MuziekMuziek

9 Yoga Oefeningen voor de Surfende Man. Deze oefeningen maken het surfen beter!

yoga oefeningen voor surfers

9 Yoga Oefeningen voor de Surfende Man. Het temmen van woeste golfen is echt zoveel meer dan alleen maar brute kracht en lef. Surfen vraagt juist om behendigheid en balans. Vergeet ook zeker niet dat er veel kennis en verbondenheid met de zee of oceaan moet zijn. Het gaat dus om een geweldige balans tussen je lichaam, hoofd en natuur dit maakt dat yoga hier zo goed bij aansluit. Yoga is echt niet alleen maar voor de zenmasters onder ons. Nee yoga kan jou heel veel oefeningen bieden die het surfen naar een hoger niveau zullen tillen. Ik heb een aantal van deze oefeningen voor je op een rij gezet.

Yoga oefeningen de jou surfen beter zullen maken

1. De Krijger II (Virabhadrasana II)

Niet voor niets is deze oefening vernoemd naar een krijger. Deze houding bouwt kracht op in de benen en armen. Dit is natuurlijk essentieel voor het peddelen en manoeuvreren op je board. In de Krijger II pose werk je ook aan je evenwicht en uithoudingsvermogen. Ook deze eigenschappen zijn super belangrijk en heb je nodig om als een baas die golven te bedwingen.

2. De Boomhouding (Vrksasana)

De boomhouding gaat over stabiliteit. Surfen gaat over balanceren op een onstabiel oppervlak en deze houding helpt je om je kernspieren en evenwicht te ontwikkelen. Met de boomhouding oefen je ook je focus, een essentiële vaardigheid wanneer je die perfecte golf spot.

3. Neerwaartse Hond (Adho Mukha Svanasana)

Als je op zoek bent naar een full-body tune-up, zoek dan niet verder dan de neerwaartse hond. Deze houding versterkt de armen en schouders, strekt de hamstrings. Verder revitaliseert het je lichaam en alles wat je nodig hebt om met kracht en precisie door de golven te snijden.

4. De Cobra (Bhujangasana)

Surfers zijn bekend met de ‘paddle out’. De cobra is een cruciale pose om de spieren die je gebruikt tijdens het peddelen te versterken. Het verhoogt de flexibiliteit in de rug en opent de borst, waardoor je gemakkelijker kunt ademen en meer zuurstof naar je spieren kunt sturen.

5. De Stoelhouding (Utkatasana)

Wil je de kracht in je dijen en de stabiliteit van je core verbeteren? De stoelhouding is dan jouw beste vriend. Deze krachtige pose simuleert de gehurkte positie op een surfplank en zal je helpen om je rit te verlengen en jezelf te verankeren als de koning van de golven.

6. De Plankhouding (Kumbhakasana)

Core-stabiliteit is essentieel voor surfers. De plank houding is dé oefening om je buikspieren, schouders, en rugspieren op te bouwen. Het is een volledige kern versterker die je helpt om je lichaam als één solide eenheid te bewegen, wat cruciaal is als je over het water glijdt en golven bedwingt.

7. De Boot (Navasana)

Stel je voor dat je core het roer van je surfplank is. De Boot pose is ideaal om je middensectie te versterken en tegelijkertijd je balans te verbeteren. Een sterke core betekent betere controle en stabiliteit op de golven, waardoor je als een echte zeekrijger door de branding kunt scheren.

8. De Adelaar (Garudasana)

De Adelaar is niet alleen een totem van kracht en focus, maar ook een yoga houding die je helpt om je concentratie aan te scherpen en je lichaam te stabiliseren. Het werkt op je balans terwijl het de spieren rond je gewrichten versterkt, wat essentieel is voor scherpe bochten en snelle bewegingen op je surfplank.

9. De Brughouding (Setu Bandha Sarvangasana)

We sluiten af met de Brughouding, een uitstekende oefening voor het versterken van de hele achterkant van het lichaam, waaronder de rug, benen en billen. Het is ook een geweldige borst opener, wat helpt bij diepe ademhaling – essentieel bij intensieve activiteiten zoals surfen. Het verbetert niet alleen je fysieke kracht, maar werkt ook aan je mentale helderheid door spanning in het lichaam los te laten. Dit is vooral belangrijk bij surfen, waar een kalm en gefocust gemoed je in staat stelt om in harmonie met de golven te bewegen.

Yoga oefeningen helpen jou verder

Na het beoefenen van deze yoga oefeningen, zul je merken dat je kracht en vaardigheden op het surfboard exponentieel verbeteren. Of je nu een beginnende surfer bent of een doorgewinterde veteraan, yoga kan een onschatbare aanvulling zijn op je training en prestaties op de golven. Dus mannen, laten we het stigma doorbreken, en de kracht van yoga omarmen om de golven te temmen als nooit tevoren!

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer