De perfecte friet

De horeca gaat het Corona-effect voelen. Restaurants, cafés, hotels krijgen geen publiek binnen. Mensen annuleren boekingen. De oproep van het RIVM om vooral zoveel mogelijk binnen te blijven, is voor het uitgaansleven een ramp. Dit voelt met name de snack horeca. De vette hap na het uitgaan wordt niet meer gegeten. Mensen maken nu ze thuis zijn de friet zelf.

Friet

Wie lekkere friet wil eten, gebruikt de frituur. Je kunt zeggen wat je wilt over ovenfriet, het gebruik van de grill en andere zaken, maar echte friet komt uit het vet. Er zijn sterrenchefs die maanden van hun leven besteden aan het vinden van het recept voor de perfecte friet. Dit doen ze veelal met een horeca friteuse. De compacte tafelmodellen zijn bovendien geschikt voor thuisgebruik. 

Airfryer

De Airfryer kan patat bakken zonder vet. Wie friet uit de vetketel gewend is en heerlijk vindt, wordt wellicht teleurgesteld door de geur en smaak van hete lucht geschroeide aardappelen. In de Airfryer beweegt het te bakken product niet. Het ligt onder in een la op een rooster. Hete lucht wordt er omheen geblazen terwijl stralingswarmte naar beneden wordt gestuurd. Het is eigenlijk een heteluchtoven met grill.

Aardappel

Friet is allang niet meer enkel ongezond en vet. Op verschillende plekken in het land worden luxueuze patatzaken geopend, onder meer in beheer van sterren chef Sergio Herman. Maar met welke aardappelsoort maak je nu de beste friet? Kenners adviseren grote aardappels van goede kwaliteit met een hoog zetmeelgehalte en die niet donker verkleuren tijdens het frituren. Het Bintje, de Première of de Victoria zijn voorbeelden van rassen die geschikt zijn.

Cafetaria

De cafetaria’s mogen het eten nog steeds bereiden en aan de klanten zelf verstrekken. Wat niet mag is dat de klanten het eten nuttigen in de cafetariaruimte. Afhalen, mits de andere halve meter gerespecteerd blijft. Negentig procent eet de friet en frikandellen het liefst thuis. Wat dat betreft blijft de cafetaria nog enigszins buiten schot. Er zijn zelfs cafetaria’s drives. De klanten bestellen aan een loketje of via een app en blijven in de auto of staan netjes in een aangepaste rij.

Crisis of geen crisis, bezorgen of afhalen. Mensen blijven friet eten. Zeker nu mensen thuis zitten en ze op zoek zijn naar een alternatief voor het supermarktaanbod, is een frietje een echte traktatie. 

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer