MuziekMuziek

Geen klusser? Deze vloeren leg je gemakkelijk zelf

zelf een vloer leggen

Een vloer laten leggen is een behoorlijke investering. Het is ook helemaal niet nodig. Er zijn vloeren die je gemakkelijk zelf kunt leggen, zoals laminaat en PVC. We leggen stap voor stap uit hoe je dat doet.

Onderlaag leggen

Bij veel laminaat- en pvc-vloeren plaats je eerst een onderlaag voordat je de eigenlijke vloer legt. Welke soort pvc of laminaat je hebt, maakt voor de ondervloer meestal niet uit. Dus of je nu laminaat met v-groef hebt of zonder groef, de ondervloer blijft hetzelfde. De ondervloer kan bestaan uit platen of vellen.
Op een betonnen ondervloer of een andere vochtgevoelige ondergrond kan een vocht- of dampscherm nodig zijn. Leg de platen dan wek vellen neer en druk de randen tegen elkaar, zodat ze elkaar raken maar niet overlappen. Zet de naden eventueel vast met tape. Met een hobbymes kun je de platen en vellen op maat snijden.

Begin met de eerste rij planken

Begin met het leggen van de eerste rij met de zijde waar de groef zit tegen de muur. Dan kun de volgende rij planken er gemakkelijk in klikken. Houd tussen de muur en de planken een ruimte van 10 tot 15 mm aan door afstandshouders te gebruiken. Bij kliklaminaat en -pvc gebruik je het beste een slaghout om de planken stevig tegen elkaar aan te drukken.
Zaag de laatste plank op maat
Als je aan het einde van de eerste rij komt, past de plank waarschijnlijk niet. Deze maak je op maat met een hobbymes. Bij laminaat kun je ook een decoupeerzaag gebruiken. Houd ook hier rekening met de millimeters ruimte tussen de muur en de planken.

Leg de volgende rijen

Het afgesneden stuk van de eerste rij gebruik je om de volgende rij mee te beginnen, tenzij dit stuk erg kort is. In dat laatste geval begin je weer met een nieuwe plank. Nu kun je de planken van de eerste en tweede rij in elkaar klikken. Op dezelfde manier leg je alle planken. Als je een leiding of deurpost tegenkomt, gebruik je een contourmal om de grootte uitsparing te bepalen. Een winkelhaak voldoet om hoeken af te tekenen. Zorg ervoor dat ze verspringen voor een stevige structuur van de vloer.

Leg de laatste rij

De laatste rij planken moet je waarschijnlijk in de lengte zagen omdat de hele plank te breed is. Houd hier ook rekening met de ruimte tussen de planken en de muur. Je ziet het: een vloertje leggen is eigenlijk heel gemakkelijk.
Lees in dit artikel hoe je je laminaat mooi houdt en hier wat de voor- en nadelen zijn van een pvc-vloer.

zelf een houten vloer leggen
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer