MuziekMuziek

CAMUS EEN GEPASSIONEERD EN ORGINEEL COGNACHUIS.

Camus is opgericht in 1863 door Jean-Baptiste Camus en is al meer dan 150 jaar een onafhankelijk familiebedrijf waar nu de 5e generatie Camus de leiding heeft. Zij hebben dus geen aandeelhouders en hebben daardoor ook geen last van de roep om steeds meer dividend. Zij kunnen zich zodoende bezighouden met dat wat zij het liefste doen n.l. cognac maken. En dat doen zij ook met heel veel passie, vakmanschap, respect, creativiteit én, niet onbelangrijk, op hun eigen wijze.

DSC_0890 21

 

COMPLEX MAAR OOK LICHTVOETIG

Op een heel originele manier weten zij de elementen die nodig zijn om voortreffelijke cognac te maken naar hun hand te zetten, hiermee halen zij het beste uit de druiven en de wijn. Ook hebben zij een unieke destilleermethode en laten ze het distillaat rijpen in vaten die zijn gemaakt van verschillende soorten Frans eikenhout die heel licht zijn ingebrand. Camus betrekt van 4 van de 6 verschillende cru’s waarin de cognacstreek is verdeeld zijn druiven. Zij leggen hierbij de nadruk op de kleinste cru: de Borderies waar zij eigen wijngaarden hebben. Deze kleinste sub-regio levert cognacs met hele mooie notensmaken en bloemengeuren van o.a. viooltjes en irissen. Camus mengt zijn Borderies-cognac op een creatieve manier met 3 andere cru’s zoals Grande en Petite Champagne en Fine Bois. Al deze regio’s hebben unieke aroma’s en eigenschappen en zijn in de cognac heel mooi tot één geheel samengebracht. De cognacs zijn daardoor rijk aan aroma’s, vol van smaak, fruitig, geurig, bijzonder toegankelijk en elegant. Camus geeft geen (gemiddelde) leeftijd aan zijn cognacs omdat dit per jaar of zelfs per batch kan verschillen. Maar zij blenden wel met veel leeftijden afhankelijk van welke cru de cognac komt en welke kwaliteit men wil maken. Zo is de V.S.O.P. opgebouwd uit cognacs van 4 t/m 28 jaar. De X.O. van 10 t/m 38 jaar. De jongere cognacs geven de fruitigheid en de oudere cognacs geven body, kracht, zachtheid en lengte van de afdronk. Camus maakt ook 2 cognacs van uitsluitend Borderies-cognacs. Hierbij is de V.S.O.P. opgebouwd uit cognacs van 4 t/m 32 jaar en de X.O. van 10 t/m 42 jaar. Dit maakt deze cognacs heerlijk noterig en kruidig, maar ook heel vol van smaak en wat romig.

14

CAMUS “ILE DE RÉ” COGNAC EEN NIEUWE COGNACSENSATIE.

De traditie om cognac maken anders te doen dan de anderen is zeker ook aanwezig bij de huidige directeur van Camus. Cyril Camus is zeker net zo gepassioneerd als zijn voorgangers en een man van deze tijd. Hij behoort tot de productvernieuwers die het imago van cognac flink willen oppoetsen. Juist hij kwam op het idee om op het eiland Ile De Ré cognacs te gaan maken die zich kunnen meten met de beste Islay whisky’s.

22

COGNAC MET WHISKYTREKJES?

De invloeden van de oceaan op Ile De Ré zijn best te vergelijken met die op eilanden van de Binnen- Hebriden. Ile de Ré behoort tot de 6e cognac-cru de: Bois Ordinaires. Van deze cru komt maar weinig cognac. De grond bevat veel ijzer en zout van de oceaan. De druiven krijgen in hun groei ook veel zoutwater over zich heen. De cognac is dus eigenlijk van slechte kwaliteit en wordt vooral als mengcognac gebruikt voor goedkope en niet al te beste cognacs. Op Ile De Ré wordt de daar gestookte cognac vooral gebruikt voor het maken van een heel aardige Pineau des Charentes. Cyril Camus vroeg zich af of je vanuit al die negatieve invloeden toch een goede cognac zou kunnen maken maar dan met een heel eigen karakter. Hij is met de distillateur van de enige distilleerderij op het eiland aan de slag gegaan om te kijken of deze plannen te verwezenlijken waren. Na heel veel experimenteren, tijd en hoofdpijn, vallen en weer opstaan, hebben zij dan toch een methode gevonden om hier prachtige cognacs te maken. Ze worden onder de naam “Ile de Ré cognac” op de markt gebracht in de variaties: “Fine Island” Double Matured” en “Cliffside Cellar”. Deze cognacs kunnen zich meten met de mooiste whisky’s. Ze zijn fruitig, vol van smaak, zacht met toch een heerlijke bite en een warme afdronk.

24

SMAAKSENSATIE!

Deze cognacs zullen de whiskyliefhebber ook zeker aanspreken omdat zij naast fruitigheid een heel mooi licht ziltig aroma hebben zoals de meeste whisky’s van Islay maar zijn voller van smaak en natuurlijk fruitiger. De vaten met de cognac voor de Cliffside Cellar variant rijpen in een kleine nis van een oud verdedigingsfort op het eiland. Hier heeft het (natte) weer en de wind een grote invloed op de ontwikkeling van de drank wat hem de meeste ziltigheid oplevert die in de richting van het bekende jodiumaroma gaat. Deze stoere cognac heb ik gedronken als aperitief nadat hij twee dagen in de vriezer had gestaan. Dit was werkelijk fantastisch. Daarna dronk ik deze cognac bij oesters van het eiland waarbij ik wat cognac op de oester zelf deed en dat gaf een ware smaaksensatie zoals ik zelden heb gekend. Met de serie Ile de Ré bewijst Camus niet alleen zijn klasse en zijn vakmanschap in het maken van cognac, maar ook de liefde en de passie hiervoor, en dat dit als geheel leidt tot schitterende resultaten. De cognacs van Camus worden geïmporteerd door Fine Drinks in Almere en zijn te koop bij o.a. Mitra slijterijen en Gall & Gall.

Tchin tchin.

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion, voor www.b4men.nl

DSC_0920 (2)

Geniet maar drink met mate. Nog géén 18 jaar? Dan géén alcohol!

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer