MuziekMuziek

Tips om een verbouwing of renovatie voor te bereiden

Ga zelf aan de slag met een verbouwing of renovatie aan je huis! Zeker als je de boel goed voorbereidt, wordt het een succes. Dat betekent dus dat je eerst een plan van aanpak opstelt. In dit artikel vind je nuttige tips.

Start met het plan

Je begint de verbouwing dus met het opstellen van een plan. Hierin neem je alle onderdelen op, van het grove concept tot de laatste details. Ook het financiële plaatje neem je op in je plan. Welk budget heb je beschikbaar voor het realiseren van je plannen? En is dit realistisch? Het kan zo zijn dat je je plan toch nog wat moet bijschaven. Ga meteen op zoek naar de materialen en het gereedschap. Bekijk online kunststof kozijnen van een hoogwaardige kwaliteit. Schrijf ook in je plan op hoe lang je over de verbouwing verwacht te doen. We weten allemaal: een verbouwing loopt al snel uit. Je kunt hier meteen zo goed mogelijk rekening mee houden in je planning. Zeker als je zelf aan de slag gaat met de verbouwing is het namelijk wel belangrijk dat die tijd er ook daadwerkelijk voor vrij te maken is.

Materialen verzamelen

Verzamel de benodigde materialen voor je verbouwing. Je kunt zelf het beste vaststellen wat hier allemaal voor nodig is. Kijk daarbij allereerst naar de basis van je huis. Heb je bijvoorbeeld nieuwe deuren of ramen nodig? Daar heb je al veel keuzes in te maken. Overzet kozijnen, ook wel ClickOver® kozijnen genoemd, zijn een slimme optie, omdat je houten kozijnen er extra eenvoudig en voordelig mee vervangt. Verder kun je per ruimte bekijken welke materialen er nuttig zijn. Met name bij een renovatie in de keuken of badkamer komt er veel bij kijken natuurlijk. Welke materialen voldoen aan je kwaliteitseisen? En wat vind je er mooi uitzien? Houd het totale plaatje in gedachten.

Inspiratie opdoen 

Het is eigenlijk een heel belangrijke vraag: wat vind je er mooi uitzien? Uiteindelijk moet je namelijk blij zijn met de nieuwe looks van je huis! Om hierachter te komen, kun je zoveel mogelijk inspiratie opdoen. Kijk hoe je vrienden hun huis hebben ingericht. Of zoek online inspiratie op. Zo stel je stukje bij beetje je stijl en voorkeuren vast. Houd je van een strak interieur? Of ga je juist voor een robuuste stijl? Mocht je het moeilijk vinden om te kiezen, dan kun je natuurlijk ook meerdere stijlen samenbrengen. Let dan wel goed op onder andere het kleurgebruik. Het moet straks namelijk geen ratjetoe zijn. Je wilt dat alle onderdelen netjes op elkaar aansluiten. Om hier richting aan te geven, kun je bijvoorbeeld bepalen welke kleuren je wel en niet terug laat komen bij de styling.

Video’s bekijken

De beste manier om zelf te leren over verbouwen en klussen? Bekijk online video’s! Er zijn namelijk honderden, of zelfs wel duizenden, tutorials te vinden. Iedere klus is wel een keer uitgevoerd en gefilmd door iemand die het online heeft gegooid. Je hoeft dus zeker niet zelf uit te vinden hoe je een klus aan moet pakken. Kijk juist eerst hoe een ander het doet. Dat kan je een heleboel tijd en moeite besparen. Met name bij klussen die je nog niet eerder hebt gedaan, is dat een goed startpunt. Extra tip: zoek in het Engels naar video’s. Zo vind je namelijk de meeste content.

Vergunningen aanvragen

Het kan zo zijn dat je voor je verbouwingsplannen een vergunning nodig hebt. Met name als je de buitenkant van je huis aanpakt, krijg je hiermee te maken. De laatste tip luidt dus: zoek dit ruim van tevoren uit. Het kan namelijk even duren totdat een vergunning rond is. En dat houdt je alleen maar op bij het uitvoeren van je renovatie. De gemeente kan je hierbij helpen, ook als je er nog vragen over hebt.

Een verbouwing valt of staat met een grondige voorbereiding. Het verbouwen zelf is natuurlijk de leukste taak. Maar pak het éérst goed aan, voordat je met het gereedschap in je handen staat.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer