MuziekMuziek

Filmrecensie: ‘Avengers: Infinity War’ – (Spoilervrij!)

De Marvel fans onder ons hebben er lang op moeten wachten. De film met de duurste productiekosten ooit, namelijk ongeveer 500 miljoen dollar. De film waarbij het hele superheldenuniversum samenkomt en de oorlog der oorlogen vertoond wordt op een manier als nooit tevoren. We hebben het hier natuurlijk over Marvel’s Avengers: Infinity War! Geregisseerd door de broers Anthony en Joe Russo. De muziek is gecomponeerd door Alan Silvestri.

Namens b4men.nl en in samenwerking met Pathé heb ik deze film in IMAX 3D mogen zien. Met een drankje in de hand stap ik een vernieuwde bioscoopzaal binnen. Naar Pathé haar eigen zeggen is de bouw net vijf minuten geleden voor onze aankomst afgemaakt. Een gloednieuwe zaal dus, maar vooral ook enorm groot – evenals de film zelf.

Gigantische samenhang
Avengers: Infinity War is de negentiende film binnen het Marvel universum en de derde Avengers film. Stuk voor stuk films waarbij één superheld centraal stond, met steeds weer een andere badguy tegenover hen. In Avengers: Infinity War komen zij samen om de wereld van totale vernietiging te redden. Thanos, het grote (en monsterlijk gespierde) kwaad is op zoek naar alle zes de Infinity Stones die over meerdere planeten verstopt liggen, veelal onder serieuze bewaking. Al deze stones samengevoegd geven hem de brute kracht die nodig is voor zijn uiteindelijk doel: het slopen van alles dat zwakker dan hijzelf is en het creëren van een zuivere wereld. De zoektocht naar de Infinity Stones wordt echter stevig belemmerd door een heel scala aan bekende superhelden. Een bondgenootschap, bestaande uit zoveel verschillende types, maar uiteindelijk in actie voor één doel: gerechtigheid.

Komt het enorm budget tot zijn recht?
Zoals al eerder aangegeven, gaat er naar verluid grofweg 500 miljoen dollar om in de productiekosten voor deze film. Ik kan je vertellen, het ziet er echt fantastisch uit. Zoals we gewend zijn van het superhelden universum, krijgen we een hoop CGI (computeranimaties) voor onze kiezen. De CGI oogt vloeiend, haarscherp en de fantasie slaat het hoofd op hol tijdens sommige momenten. Toch gaat het grove geld naar de acteurs toe. Ik zou het bijna een reünie noemen, zoveel bekende gezichten komen er bij elkaar in één film. Aanwezig zijn topacteurs als Robert Downey jr, Chris Pratt, Chris Hemsworth en Scarlett Johansson. En dit is nog maar een begin van een ellenlange lijst aan namen. Uiteraard zorgen deze acteurs er dan ook voor dat het kostenplaatje flink opgekrikt wordt. Het komt nu misschien over als een chaotische boel, maar niets is minder waar. Characters worden een voor een (of in groepjes, afhankelijk van hun achtergrondverhaal) in het verhaal verworven.  Het zijn wat mij betreft gestructureerde en overzichtelijke introducties. Het feit dat zoveel verschillende acteurs bijeenkomen zorgt ook voor een heerlijke veelzijdigheid aan grappen. Ik heb misschien niet zo hard moeten lachen als tijdens bepaalde momenten in Thor: Ragnarok bijvoorbeeld, maar humor werd zo verwerkt dat het bepaalde scenes wat luchtiger maakt. Goedgeplaatste humor is minstens zo belangrijk als de daadwerkelijke kwaliteit ervan.

Meerdere lagen
Het verhaal an sich komt wellicht over als een vrij eenduidig en enigszins simplistisch plot. Ergens kan ik mij hier wel in vinden, maar wat de film zo sterk maakt zijn de verschillende lagen binnen het verhaal. Er worden zo veel rassen, typetjes, planeten, en omgevingen bij gehaald dat het allesbehalve een eendimensionaal verhaal blijkt te zijn. De keerzijde hieraan is wel dat het soms wat overweldigend overkomt voor mensen die wat minder diep in het Marvel universum zitten. Het gehele plaatje laat weinig vraagtekens achter, maar er zijn momenten in deze film waarop ik mij ook even achter het oor krabde met de vraag waar die ene superheld nou precies van was.
Had ik maar meer Marvel films moeten kijken, toch?!

Kippenvel
Lang niet elke superheldenfilm in het verleden was even sterk. Sommige titels waren zelfs ronduit tergend. Toch weten de broeders Russo met Avengers: Infinite War, ondanks hevige druk vanuit de community, een parel te creëren. Meerdere scenes binnen dit tweeëneenhalf uur durende visuele spektakel gaven me echt dikke kippenvel. ‘Logisch, je zit in een enorme IMAX-bioscoopzaal’, hoor ik mensen al zeggen. Uiteraard draagt dit bij aan de ervaring, maar de film was ook gewoon sterk uitgewerkt. Het valt niet mee om zo’n groot, overkoepeld verhaal lekker te laten draaien. Al hoewel er her en der wat vluchtig door de achtergrond van bepaalde personen geploegd moest worden, viel het allemaal aardig te volgen.

Bekijk de film gewoon. Bovenstaande geeft amper iets weg over de inhoud, des te meer reden om het plaatje compleet te maken en de film gewoon te gaan checken.  Het straalt grootsheid uit, met tegelijkertijd een ondertoon van herkenning voor een doorgewinterde Marvel-fan like myself. Waar wacht je nog op? Vanaf 25 april 2018 draait Marvel’s Avengers: Infinity War in de Nederlandse bioscopen.

Tot slot ik wil Pathé nog even bedanken voor deze uitnodiging. Zij snappen als geen ander dat een film als deze het beste tot zijn recht komt op een IMAX 3D bioscoopscherm met kraakhelder geluid.

 

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer