MuziekMuziek

Glenfiddich “Straight Malt” 1963 vertelt het verhaal van de familie Grant.

Als je je verdiept in de wereld van bijvoorbeeld whisky dan kom je de meest wonderlijke verhalen tegen. Verhalen van (meestal) mannen die visioenen hadden van prachtige whisky die alleen zij konden maken op een plek waarvan zij wisten dat dat alleen daar kon. Het mooie van die verhalen en visioenen is dat die in een aantal gevallen zijn uitgekomen én waargemaakt.

glenfidich logo

De familie Grant

Zo is de historie van de familie Grant ook zo’n prachtig verhaal dat is waargemaakt omdat deze familie al generaties lang gelooft in hun manier van whisky maken en ondernemen. En zie, al jaren is hun Glenfiddich de meest bekroonde en populairste Single Malt whisky in de wereld. Dankzij een bijzondere familieband en geloof in eigen kunnen en met behulp van het zuivere water uit hun Robbie Dhu bron, hun keuze voor de gerst en de zuivere lucht van de Schotse Hooglanden hebben zij al heel veel voorwaarden om hele mooie whisky’s te maken. Tel daar nog eens bij op dat zij hele kleine distilleerketels gebruiken en een sterke pioniersmentaliteit hebben en je hebt het plaatje van een heel succesvol whiskybedrijf compleet.

Glenfiddich Grant Cardhu Distillery Tour 4

Glenfiddich The Original 1963

Nu brengen ze een limited edition uit die hun pioniersgeest prachtig symboliseert: de “Glenfiddich Straight Malt” van 1963. 1963 was een historisch jaar en niet alleen voor de familie Grant maar voor de hele whiskywereld. In 1963 besloten Sandy en Charles Grant Gordon hun Straight Malt buiten het Verenigd Koninkrijk te gaan verkopen. En hierdoor werd de categorie Single Malt geboren. Malt Master van Glenfiddich Brian Kinsman is het receptenboek van de familie Grant ingedoken om aan de hand van het recept deze originele whisky weer nieuw leven in te blazen. En het is Brian gelukt om deze frisse en fruitige whisky met de huidige voorraad exact te evenaren.

Glenfidich

Brian Kinsman zegt er zelf over: “Met deze limited edition komt de geschiedenis tot leven. Het is een eer om deze exclusieve whisky te onthullen. Hij is licht en fruitig met een vleugje sherry van de vaten van Europees eikenhout die in de jaren zestig overwegend werden gebruikt.” Wat rest mij dan nog meer dan een smaakimpressie van deze voortreffelijke whisky te geven? Niets toch!

Glenfiddich_The_Original-hero

Glenfiddich The Original 1963 proefnotities:

Alcohol gehalte: 40%. Prijsindicatie: € 105,-

Kleur: De kleur van een rijpe korenaar;

Geur: Fruitig, geroosterde mout en een vleugje sherry, amandel, wat eikenhout, peer en gedroogde appel;

Smaak: Licht zoetje, fruitig met tonen van citrus, appel en banaan. Vanille en eikenhout;

Afdronk: Beetje zoet en heerlijk droog tegelijk, redelijk lange finish.

Er is een gezegde dat luidt: “Wie zijn geschiedenis niet kent zal ook geen toekomst kennen”. Dat hoef je bij Glenfiddich niet te zeggen. Zij bewijzen met deze prachtige nieuwe uitgave dat zij hun geschiedenis maar al te goed kennen. Het is mede daardoor dat zij al vele jaren een uitstekende toekomst hebben en dat zal gelukkig ook wel zo blijven.

Jos geretoucheerd en in gekleurd

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion voor www.b4men.nl

Geniet maar drink met mate. En ben je nog geen 18 jaar, dan geen alcohol!

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer