MuziekMuziek

Alles wat je wilt weten over overhemden

Ben je op zoek naar een nieuw overhemd maar zie je door de bomen het bos niet meer? Met ontelbare mogelijkheden qua pasvorm, model, materiaal en fit kan het lastig zijn nét dat ene overhemd te vinden waar je naar op zoek bent. Hieronder lees je alles wat je moet weten over overhemden om een goede keuze te maken.

Pasvormen – van super slim fit tot comfort fit

Net als voor elk ander kledingstuk kent het overhemd verschillende pasvormen of fits. De mogelijkheden reiken van zeer strak en getailleerd tot wijd en los vallend, met allerlei variaties daartussenin. De strakkere en getailleerde overhemden herken je vaak aan de benaming (SuperSlim fit of Tailored fit, de aansluitende pasvormen heten vaak ModernRegular of Classic fit en de wijdere overhemden ken je misschien als Comfort fit.

Verschillende kragen en boorden

De boord of kraag van een overhemd is er in ontelbare vormen en maten en bepaald voor een groot deel de uitstraling van het overhemd. Daarnaast wordt bij de maatvoering van een overhemd vaak gesproken over de boordmaat. Deze meet je door de omtrek van je hals te meten. Houd een vinger tussen de hals en het meetlint zodat er voldoende ruimte is om het bovenste knoopje nog comfortabel dicht te kunnen doen. Een paar van de meest bekende boorden zijn de KentHaifisch en Button Down. De Kent is een rechte en moderne uitvoering die je casual met het bovenste knoopje open, of juist zakelijk en met een stropdas draagt. De Haifisch of cut away is meer weggesneden en zorgt voor een vlottere uitstraling. Bij de informelere Button Down knoop je juist de punten vast, waardoor het overhemd een sportieve uitstraling krijgt.

De juiste mouwlengte

Afhankelijk van jouw voorkeur en de gelegenheid waarvoor je een overhemd zoekt heb je de volgende mogelijkheden:

Overhemden met korte mouw

Voor de warmere dagen kan het heerlijk zijn om een overhemd met korte mouwen te dragen. Je kunt een overhemd met korte mouwen casual dragen in de zomer.

Overhemden met lange mouw

Geef je de voorkeur aan overhemden met lange mouw dan zijn er tegenwoordig steeds meer keuzes met betrekking tot de mouwlengte. Zo is er een kortere versie waarbij de mouwlengte gemiddeld 5 centimeter korter is dan bij reguliere overhemden. Er is ook een extra lange mouwlengte, voor mannen die langer dan 1 meter 80 zijn. Bij zowel de kortere als langere mouwlengtes wordt de lengte van het overhemd naar verhouding aangepast.

Verschillende stoffen

De stof van het overhemd bepaalt voor een groot deel de uitstraling. Soepele stoffen kleden mooi af maar zijn ook onderhoudsgevoelig en kreuken snel. Wat stuggere stoffen kreuken juist minder maar hebben ook een meer casual uitstraling. Jersey katoenen overhemden combineren juist het draagcomfort van een T-shirt met de uitstraling van een net overhemd.

Ultiem gemak met strijkvrije overhemden

Als je voor gemak kiest is een strijkvrij overhemd de perfecte oplossing. Zo kom je gekleed voor de dag zonder daar te veel tijd in te moeten steken. Strijkvrije overhemden zijn gemaakt van 100% speciaal bewerkt katoen waardoor het niet nodig is deze te strijken na het wassen. Je hangt het overhemd na het wassen op een hanger om te drogen en de kreukels verdwijnen vanzelf. En door de lichte stretch beweegt het overhemd soepel met je mee en blijft jouw overhemd de hele dag kreukvrij.

Overhemd trends – designs en kleuren

Een overhemd dat onmisbaar is in elke garderobe is het klassieke witte overhemd. Daarmee zit je altijd goed en kun je alle kanten op, van speciale gelegenheden tot een casual vrijdagmiddagborrel. Maar als je eens op zoek bent naar wat anders kun je ook eens kiezen voor een gekleurd overhemd of een opvallende print. Je kunt subtiel kleur aanbrengen door een overhemd met gekleurde binnenboord te kiezen, een subtiel ruit- of streepjes patroon of echt uitpakken en een opvallende print te kiezen. Over het algemeen geldt dat hoe opvallender het design, hoe informeler de uitstraling.

Conclusie

Als je eenmaal weet wat je wilt uitstralen en welke pasvorm bij je past, ben je in staat het perfecte volgende overhemd uit te zoeken! Zo weet je welk overhemd bij je past en wat aansluit bij de huidige trends. Overhemden zijn er in ontelbaar veel uitvoeringen. Je bent hiermee in staat precies uit te stralen wat je wilt. En wil je eens wat anders proberen? Dan kun je naar hartenlust experimenteren met kleur, prints of andere pasvormen. Het overhemd is uitermate geschikt om jouw garderobe op te frissen, en stelt je in staat om van casual tot zakelijk te variëren en experimenteren.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer