MuziekMuziek

Review: Plantronics RIG 800HS PS4 en PC headset

Mooi zo voor de feestdagen een gadget review en ik kan alvast verklappen dat er nog eentje aankomt! Ik mocht van Plantronics een hele toffe headset reviewen. Namelijk de RIG 800HS een draadloze gaming headset voor de PS4 en ook voor de PC, mooi voor mij want ik speel op beide! Ben je dus nog opzoek naar een leuke headset die draadloos is lees dan zeker deze review even verder!

Oneindig lang gamen

Misschien wel een beetje overdreven maar je kan echt heel erg lang spelen met deze headset! Dat is ook eigenlijk meteen het belangrijkste punt wat Plantronics wil maken van deze headset. Namelijk dat je 24 uur kan doen op één lading. Nu denk ik zelfs dat je wat langer kan gamen als bijvoorbeeld je microfoon gemute houdt. Elke keer als je de headset aanzet geeft hij meteen een indicatie hoe vol die zit en bij mij kwam hij nooit verder dan ‘Battery Level Medium’ en heb ik hem misschien tussendoor maar twee keer opgeladen in totaal. Dus het ’24 uur draadloos gamen’ is bij deze echt waargemaakt! Dat is natuurlijk mede dankzij de 1500 mAh batterij die erin zit. Ik weet niet hoe ze hem erin hebben gekregen maar dat is aardig wat!

Comfortabel en licht op het hoofd

Ik heb hiervoor de Sony Gold Wireless Headset altijd in gebruik voor mijn PS4 en die gebruikte ik zo af en toe ook voor mijn PC of laptop. Met 295 gram is die zeker niet zwaar en zit ook wel lekker op het hoofd, heb je wat te grote oren dan kan dat nogal pijn doen. Gelukkig is bij mij dat niet het geval, want ik heb redelijk kleine oren. De RIG 800HS kan je op drie standen instellen door middel van de earcups los te halen van het frame (die je tevens kan vervangen!) en naar beneden of naar boven te plaatsen. Bij mij staat hij nu op de onderste stand, want de middelste stand was toch te strak en zat hij echt niet chill. Verder rekt de middelste band mee maar voor mij toch net te zacht en had wel iets minder elastisch mogen zijn zodat hij niet meteen naar beneden zakt.

Geluidskwaliteit en features

De geluidskwaliteit is prima! Het is heel persoonlijk maar het is helder de bassen zijn goed en alle enemies zijn duidelijk te horen met de 40mm drivers. De microfoon is duidelijker dan die van de Sony Gold headset en voor je teamgenoten is dit dus des te fijner. Het bedienen van de headset is gemakkelijk. Het aanzet knopje kan je soms te makkelijk uitzetten, dat is dan wel weer een nadeel als je hem even neerlegt. Verder kan je door middel van het bovenste draaiwieltje het geluid veranderen als je in een PS4 party zit. Dat je of de party beter hoort of dat je graag meer van het gamgeluid wilt horen. Dit werkt super fijn en hoor je meteen of je hem goed aanpast of niet. Verder heb je nog 4 EQ modussen namelijk pure, intensify, seismic en vocal focus. Met ieder zijn eigen doel. Ik gebruik altijd intensify omdat ik wel van een bass houd in mijn games. De mute functie van de microfoon is super handig, je doet hem omhoog en hij is gemute. Wil je weer praten? Doe je je microfoon gewoon naar beneden.

Ik heb in het verleden echt wat headsets verslonden. Mijn eerste was de Creative Fatal1ty Gaming Headset, daarna een Plantronics GameCom 380 en als laatst een Sony MDR-XB700 met een losse microfoon in mijn PC gametijd. Nu ik overgestapt was naar PS4 een Sony Gold Headset en nu dus de RIG 800HS. Van al deze headsets qua comfort zit deze gelijkwaardig aan die van de Sony MDR-XB700 en kan ik hier echt uren lang op gamen. De 24 uur batterij duur is echt het grootste voordeel van deze headset! Want de Sony Gold headset kan je misschien tussen de 4 en 8 uur halen en als je hem dan eens vergeet te laden dan zit je met de gebakken peren. Verder kan je 10 meter weglopen en nog steeds het geluid horen. Zo liep ik dus naar beneden om wat drinken te halen en hij blijft het doen. Toch zit ik vaak niet meer dan 3 meter van mijn PS4 of PC vandaan. Het enige wat ik wel miste is een mooi tasje eromheen, om hem ergens mee te nemen. Maar als ik nu weer een keuze zou moeten maken zou ik zeker wel voor de RIG 800HS gaan!

Geschreven door Nick Strijbos

Written by
Nick Strijbos

Ik ben Nick, 28 jaar en schrijf voornamelijk over games en gadgets op B4men. Op de platformen van PlayStation, Switch en PC. In mijn vrije tijd game ik niet alleen hoor, maar hou/maak ik ook (van) muziek.

View all articles
Written by Nick Strijbos