedessen. Dit luidt in Nederland de vraag of Red Bull nog wel het juiste team is voor Verstappen, die als coureur eigenlijk een wagen zou moeten krijgen waarmee hij echt mee kan doen. Red Bull heeft echter de laatste jaren al laten zien hoe goed zij een auto kunnen ontwikkelen naarmate het seizoen vordert. Ook Honda wil grote stappen zetten en de achterstand die er dit seizoen is nog dichten, ze hebben er de financiën en de kennis voor om dit doen. Aangezien er in de reglementen vooralsnog geen grote veranderingen gaan plaatsvinden voor 2020 is er de hoop dat Red Bull vanaf het begin kan strijden als ze het gat dit seizoen nog kunnen dichten in de 16 GP’s die er nog gaan plaatsvinden. Aangezien Red Bull ook volledig de vertrouwen heeft in Verstappen, lijkt dit nog steeds de juiste plek voor hem om zich door te ontwikkelen. In 2021 gaat het gehele Formule 1 reglement weer op de schop dus welk team dan de lakens gaat uitdelen weet niemand, gezien de geschiedenis van Red Bull en Honda is het niet ondenkbaar dat Red Bull dit gaat zijn, echter liggen er nog meer kapers voor de kust. Al het nieuws over Red Bull en Honda kun je volgen op gptoday.net.

Auto van Max Verstappen op B4men. Red Bull Racing
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer