MuziekMuziek

Don Papa Rum een bijzondere kennismaking

Don Papa Rum Review B4men

Don Papa Rum. Nog niet heel lang geleden ben ik uitgenodigd voor een heel bijzondere kennismaking met dit rum merk. Tijdens een heel chique en bijzonder diner werd ik meegenomen in de wereld van Don Papa en mocht ik de nieuwe aanwinst proeven, de Don Papa Port Cask Finish. Het werd een avond om nooit te vergeten!

Dineren in de Koepelkerk in Amsterdam

Voor een bijzonder diner heb je ook een bijzondere lokatie nodig. Dat moeten ze hebben gedacht toen ze op het idee kwamen om te gaan dineren in de Koepelkerk in Amsterdam. Don Papa staat voor een beetje gek, surrealisme en bijzonder chique. Niet precies wetend wat te verwachten, kon ik wel raden dat het iets bijzonders zou worden. Op de uitnodiging stond de dresscode “angstaanjagend glamoureus”. Dit vroeg natuurlijk om een bijzondere outfit van A Fish Named Fred. Op en top gekleed en nieuwsgierig ging ik naar de koepelkerk…. met de trein uiteraard…. want ik verwacht wel een drankje te drinken.

Mijn eerste kennismaking met Don Papa

Ik ben gek op rum maar het merk Don Papa had ik nog niet geproefd. Ik kende het wel van naam en het was mij bekend dat zij voor mij uit de onverwachte hoek van de Filipijnen komen. Een plek waar ik niet zo snel aan zou denken bij een goede rum. Toch heeft Don Papa mij kunnen verrassen met verschillende van hun rums. Na het betreden van de koepelkerk werden wij ontvangen met verschillende cocktails, uiteraard met de Don Papa rum. Wauw! Wat een aangename opening van een bijzondere avond. Iedereen bleek zich extreem goed aan de dresscode gehouden te hebben. Grappig hoe deze goede cocktails alle spanning en onzekerheden wegnemen en zo ons als gezelschap de perfecte voorbereiding gaven voor een hele mooie avond.

De entree was bizar!

Opeens was ze daar, een vrouw met een heel bizar maskers stond met een belletje te rinkelen. Toen gingen de deuren open en van bovenaf keken wij de grote zaal van de koepelkerk in. In het midden van de kerk stond een grote tafel die ook heel bizar was opgedekt. De oe’s en aa’s waren duidelijk te horen, iedereen was duidelijk onder de indruk. Ik ben inmiddels op best veel bijzondere diners geweest maar deze staat denk ik voorlopig nog wel een tijdje op nummer één. Na wat foto’s en filmpjes mochten wij naar beneden om daar plaats te mogen nemen aan de grote tafel. De tafel was opgediend als een scene uit Alice in Wonderland. Tot in de kleinste details was nagedacht over de styling.

Het eten en de rum

Nadat wij allemaal zaten en bijgekomen waren van alle indrukken, kregen wij eerst een glas champagne. Er moest natuurlijk eerst geproost worden. Daarna werd het eten opgediend. Het werden verschillende gangen met vis, kreeft, eend, coute de boef en een bijzonder dessert. Het was super lekker, super veel en allemaal bijzonder opgediend en gepresenteerd. Ook de wijnen die speciaal gekozen waren voor iedere gang waren top! Toen gebeurde het weer…. opeens tussen gang 3 en 4 was ze daar weer…..die vrouw met het bijzondere masker en ze was niet alleen. Het belletje klonk door de kerk en het werd stil. Boven in de kansel stonden twee mannen (één van de eigenaren van Don Papa en de man die Don Papa in Nederland heeft groot gemaakt). Het werd tijd om de nieuwe Don Papa Port Cask Finish te gaan proeven. Deze nieuwe rum is helaas erg limited en ik heb er geen sample van kunnen meekrijgen. Je moet het doen met mijn toch iets door de alcohol vertroebelde herinnering doen. De rum is zoet, rijk, krachtig en heeft een enorme diepgang van de gebruikte portvaten. Ik persoonlijk ben een enorme fan van port finishes bij dranken als rum en whisky. Dit geeft veel tonen van rozijnen, vijgen en kruiden aan de drank. Deze tonen waren ook duidelijk aanwezig in deze heerlijke Don Papa Rum. Wil je deze rum zelf proeven dan moet je naast goed zoeken ook een diepe portemonnee hebben, hij is namelijk erg prijzig.

De Don Papa 7 Years Rum Proefnotitie

De Don Papa Port Cask heb ik dus niet voor een goede proefnotitie beschikbaar maar ik heb wel de “normale” en goed verkrijgbare Don Papa 7 Years Rum meegekregen, zodat ik deze wel aan een proefnotie kan onderwerpen.

  • Kleur: Amber goud kleurig
  • Neus: De geur van de rum zoet, fruitig en heeft iets boterachtig met een licht zuurtje.
  • Smaak: De smaak heeft vanille en honing. Daarnaast zijn de smaken van gesuikerde snoepjes.
  • Afdronk: De afdronk is lang en droog. De smaken van spijs en mandarijntjes blijven heerlijk lang hangen.

Ik vind deze rum echt heel erg lekker en bijzonder. De smaak van Don Papa is echt iets anders dan die van veel andere rums. Deze rum was voor mij nieuw maar het is zeker een blijvertje.

Don Papa 7 Years Rum Regular Canister

De Rum, geproduceerd door de Bleeding Heart Rum Company, is een eerbetoon aan Papa Isio, een bijna vergeten held van de Filipijnse revolutie. Don Papa, voorheen opzichter op een suikerrietplantage, sloot zich aan bij het verzet om de Spaanse overheersers uit zijn geliefde vaderland te verdrijven.

Don Papa Rum wordt op het Filipijnse eiland Negros gedistilleerd uit het beste suikerriet dat groeit op rijke, vulkanische grond, waardoor het zijn unieke smaak krijgt. Vervolgens rijpt Don Papa Rum aan de voet van de berg Kanlaon ruim 7 jaar op vaten van Amerikaans eiken. Te koop via André Kerstens.

Afsluiting van een bijzondere avond

De avond kwam met een verjaardag van één van de gasten tot een geweldig einde. De sfeer was uitbundig zoals natuurlijk te verwachten viel. Met iets teveel drank op en veel te veel gegeten te hebben stapte ik in de trein terug naar huis. Wat een bijzondere en mooie avond. Deze zal ik voorlopig niet meer vergeten. Tot een volgende ontmoeting met de Don Papa.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer