MuziekMuziek

Hoe trim je zelf je eigen baard? Tips + Video

zelf baard trimmen met een baardtrimmer

Hoe trim je zelf je eigen baard? Deze vraag krijg ik meerdere keren per week. Zowel bij mij in de B4men Barbershop als via email. Zelf je baard trimmen hoeft niet per se heel moeilijk te zijn. Ik hoop je met dit artikel stap voor stap uit te leggen hoe jij dit thuis zelf het beste kunt doen. 

Hoe trim je zelf je eigen baard

Een klein(ere) baard is thuis makkelijker te trimmen dan een grote en volle(re) baard. Met een baardtrimmer kan je variëren in lengte door het gebruik van verschillende opzetstukken. Wil je liever niets van de lengte af bij een lange baard, dan ga je te werk uit de losse hand met een tondeuse. Helaas zie ik dit alleen wel te vaak verkeerd gaan. Het aantal mannen wat in paniek bij mij in de Barbershop komt met een scheve baard omdat ze uitgeschoten zijn, is niet meer op één hand te tellen.

Niet alleen de lengte is belangrijk. Je wilt je baard ook de juiste vorm geven en overbodige haargroei in je hals weghalen. Voor de juiste vorm van je baard moet je ervoor zorgen dat je de neklijn van je baard niet te hoog maakt. Belangrijk is om de bovenkant van je adamsappel te nemen. Dit is je richtlijn voor de onderkant van je baard. Ga dan vanaf je adamsappel in een mooie lijn richting de onderkant van de kaak. De bovenkant van je contour is je wanglijn. Hier moet je ervoor zorgen dat je in een vloeiende lijn vanuit de bakkebaard richting je mondhoek gaat. Ook hierbij geldt, niet te hoog. 

Trim zelf je baard: stap voor stap uitleg

Baard trimmen met een baardtrimmer

  • Zorg voor goed gereedschap en kies een trimmer die bij je past. Er zijn veel verschillende soorten trimmers met verschillende doeleinde.
  • Was je baard met een baardshampoo of conditioner en maak hem goed droog. Deze stap hoef je uiteraard niet iedere keer te doen en kan je ook prima een avond van te voren doen. Gebruik vooral niet te vaak shampoo. Dit droogt je baard en huid teveel uit. Hierdoor worden je baardharen stugger en ook moeilijker in bedwang te houden.
  • Zet je trimmer in de grootste stand en trim je baard van boven naar beneden en weer van beneden naar boven. Dit zorg ervoor dat je de baard op één lengte goed trimt.
  • Vervolgens zet je de trimmer in de gewenste stand en herhaal je het trimmen zoals in de vorige stap uitgelegd.
  • Nu zet je de trimmer in de kleinste stand en verwijder je alle haren boven je wanglijn en onder je neklijn. Voor een super glad resultaat kan je uiteraard met een scheermes de stoppels boven je wanglijn en onder je neklijn verwijderen. Maak dan wel de huid boven je wanglijn en onder je neklijn goed nat. Gebruik tevens een pre-shave, baardzeep of scheercrème. Doe je dit niet, dan is de kans op huidirritatie en ingegroeide baardharen heel groot.
  • Als je helemaal klaar bent met het trimmen van je baard, dan ga je je baard verzorgen. Om alle overtollige haartjes te verwijderen is het handig als je je baard weer even goed spoelt met water. Gebruik na het wassen een baardolie. De baardolie verzorgt niet alleen de haren van je baard maar ook je huid onder je baard.

Baard trimmen zonder opzetstuk

Heb je een hele lange baard en heb je een vaste hand, dan kan je ook je baard trimmen met een tondeuse of trimmer zonder gebruik van een opzetstuk. Ik gebruik zelf het liefst geen opzetstukken omdat ik dit sneller vind werken. Nu weet ik door mijn vak natuurlijk wel hoe ik dit op de juiste manier moet doen. In onderstaand filmpje laat ik zien hoe ik mijn baard trim. Dit vergt wel echt meer lef. Doe je dit voor het eerst, dan kan het ook faliekant verkeerd gaan en ben je je baard kwijt! (je zal zeker niet de eerste zijn)

In de B4men Webshop verkoop ik eventueel onderstaande trimmer. Als je op de foto klikt, dan ga je naar de trimmer. Je leest dan tevens meer informatie over deze trimmer.

 Gentlemen’s Haar en Baard Trimmer

Basis regels baardverzorging 

  • Geduld! Het duurt even voor je een mooie en volle baard hebt. Geef jezelf dus ook die tijd.
  • Gebruik regelmatig een baardolie. Dit houdt zowel je baardharen soepel maar verzorgt ook de huid onder je baard.
  • Was je baard niet iedere dag. Door iedere dag te wassen droog je zowel de haren als je huid uit. 3 keer per week is voldoende. Was je baard met een milde baardshampoo of met een conditioner. Ik gebruik zelf vaak alleen een conditioner. Gebruik voor het wassen ook niet te heet water maar lauwwarm water. Spoel na met koud water. Dit voelt misschien niet heel prettig maar door het na te wassen met koud water, sluiten je poriën en dit is beter voor je huid.

Nu je weet hoeveel werk een baard vergt, kijk dan een baarddrager niet aan alsof zij lui zijn! Het vergt een hoop doorzettingsvermogen en dat maakt de baarddrager tot man die wel een compliment kan gebruiken.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer