MuziekMuziek

Mezcal en Tequila wat is het verschil tussen deze twee Mexicaanse dranken?

verschil tussen mezcal en tequila

Mezcal en Tequila twee zeer bijzondere dranken die veel gemeen hebben en toch totaal verschillend zijn. Dit is het verschil tussen deze twee bijzondere Mexicaanse dranken.

Tequila en mezcal zijn twee geliefde sterke dranken uit Mexico die soms verward worden vanwege hun vergelijkbare basiscomponent: de agaveplant! Er zijn zeker enige overeenkomsten toch zijn er belangrijke verschillen die de unieke kenmerken van beide dranken bepalen. In dit artikel verkennen we de verschillen tussen tequila en mezcal op het gebied van oorsprong, productieprocessen en smaakprofielen.

Mezcal en Tequila, oorsprong en regio

Tequila en mezcal verschillen in hun geografische oorsprong en productieregio’s. Tequila wordt voornamelijk geproduceerd in de Mexicaanse staat Jalisco. Er zijn een paar andere productiegebieden in Guanajuato, Michoacán, Nayarit en Tamaulipas. Mezcal wordt geproduceerd in veel verschillende regio’s van Mexico. Echter de overgrote meerderheid komt uit Oaxaca. Beide dranken hebben een Denominación de Origen. Wat betekent dat ze alleen in bepaalde regio’s van Mexico mogen worden geproduceerd. Hier wordt vanuit wetgeving streng op toegezien.

Basisgrondstof: de agave

Tequila en mezcal worden beide gemaakt van agave, maar het type agave dat wordt gebruikt is een cruciaal onderscheid tussen de twee. Tequila wordt uitsluitend geproduceerd uit de blauwe agave (Agave tequilana Weber). Mezcal kan worden gemaakt uit meer dan 30 soorten agave. De meest gebruikte soort is de Espadin agave.

Het productieproces als groot verschil

Het productieproces is een ander belangrijk verschil tussen tequila en mezcal. De agaveharten, of piñas, worden gekookt in bovengrondse ovens om tequila te maken. Dit zorgt voor een heldere, schone agavesmaak.

Voor mezcal worden de piñas daarentegen geroosterd in ondergrondse putten. Bedekt met lava-rotsen, hout en aarde resulteert dat in een kenmerkende rokerige smaak. Beide dranken worden vervolgens gefermenteerd en gedistilleerd. Echter kunnen de specifieke methoden en het aantal distillaties variëren.

Smaakprofiel

De verschillen in productieproces en type agave resulteren in opvallend verschillende smaakprofielen. Tequila, gemaakt van blauwe agave, heeft vaak noten van fruit, agave en soms peper. Dit geeft een schone, heldere smaak.

Mezcal, aan de andere kant, is bekend om zijn rokerige smaak. Dit is het resultaat van het roosterproces. De smaak wordt verder omschreven met noten van aarde, fruit en andere smaken die variëren afhankelijk van de specifieke agave soort en de productiemethoden.

Classificaties

Zowel tequila als mezcal hebben hun eigen classificaties. Tequila wordt geclassificeerd als Blanco (onrijp), Reposado (gerijpt 2-12 maanden), Añejo (gerijpt 1-3 jaar) en Extra Añejo (gerijpt meer dan 3 jaar). Mezcal heeft vergelijkbare classificaties: Joven (onrijp), Reposado (gerijpt tot 12 maanden), Añejo (gerijpt 1-3 jaar), en Extra Añejo (gerijpt meer dan 3 jaar).

De verschillen tussen mezcal en tequila zijn net zo groot als de overeenkomsten

Zowel tequila als mezcal worden geproduceerd uit agave plant. Hoewel ze een vergelijkbaar rijpingsproces kennen, bieden ze opvallend verschillende smaakervaringen. Dit komt doordat de verschillen net zo groot zijn als de overeenkomsten. Grote verschillen zijn productieprocessen, agave soorten en geografische oorsprong.

Waar tequila een heldere, schone smaak biedt, presenteert mezcal een diepere, rokerige smaak. Het ontdekken van deze unieke sterke dranken kan een boeiende reis zijn voor liefhebbers van sterke drank. Het verdiepen van je kennis en waardering voor deze twee iconische Mexicaanse dranken kan je drinkervaring verrijken.

Bij het proeven van zowel tequila als mezcal, is het belangrijk om de tijd te nemen om de complexiteit en nuances van de smaken te waarderen. Zoals bij elke sterke drank, wordt het aanbevolen om ze met mate te drinken en te genieten van de unieke karakteristieken die elke soort en stijl biedt.

Dus, of je nu een doorgewinterde kenner bent of een nieuwkomer in de wereld van agave-gebaseerde sterke dranken, er is altijd meer te leren en te ontdekken. Proost op de geest van Mexico – in al zijn diverse, complexe en verrukkelijke vormen.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer