Met Drambuie Hot Toddy kom je heerlijk door de winter.

Likeur.

Distilleren en het drinken van de distillaten is door de eeuwen heen altijd meer een ding van en vóór mannen geweest. De belangrijkste reden hiervoor was dat mannen beter tegen heel sterke drank konden. Vrouwen (sorry mannen) kunnen in het algemeen beter ruiken en proeven en vonden de gedistilleerde drankjes meestal niet lekker. En vaak waren deze dranken ook ruw en scherp en niet altijd ongevaarlijk. Maar vrouwen wilden zeker niet op een droogje zitten en zochten hun heil bij likeuren. Deze dranken werden al sinds de middeleeuwen als medicijn gemaakt. Likeuren waren zoeter doordat er suiker of honing aan was toegevoegd en hadden een veel lager alcohol gehalte. Daarnaast waren deze dranken verrijkt met kruiden, plantextracten en specerijen. Vanaf de 17 eeuw werden er likeuren gemaakt op basis van bestaande distillaten zoals in Frankrijk Grand Marnier op basis van cognac, in Schotland Drambuie op basis van whisky, in Jamaica werd van rum en koffie koffielikeur gemaakt (Tia Maria) en in Spanje Licor 43 van vele kruiden.

Drambuie de geschiedenis.

Drambuie wordt al vanaf 1746 op het Schotse eiland Skye gemaakt volgens een heel geheim recept. Bekend is wel dat er verschillende single malt whisky’s voor worden gebruikt die tussen de 15 en 17 jaar oud zijn en kruiden, specerijen en heidehoning. Oorspronkelijk werd het gecreëerd voor Prins Charles Edward Stuart van Schotland. Hij schonk het recept van deze heerlijke likeur aan één van zijn trouwste onderdanen. Niet lang daarna werd het voor iedereen bereikbaar. De naam is afkomstig van het Schots-Gaelische an dram buidheach: “een drank die bevredigt”. Met zo’n betekenis kan het niet anders dan dat dit mede de oorzaak is van een ongekende populariteit en niet alleen onder de vrouwelijke bevolking.

DSC07560

Hoe drink je Drambuie

Drambuie wordt als aperitief vaak “on the rocks” gedronken en puur na het eten als digestief. Maar eigenlijk is Drambuie op vele momenten van de avond een heerlijke drank. Bij bartenders is Drambuie een geliefde basis voor prachtige cocktails. Maar de mensen van Drambuie hebben nog meer eigenschappen van de whiskylikeur gekoppeld en komen nu met de Drambuie Hot Toddy en Milk Toddy. Twee heerlijke cocktails om met je vrienden lange avonden voor de warme open haard of houtkachel te zitten genieten. Buiten lekker koud en donker, binnen heerlijk warm en gezellig.

DSC07581

De Hot Toddy recept

De Hot Toddy maak je als volgt: schenk in een stevig glas 40ml Drambuie, schenk hier 60ml verwarmde half troebele appelsap bij. Dan 1 stokje kaneel, 2 kruidnagels, 1 schijfje limoen, klein beetje vanille poeder en als garnering strooi je er een beetje geraspte sinaasappelschil over.

DSC07559
De Hot Toddy en de Milk Toddy met Drambuie

De Milk Toddy Recept

De Milk Toddy is het zachtere broertje van de Hot Toddy. Zo maak je de Milk Toddy: schenk in een stevig glas 40ml Drambuie, schenk hier 60ml warme melk bij. Vervolgens doe je hier 35 gram anijs poeder in en kruid je hem af met sinaasappelschil, kaneelstokje, steranijs en twee kruidnagels.

Slainte!!

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion voor b4men.nl

Jos geretoucheerd en in gekleurd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog geen 18 jaar? Dan geen alcohol!

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
2 comments
Written by Jan Willem Huffmeijer