Camper of caravan; wat past het beste bij jou?

Camper of caravan kopen?

Ga je voor het eerst kamperen en weet je niet wat het beste bij jou past; een camper of een caravan? Of ben je al trotse eigenaar van een van de twee maar ben je niet meer zeker wat de beste keuze is voor jou? Hier lees je alles over het aanschaffen van een camper of een caravan.

Camper kopen

In de overweging om een camper te kopen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is een camper ideaal voor een langere roadtrip omdat je altijd je eigen huisje bij je hebt. Je parkeert de camper eenvoudig op een camperplek en hoeft niet eerst iets op te bouwen zoals bij een caravan of een vouwwagen het geval is. Het is dus een luxere manier van kamperen. Een camper geeft je het ultieme gevoel van vrijheid op de weg en is vooral voor geschikt voor kampeerders die graag elke nacht ergens anders willen overnachten. Ga je een camper kopen? Dan zijn er ook een aantal nadelen die je in overweging moet nemen:

  • Kijk goed naar het land waar je bent en of je bijvoorbeeld mag wildkamperen. In veel (Europese)landen mag je niet zomaar overal slapen en dit geldt ook voor campers. Zie je een prachtig plekje met uitzicht op zee check dan even of je hier mag blijven staan voor de nacht om gedoe en boetes te voorkomen.
  • Met een camper ben je minder wendbaar als je steden wilt bezoeken of dagtripjes wilt maken. De camper is lastig te parkeren in stedelijke gebieden en je hebt geen voertuig bij de hand om je te verplaatsen. Op de meeste campers kun je eenvoudig een fietsendrager bevestigen, maar niet elke bestemming is geschikt om je op de fiets te verplaatsen.

Caravan kopen

Een caravan is een ideaal kampeermiddel. Je hangt deze eenvoudig achter je auto en je hebt toch alle basisbenodigdheden bij de hand. De leefruimte breid je makkelijk uit door een voortent en luifel aan te sluiten op de caravan. Daarnaast kan je na het afkoppelen van de caravan je auto blijven gebruiken de rest van de reis. Ook bij een caravan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je deze wilt aanschaffen:

  • Check voordat je op pad gaat of je auto wel geschikt is om een caravan te trekken. Zo is niet elke auto met een trekhaak zwaar genoeg om het gewicht van een caravan te kunnen verplaatsen. Vooral als je een bergachtig gebied gaat bezoeken heeft je auto best wel wat kracht nodig om de caravan veilig te verplaatsen.
  • Met een caravan ben je meer tijd kwijt aan het opzetten van je kampeermiddel dan bij een camper.

Ga je een caravan kopen? Of juist een camper? Neem dan bovenstaande goed in overweging om tot de beste keuze te komen. 

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer