MuziekMuziek

Gender fluid, trend of iets waar we aan moeten wennen?

Gender fluid b4men

Gender fluid, trend of iets waar we aan moeten wennen? Er wordt tegenwoordig heel veel gesproken over gender. Wat kan op dit vlak nog wel en wat kan niet? Het zijn best lastige onderwerpen met heel veel gevoeligheden iedere kant op. Zeker wanneer dit gesprek plaats vinden tussen verschillende generaties. Ook wij thuis hebben regelmatig gesprekken over dit onderwerp en dit zijn niet altijd makkelijke gesprekken. Hoewel ik heel open en ruimdenkend ben, kwam ik in gesprekken met onze puberdochter er vaak achter dat ik toch meer moeite had met dit onderwerp dan ik dacht. Daarom besloot ik een artikel te schrijven.

Gender fluid wat bedoelen we daarmee?

Gender, Gender neutraal, Non Binair, mannelijk en vrouwelijk. In de afgelopen jaren zijn er al heel veel discussies gevoerd op dit vlak. Ik wil er gelijk aan toevoegen dat er qua groepen / hokjes nog heel veel meer mogelijkheden zijn. Zo veel zelfs dat ik ze zeker niet allemaal ken of kan noemen. Gender fluid is de term die ik deze keer wat meer aandacht zou willen geven. Gender fluid en dan fluid in de zin van vloeibaar, is een hele mooie term voor mensen die zich op verschillende manieren kunnen uitgeven en uiten. Geen hokje mannelijk, vrouwelijk of non binair. Het is dus vloeibaar…. gewoon doen waar je je goed bij voelt. In de mode en muziek is dit al meer zichtbaar geweest dan ooit. Een persoon is een persoon met de ene dag kleding die “we” normaal onder mannelijk zouden groeperen en de andere dag een kledingstijl die “we” als vrouwelijk zouden bestempelen.

De manier waarop ik dit nu uitleg is eigenlijk natuurlijk al heel fout omdat ik het nu ook zelf in de bekende hokjes vrouwelijk en mannelijk stop. Dit is dus iets wat we eigenlijk helemaal niet zouden moeten doen. Er wordt door jongere generaties heel hard tegen dit vooroordeel geschopt. Zeker ook gesterkt door oudere generatie die dit gesprek nog niet goed of met moeite op tafel kregen. Er is veel veranderd in de afgelopen jaren. Onderwerpen als zwarte piet, rasisme, gender, sexualiteit, seksueel grensoverschrijdend gedrag en corona hebben enorme verschillen en gevoeligheden naar boven gebracht. We worden gedwongen om eens heel goed na te denken over hoe wij ons gedragen jegens een ander.

Intentie vs interpretatie

Tradities, gewoonte en vooroordelen. Er wordt op heel veel vlakken aan getrokken om er nog eens goed naar te kijken. Soms moet ook ik bekennen dat dit nog niet zo makkelijk is. Ik kan heel goed bedoelt compleet de verkeerde dingen zeggen. Hé, maar mijn intentie is toch goed….waarom doet de ontvanger dan zo moeilijk. Mag je dus met een glimlach alles maar zeggen? Moet de ontvanger niet zo zeuren als die goed bedoelde opmerking echt heel verkeerd valt of uitpakt? Waarom weegt de intentie zwaarder dan de interpretatie? Ik wil echt niet de heilige boon uithangen die altijd nadenkt over iedere opmerking, grap en discussie die ik maak of voer. Wat denk ik heel belangrijk is, is dat we er over nadenken en dat we de ander het gevoel moeten blijven geven dat wanneer de interpretatie niet goed voelt dit zonder ongemak kenbaar gemaakt kan worden. Praat dan eens over het verschil, zo komen we tot de mooiste inzichten.

Gender fluid is dat een trend?

In mijn ogen is dit een blijvende trend. 15 jaar geleden is het al “geprobeerd” met de term Metro Man. Ofwel de man met vrouwelijke gewoontes. Deze term stierf een stille dood omdat dit natuurlijk blijft hangen in de hokjes van mannelijk en vrouwelijk. Met de term gender fluid is denk ik wel een hele mooie stap gezet. De band Måneskin is een baanbrekende groep op dit vlak. Zij hebben dit onderwerp echt bij een heel breed publiek op de kaart gezet. Het feit dat zij dit zo op de kaart hebben weten te zetten maakt dat meer mensen zich nu ook op deze manier durven te uiten in het publieke domein. Niet alleen onder gelijkgestemde maar ook buiten op straat. Omdat we het dus meer zien en zullen gaan zien, is het een trend maar wel één die blijvend is. Wij zullen mensen steeds meer gaan zien als individu “een persoon”, zonder hier direct een label aan te hangen. En wanneer er dan een label, hokje of naam aan wordt gehangen is dat aan deze persoon zelf om te doen.

Hoe ga jij hier mee om?

Sommige dingen verander je niet met één gesprek of discussie. Het kost tijd! Dit is niet meer dan normaal. Belangrijk is ook eens te kijken naar je omgeving. Heb jij allemaal mensen om je heen verzameld die allemaal hetzelfde denken als jij? Voer jij die ongemakkelijke discussie weleens of is dat niet nodig omdat iedereen hetzelfde denkt. In iedere gesprek wat je de komende tijd gaat voeren denk eens goed na over wat je zegt en over hoe dit overkomt. Sta open voor de gevoelens van anderen en andere ziens en denkwijze, daar wordt je een leuker, mooier en beter persoon van.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer