MuziekMuziek

Kun je je motor verzekeren zonder rijbewijs?

Het is mogelijk om een motor te kopen als je nog geen rijbewijs hebt. Bijvoorbeeld omdat je bezig bent met het halen van je rijbewijs, maar alvast een motor wilt kopen voor als je klaar bent met lessen. Dit is iets wat vrij regelmatig voorkomt. Maar kun je in zo’n geval ook al een verzekeringspolis afsluiten voor de motor? Dat leggen we je in dit artikel uit. Daarnaast vertellen we je nog andere handige feitjes over motorverzekeringen. Lees dus snel verder!

Heb je een rijbewijs nodig om een motorverzekering af te sluiten?

Dus, is het nodig om een rijbewijs te hebben voor het afsluiten van een verzekeringspolis? Het antwoord op deze vraag is: nee, je hoeft geen rijbewijs te hebben voor het afsluiten van een verzekering. Een motor verzekeren zonder rijbewijs is dus zeker mogelijk. 

Je mag uiteraard nog niet de weg op met de motor. Het is verplicht om een motor te verzekeren voordat je ermee de openbare weg op mag. Aan die vereiste voldoe je dus. Maar je moet natuurlijk ook over een rijbewijs beschikken om op de openbare weg te mogen rijden. Je zult dus nog even moeten wachten.

Welke soorten motorverzekeringen zijn er?

Er zijn drie typen motorverzekeringen waar je uit kunt kiezen: WA, WA + beperkt casco en WA + volledig casco. Je bent minimaal verplicht om een WA-polis af te sluiten. Heb je die niet, dan mag je motor niet de openbare weg op. Met deze polis ben je verzekerd voor schade die je met je motor aanricht aan anderen en spullen van anderen.

Bij de WA + polissen ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen motor. Bij beperkt casco ben je bijvoorbeeld verzekerd voor brandschade. De dekking van volledig casco is nog uitgebreider. Bij deze polis krijg je ook schade aan je eigen motor door bijvoorbeeld een aanrijding vergoed. Over het algemeen geldt dat je voor een oude motor het beste een WA-polis kunt afsluiten en voor een nieuwere motor beperkt casco of volledig casco.

Hoe kun je besparen op je motorverzekering?

Een motorverzekering is natuurlijk niet gratis. Logisch dus dat je hierop wilt besparen. Maar hoe pak je dat aan?

Vergelijken

De eerste manier om te besparen, is door goed je huiswerk te doen voor je een polis afsluit. Vergelijk de verschillende aanbieders en kijk waar je de laagste premie betaalt. Let wel op: de dekking van een polis is misschien wel net zo belangrijk als de premie. Als je maandelijks weinig betaalt, maar bij schade niets vergoed krijgt, dan ben je uiteindelijk alsnog duur uit.

Meerdere verzekeringen bij een verzekeraar

Een andere simpele manier om te besparen, is door meerdere verschillende verzekeringen onder te brengen bij dezelfde verzekeraar. Je ontvangt dan een korting die hoger wordt als je meer verzekeringen onderbrengt bij de verzekeraar. Soms kan deze korting oplopen tot wel meer dan 10%! Let wel op: niet iedere verzekeraar biedt deze “combikorting” aan, dus check dit vooraf.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer