Surf en Turf recept van de bbq. Er zijn van die gerechten waar je mij voor wakker mag maken, nou dit is er zo een. Een geweldige surf & Turf van Tomahawk steak en garnalen van de BBQ is mijn absolute go to. Het lijk misschien een lastig recept waarvoor je heel erg veel voor moet doen. Een bord vol gegrilde garnalen, een goed stuk vlees, verse groenten en een frisse salsa erbij.
Het lijkt veel maar dit is echt geen ingewikkeld gerecht. En 100% genieten is het zeker wel, zeker als je het buiten maakt lekker in het zonnetje. Dit recept hebben wij gemaakt met de producten van Hexclad om deze te testen en te kijken hoe multifunctioneel ze zijn, kijk nog eens goed naar video en de foto’s….is wel gelukt toch!
HexClad
Voor deze surf & turf heb ik gebruik gemaakt van de BBQ grill pan van HexClad. Ik heb met Hexclad een hele mooie samenwerking. Voor deze samenwerking mag ik de producten van hen testen zodat ik hier een eerlijke mening over mag geven.
Terug naar de BBQ grill pan. Een pan op de bbq, Is dat echt nodig? Ik moest zelf ook even wennen aan het idee. Maar voor kwetsbare producten zoals bijvoorbeeld de garnalen is het echt een uitkomst. De bijzondere anti aanbaklaag van de BBQ grill pan zorgt ervoor dat de garnalen of andere ingrediënten niet blijven plakken aan je rooster.
Ik was bang dat je de garing en searing zou missen in de pan maar dat was juist niet het geval. Ik kon de garnalen, paprika en de mais zelfs roerbakken op de bbq. Resultaat waren ingrediënten met een mooie garing, searing, rooksmaak zonder aanbakken of kapotte structuur. Na het bakken ging er een doekje door de pan en hij was weer schoon. Dit is voor mij echt een goede aanvullen op de bbq producten die ik al heb.


Surf & turf: vlees, vis en vlammen
Vlees en vis, vind ik een geweldige combinatie. Voor deze versie van de surf & turf heb ik gekozen voor garnalen en de Tomahawk steak. Hierbij genoeg groenten om het recept in balans en gezond te houden. Door deze combinatie kon ik veel verschillende producten van Hexclad reviewen, zoals de mengkommen, snijplank, peper en zout molen en uiteraard de BBQ grill pan. Deze producten komen binnenkort in een uitgebreide review online….kleine update ik ben tot nu toe erg tevreden. De Hexclad messen die ik gebruikte heb ik al eerder gereviewd en hier ben ik ook erg over de spreken.
Op de bbq lagen bij twee gemarineerde tomahawk steaks, garnalen, mais en paprika. Dit geeft een mooie maaltijd met veel kleur en smaak. Op het bord kwam er nog een lekkere pittige mango salsa naast, nog meer kleur, pit en gezonde smaken.
Recepten surf & turf met tomahawk en garnalen

Porties | Prep Tijd |
4 personen | 30 minuten |
Kook Tijd | Passieve Tijd |
40 minuten | 1 dag |
|
|
![]() | Een heerlijke tomahawk steak van de bbq met een pitte Mexicaanse chipotle peper marinade. Dit recept is stoer, pittig en toch heel makkelijk om te maken.
|
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels diced chipotle peper
- 2 eetlepels honing
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 limoen sap en rasp nodig
- 3 tenen knoflook geraspt
- flink snuf peper en zout
- 500 gram garnalen uit de vriezer ontdooid
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 flinke eetlepel cajun kruiden
- 1 limoen sap nodig
- 1 flinke teen knoflook geraspt
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 4 maïskolven
- 50 gram roomboter
- 1 limoen rasp nodig
- 1 flinke eetlepel cajun kruiden
- 2 theelepels grof zeezout
- Meng in een schaaltje alle ingrediënten voor de tomahak steaks marinade.
- Leg je tomahawks op ruim folie en wrijf ze in met de marinade. Gebruik hiervoor maximaal 2/3 van de marinade. Dan kan je later de tomahawk steaks op de bbq nog met de marinade lakken. Pak de tomahawk steaks goed in en leg deze in de koelkast voor zolang als jij ze wilt marineren (lekkerst is een dag laten marineren maar minimaal 3 uur).
- Haal de tomahawks 30 minuten voor het barbecuen uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen
- Stook de bbq op tot minimaal 200 graden: leg de tomahaks direct boven het vuur en grill deze 3 minuten per kant zodat ze mooie grillstrepen hebben.
- Leg nu de tomahawks indrect op het vuur voor ongeveer 20 tot 25 minuten. De kerntemperatuur van de steaks moet 54 graden worden. Voor medium gebakken 55 tot 57 graden. Smeer.. wanneer de tomahawks 10 minuten op de bbq liggen... in met rest van de marinade.
- Wanneer de steaks de juiste kerntemperatuur hebben bereikd haal je deze van de bbq en leg je ze weg voor minimaal 5 minuten. Dek ze iets af met aluminiumfolie maar niet helemaal afsluiten anders kan de warmte niet weg en garen ze alsnog iets door.
- Snijd mooie plakjes van de tomahawks en bestrooi met peper en zout naar smaak.
- Meng alle ingrediënten inclusief de gamba's in en mengkom en zet deze in de koelkast voor minimaal 3 uur maar een nacht laten intrekken is het lekkerst.
- Steek de bbq aan en laat deze op ongeveer 200 graden komen. Haal tijdens het opwarmen de gamba's uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen.
- Doe de gamba's in een pan (ik gebruikte de Hexclad BBQ Grill pan) en roerbak deze in 5 minuten gaar op de bbq. Ze zijn klaar als ze een mooi kleurtje hebben gekregen.
- Maak de kruidenboter door alle ingrediënten in een kleine kom te mengen (niet de maiskolven). Meng alles met een vork tot een gladde massa
- Leg de maiskolven op een bbq van 200 graden in een pan of op het rooster. Draai de kolven rechtmatig om zodat ze mooi kleuren op allekanten.
- Smeer regelmatig nog wat boter over de kolven wanneer ze op de bbq liggen. Na ongeveer 10-15 minuten zijn ze klaar. Je kan ze iets langer laten liggen dan worden ze iets donkerder en knapperiger dit vinden wij persoonlijk erg lekker, dit duurt ongeveer 5 minuten extra. Let op dit kan per bbq verschillen hou de maiskolven dus goed in gaten tijdens het bereiden.
Pittige mango salsa van Familie over de Kook
Wanneer er veel vlees op je bord ligt is veel groenten natuurlijk een must als goede tegenhanger. Nu hebben wij al best wat warme groenten op het bord liggen maar een pittige salsa maakt het geheel wel af. Op onze foodblog Familie over de Kook hebben wij een pittige mango salsa met rode peper en deze hebben wij voor deze surf & turf gebruikt. De salsa tilt het gerecht helemaal de zomer in, nog meer kleur en pit. Deze salsa is niet alleen lekker bij deze surf & turf maar ook lekker bij kip of vis.


Ervaring met de HexClad producten
Over de BBQ grill pan heb ik al veel verteld maar ook de andere producten verdienen wel een korte attentie. Ik ga ze binnenkort uitgebreid reviewen op de blog maar ik ben heel enthousiast geworden. De mengkommen werken heel fijn en ja een mengkom is natuurlijk gewoon een mengkom. Echter zijn de bijgeleverde deksels echt een briljante uitkomst. Altijd passend, geen geklooi met folie en gevacumeerd af te sluiten door het systeem in de deksel. En zoals alles van Hexclad super makkelijk af te wassen.
Nog een heel mooi en handig accessoire is de grote snijplank. Deze kan je aan twee kanten gebruiken. De geribbelde kant voor het snijden van vlees en de vlakke kant voor het snijden van groenten. Het opvangbakje kan je gebruiken aan beide kanten. Snijd je groenten dan kan je het snijafval kwijt en wanneer je vlees snijd lekken alle vloeistoffen het opvangbakje in. Ideaal.
Buitenkoken met Hexclad
Deze surf & turf is niet alleen lekker om te maken maar het is een gerecht dat mensen bij elkaar brengt. Lekker eten met je gezin of met een groep vrienden iedereen vind hier wel iets lekker. Er zijn maar weinig gerechten die zoveel kleur, lol, zomer maar vooral smaak op je bord geven. Neem een lekker drankje erbij en ga met zijn alle keihard genieten.
