Led verlichting in je huis wel of niet

Led verlichting in de handen van een man

Led verlichting, er is de afgelopen jaren zoveel over gesproken en geschreven, dat je bijna door de bomen het bos niet meer ziet. Ook is er over led verlichting heel veel onduidelijkheid bij mensen. Is het nu wel goed voor het milieu en is het nu wel of niet voordeliger? Ook over de lichtopbrengst van led is veel te doen. Daarom in dit artikel maar eens wat meer uitleg over led verlichting en of het nu wel of geen goed idee is in je huis.

Wat is led verlichting en hoe werkt het?

Dat alle verlichting hetzelfde is en werkt, zou je snel kunnen denken. Maar vergis je niet, dit is het echt niet! Iedere vorm van verlichting werkt echt anders. Iedereen kent natuurlijk de ouderwetse gloeilamp.

Gloeilamp

Het principe is simpel en geniaal. Er wordt stroom over een draadje geleid, deze wordt warm en geeft vervolgens licht. De gloeilamp is inmiddels bijna helemaal verdwenen en mensen zijn toen overgestapt op spaarlampen.

Spaarlamp

Een spaarlamp werkt door middel van kwikdamp. Dit zit in een buisje en hierdoor wordt elektriciteit gestuurd, waardoor de elektronen met damp botsen en dan ontstaat er licht. Sinds een paar jaar hebben wij kennis kunnen maken met led verlichting. Led staat voor Light Emitting Diode. Een led lamp of led spot werkt met anode, cathode en een chip. Hierdoor loopt de stroom. De electronen gaan door een semi conductor waardoor ze van patroon veranderen en dan ontstaat er licht. Er zit dus geen gloeidraad en er is geen kwikgas voor nodig.

led verlichting

Is led verlichting echt goedkoper?

Wanneer je puur kijkt naar de aanschaf van led lampen, is dit vaak niet goedkoper dan bijvoorbeeld spaarlampen. Sterker nog, het is vaak een stukje duurder. Wat maakt led verlichting dan toch goedkoper? Dat zit hem in twee dingen. Led lampen gaan veel langer mee dan onze traditionele verlichting. De branduren van een gloeilamp zijn ongeveer 1000 branduren. Een spaarlamp gaat ongeveer 15000 branduren mee. Echter een led lamp gaat ongeveer 100.000 branduren mee. Dit verschil is zo groot, dat led lampen je dus heel veel lampen vervangen bespaard. Daarnaast is het energieverbruik van led lampen heel veel minder dan van de andere lichtbronnen. Dit is niet een klein beetje maar ook hier is de besparing echt serieus.

Nadelen van led lampen in huis

Hebben led lampen dan alleen maar voordelen? Ja en nee. Doordat het nog een vrij nieuw product is, zijn er veel lampen in omloop die niet aan de juiste kwaliteitseisen voldoen. Daardoor kunnen led lampen na verloop van tijd verkleuren of zelfs gaan flikkeren. Wil je dit voorkomen let dan bij aanschaf van je led verlichting op het Energy Star keurmerk. Dit voorkomt een hoop teleurstelling na aanschaf van je led lampen.

Allemaal lampen die hangen aan het plafond met led verlichting
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer