SelectSelect

Waar op te letten voor je online gaming internetverbinding

Internet is internet zou je denken. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten bij je keuze voor een online gaming internetverbinding. Gaat het alleen maar om de ‘Ping’, en doet de snelheid van je verbinding er eigenlijk wel toe? Vergelijkingssite Breedbandwinkel.nl heeft een aantal tips voor je op een rij gezet.

Moet je letten op je internetverbinding als je gaat gamen??

Kort door de bocht is de snelheid van je verbinding nauwelijks van belang tijdens het gamen. Hier in Nederland heeft bijna iedereen de beschikking over redelijke snelheden van minimaal 20Mb, dat is ruim voldoende om vlot te kunnen gamen. Tijdens het gamen zijn het namelijk maar kleine pakketjes die heen en weer gestuurd worden en dat verbruikt nauwelijks bandbreedte. De route die de datapakketjes nemen van jouw computer naar de game server en weer terug is veel meer van belang. Wanneer een lage snelheid wel in de weg zit is wanneer er meerdere gebruikers actief zijn op dezelfde verbinding en dit de verbinding dicht trekt. Let ook op bij internet en tv pakketten over ADSL of VDSL, daarbij snoept het tv-signaal per tv-ontvanger die aanstaat zo 10Mb van je snelheid af.

Eventueel zou je een deel van de bandbreedte kunnen reserveren voor je PC of console door dit in te stellen op je router, maar dat is helaas niet altijd mogelijk met de door de provider geleverde modems.

Gebruik je Steam of download je weleens wat, dan heb je wellicht wél de behoefte aan een snelle verbinding. Met een beetje glasvezelverbinding van 500Mb haal je in een minuut bijna 4GB aan data binnen. Een ander voordeel van glasvezel kan de hoge uploadsnelheid zijn, zo kun je ook nog eens makkelijk wat streamen bijvoorbeeld. Helaas heeft slechts zo’n 30% van Nederland een glasvezel naar zijn huis liggen, dus de meesten zijn aangewezen op DSL of kabel. Woon je in het geval van een ADSL- of VDSL-verbinding ver van de wijkcentrale of straatkast, dan kan je verbinding wat minder stabiel of snel zijn. Bij het uitzoeken van een nieuwe internetverbinding kun je dan ook het best kijken naar de te verwachten snelheid. Wijkt deze in het geval van DSL erg af van de geadverteerde snelheid, dan geeft dat aan dat de kwaliteit van de lijn niet al te best is en waarschijnlijk ook een hogere ping zal hebben.De ping is de vertragingstijd tussen jouw PC of console en de game server. Hoe hoger (gemeten in milliseconden) de ping, hoe meer vertraging en hick-ups je hebt tijdens het gamen. Dit kan ook andere oorzaken hebben; het kan je hardware zijn, andere dingen die je PC aan het doen is (virusscannen, back-up maken, etc.) of je provider die een ongelukkig lange route kiest van jouw modem naar de game server.

Vuistregel is dat je je PC of console bedraad aansluit en direct op je router zonder extra switches e.d. ertussen. Draadloos verbinden via Wifi is een stuk praktischer waarschijnlijk, maar bedraad heb je echt de snelste en meest stabiele verbinding. Dan weet je in ieder geval zeker dat haperingen niet aan je verbinding binnenshuis liggen.

*advertorial. Mede dankzij dit soort artikelen kunnen wij de blog blijven schrijven. 

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer