Hoe vaak is het jou als automobilist overkomen dat die andere auto plotseling afsloeg, jou tegemoet, terwijl je daar niet op was voorbereid omdat hij geen knipperlicht aan had? Of hoe vaak doemde er plotseling een auto op in de schemering die nog altijd niet zijn verlichting aan had? Dit artikel behandelt het belang van goede verlichting, en het gebruik daarvan.
Het belang van goede verlichting op je auto
Alleen de aller-, allereerste auto’s aan het einde van de 19e eeuw hadden nog geen verlichting. In de daarop volgende exemplaren had men al direct verlichting, hoe primitief ook. Vanaf het prille begin van de auto zag men namelijk het belang in van een goede verlichting. Zowel voor de automobilist zelf, die daardoor in het donker veel beter de situatie kan overzien, als voor het overige verkeer – zowel andere automobilisten als voetgangers, fietsen en toen zelfs nog paard en wagen. Inmiddels zijn we meer dan een eeuw verder, maar het belang van een goede verlichting op een auto is niet veranderd, zelfs nog groter geworden gezien de veel grotere hoeveelheid weggebruikers.
Verlichting anno 2024: Uniformiteit en veiligheid
De autoverlichting anno 2024 heeft weinig meer te maken met die van de allereerste auto’s. Om te beginnen hebben we tegenwoordig allerlei soorten verlichting die vaak in verschillende, vaststaande kleuren komen en op bepaalde plekken dienen te zitten. Dit is om de veiligheid en uniformiteit te garanderen. Aan de voorkant hebben we witte lampen (de Fransen soms nog altijd gele lampen) en aan de achterkant is de verlichting rood. Daarmee weet je of een auto in jouw richting voor je rijdt (je ziet rode lichten), of je tegemoet komt (dan zie je witte lichten). En zo zijn knipperlichten, die tevens dienst doen als alarmlichten, altijd oranje en bevinden zich aan de buitenkant van de reeks verlichting aan zowel de voorkant als achterkant van de auto. Zo weet iedereen dat wanneer deze lichten knipperen, de automobilist van plan is af te buigen en kan het overige verkeer daar naar handelen. Verlichting dus voor de verkeersveiligheid.
Hetzelfde geldt voor de remlichten. Elke auto heeft er aan de achterkant drie – twee aan de zijkanten en een in het midden van de auto – en bovendien zijn deze lichten net iets feller rood dan de reguliere achterlichten. Zo weet je eenvoudig dat de auto voor je remt wanneer je deze drie felrode lichten ziet branden en kun je tijdig anticiperen en ook remmen. Onderscheidende verlichting dus die wederom bedacht werd om het verkeer veilig en soepel te laten verlopen.
Achterlichten foto bron: besteonderdelen.nl
Verlichting voor eigen veiligheid
Bovenstaande verlichting, remlichten en knipperlichten, zijn vooral belangrijk voor het overige verkeer. En daarmee tevens voor de veiligheid van jou en je medeweggebruikers. Het voorkomt immers ongelukken door onverwachte manoeuvres. Verlichting heeft echter ook voor jou zelf als automobilist een belangrijke rol. Die van zien en gezien worden. De voorlampen helpen jou in het donker om de weg beter te zien. In de stad met minder fel licht, om anderen niet te verblinden, en buiten de bebouwde kom gebruik je zelfs groot licht om ver vooruit de weg te kunnen overzien en niet voor verrassingen te komen staan. Tegenwoordig hebben we zelfs zelfdimmende voorlampen. Ook die zijn weer bedacht voor de veiligheid want een verblinde automobilist kan een aanrijding veroorzaken. En kan daarbij ook tegen jou aanbotsen.
Ook verlichting achter is belangrijk
Ook je achterlichten spelen een belangrijke rol in je veiligheid. Achteropkomend ander verkeer kan jou daardoor beter zien en het vermindert de kans op kop-staartbotsingen in het donker als gevolg van elkaar niet zien.
Zo is elke vorm van verlichting op de auto dus van groot belang voor de verkeersveiligheid van jou en van je medeweggebruikers.
Verlichting op de correcte manier gebruiken
We hebben dus in de loop der jaren, in het belang van veiligheid in het verkeer, allerlei soorten, kleuren en posities voor verlichting op auto’s bedacht om op die manier uniformiteit en daarmee veiligheid te garanderen. Het allerbelangrijkste is daarbij de automobilist zelf die deze verlichting ook daadwerkelijk gebruikt en wel op de correcte, voorgeschreven manier. Een oranje knipperlicht dat niet knippert omdat de bestuurder deze niet aanzet, helpt het overige verkeer nog altijd niet. Verlichting die in de schemering of bij heel slecht weer nog niet is ingeschakeld kan zijn functie eveneens niet vervullen. Het is dus van groot belang dat je correct en tijdig verlichting voert. Ook overdag trouwens, want verlichte auto’s worden beter gezien dan onverlichte auto’s.
Defecte verlichting tijdig vervangen
Niet alleen het tijdig ontsteken van de lichten is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Ook is het van belang om te zorgen dat alle verlichting functioneert. Controleer dan ook regelmatig je remlichten, knipperlichten en groot- en dimlicht. Ook je achterlichten dien je natuurlijk even te controleren. Is er een lampje stuk? Ga dan zo snel mogelijk naar de dealer om deze te laten vervangen. Denk je het zelf te kunnen oplossen? Bestel dan zo snel mogelijk het juiste lampje bij een specialist in auto onderdelen.
Rij veilig, gebruik je verlichting!