MuziekMuziek

Wanneer moet je een auto accu vervangen?

Accu Auto

De accu is een van de belangrijkste onderdelen van je auto. Zonder dit auto onderdeel kan je auto namelijk niet starten. Dat komt doordat de auto accu een kleine hoeveelheid elektrische energie opslaat waardoor je motor op gang komt. Deze energie wordt overigens ook gebruikt voor de lampen en radio van je auto. Als je een keer vergeten bent om je autolampen uit te zetten is de kans ook groot dat je accu leeg was. Gelukkig kan dit snel opgelost worden met startkabels en een andere auto. Maar hoe weet je nu precies wanneer je auto accu aan vervanging toe is? Dat en meer lees je hier.

Hoe lang een auto accu meegaat

Gemiddeld gezien gaat een auto accu zo’n drie tot zes jaar mee. Hoe lang deze precies meegaat is deels afhankelijk van je rijstijl. Je auto accu laadt namelijk op als je aan het rijden bent. Als je vaak korte afstanden rijdt is de kans erg groot dat je accu minder lang meegaat. Dat komt doordat hij dan vaak de motor op moet starten en niet lang genoeg de tijd krijgt om helemaal op te laden. Ook als je veel stroom in je auto verbruikt als deze niet aan staat gaat de accu sneller leeg.

Waarom een auto accu slijt

Net zoals veel onderdelen van je auto, slijt je auto accu uiteindelijk ook. Dat komt doordat de hoeveelheid actief materiaal langzaam afneemt. Redenen voor slijtage van je auto accu kunnen ook te maken hebben met een te diepe ontlading. Ook als je de accu een lange tijd niet gebruikt hebt gaat deze langzamerhand leeg. Het weer heeft tenslotte ook een invloed op de accu van een auto. Bij extreem warm of koud weer kan de levensduur van een accu tot een paar jaar worden verkort.

Een versleten auto accu herkennen

Er zijn een paar zaken waaraan je een versleten auto accu kunt herkennen. Een versleten auto accu laadt over het algemeen veel slechter op dan een goed werkende accu. Daarnaast is je accu ook sneller weer leeg en kan het zijn dat je onvoldoende stroom in je auto hebt. Dat heb je gelukkig al snel in de gaten aan de lampen in je auto en de radio. Eventueel zou je ook een spanningsmeter kunnen gebruiken om de spanning van je auto accu te meten. Een te lage spanning is een duidelijk voorbeeld van een versleten accu.

Een auto accu vervangen

Een auto accu kun je bij de garage laten vervangen als het moment eenmaal daar is. Als je zelf veel verstand van auto’s hebt, zou je dit eventueel ook zelf kunnen doen. Of dit mogelijk is, ligt deels aan je auto. Auto’s met veel elektrische gadgets en mogelijkheden kunnen namelijk foutmeldingen geven waardoor ze erna niet meer kunnen starten. Het is verstandiger om deze accu’s door de dealer te laten vervangen. Een accu auto kun je eenvoudig online bestellen als je deze zelf wilt vervangen. Nu weet je precies waaraan je een versleten accu herkent!

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer